[97-04]Galant EAxA/W - Automat z czy bez tiptronica
Hugo - 19-09-2010, 22:55
AnoniM79 napisał/a: | te przyspieszenia jak na gumie troche dziwne są. Przy wyprzedzaniu na manualu ja wcześniej redukuję i czekam na okazję aby śmignąć, a przy automacie muszę deptać i czekać aż sam zredukuje i dopiero wtedy wyprzedzać, co powoduje już stratę czasu | To chyba coś nie tak z jego automatem, bo nie zredukujesz szybciej i delikatniej biegu w swoim manualu niż zrobi to mój automat Właśnie automat (przynajmniej w Galu EA) przy wyprzedzaniu to bajka.
Anonymous - 20-09-2010, 00:11
Hugo napisał/a: | To chyba coś nie tak z jego automatem, bo nie zredukujesz szybciej i delikatniej biegu w swoim manualu niż zrobi to mój automat Właśnie automat (przynajmniej w Galu EA) przy wyprzedzaniu to bajka. |
Z tym szybciej, to się nie zgodzę.
Przy wyprzedzaniu wcześniej wbijam niższy bieg i czekam na okazję do wyprzedzenia, a w automacie wbijamy kickdown, żeby zredukował i to w trakcie wyprzedzania.
Jak bawisz się tipem to i tak nie będziesz szybszy od manuala, to nie skrzynie DSG.
A przy starcie mogę strzelić ze sprzęgła przy 5k obrotów i tu tip leży pogrzebany.
A efekt gumy jest niewielki ale zawsze jest.
Krzyzak - 20-09-2010, 07:08
ja też wybieram automat
jego 4 biegi są i tak lepsze niż 5 manuala - zobacz np. na 4 bieg, którego przełożenie jest jeszcze niższe niż 5 w manualu (dzięki temu w trasie automat pali znacząco mniej)
Hugo - 20-09-2010, 08:11
AnoniM79 napisał/a: | w automacie wbijamy kickdown, żeby zredukował i to w trakcie wyprzedzania | Nie musimy wciskać gazu do dechy, a co za tym idzie kick-down'a, wystarczy wcisnąć pedał gazu do ok. połowy i mamy natychmiastową redukcję o bieg niżej i nie w czasie wyprzedzania tylko dokładnie w momencie kiedy zdecydujemy się na ten manewr. Co do kick-down'a to fakt ułamek sekundy trzeba poczekać, bo najpierw jest wrażenie jakby wrzucił na luz, obroty idą na 6500 i rwie do przodu.
Wczoraj wróciłem z trasy, trochę sobie poszalałem na ekspresówce Zielona Góra-Sulechów i stwierdziłem, że automacik to jest to
Anonymous - 20-09-2010, 08:31
Krzyzak napisał/a: | którego przełożenie jest jeszcze niższe niż 5 w manualu |
Zależy przy jakich prędkościach.
Powyżej bodajże 140 automat ma już wyższe obroty .
nie chodzi tu o spieranie się . Kolega zapytał, więc najlepiej niech sam się przejedzie. Bo okazuje się, że są osoby, które mając tip'a z przyjemnością wymieniły by go na manuala. Więc aż tak różowo nie jest z tym automatem. Ja sam osobiście mając porównianie dalej brał bym manuala, pomimo tego iż w korkach rzeczywiście automat to świetna sprawa... Ale jak korki się skończą
Pzdr
Tomek - 20-09-2010, 09:50
AnoniM79 napisał/a: | Bo okazuje się, że są osoby, które mając tip'a z przyjemnością wymieniły by go na manuala. Więc aż tak różowo nie jest z tym automatem. |
ja np. mając manuala chętnie zamieniłbym na tip'a, ale mam nadzieje, że jeszcze przyjdzie czas na Avance kombi w tip'ie
wilukce - 20-09-2010, 11:28
Najlepiej będzie jak się sam przejadę i zobaczę. A jeśli chodzi o zwykły automat to nie ma problemu żeby go wkręcić na jakieś większe obroty ? Np przy wyprzedzaniu, przy puszczeniu gazu i wdepnięciu do dechy, redukuje na niższy i ciągnie do jakich obrotów ??
Tomek - 20-09-2010, 11:33
wilukce napisał/a: | A jeśli chodzi o zwykły automat to nie ma problemu żeby go wkręcić na jakieś większe obroty ? Np przy wyprzedzaniu, przy puszczeniu gazu i wdepnięciu do dechy, redukuje na niższy i ciągnie do jakich obrotów ?? |
jak jest sprawny
Krzyzak - 20-09-2010, 11:44
AnoniM79 napisał/a: | Zależy przy jakich prędkościach. |
przełożenie nie zależy od prędkości i obrotów - jest to wartość stała
mar111cin - 20-09-2010, 11:46
ja posiadając tipa chętnie bym go zamienił na tipa 5biegowego z VRki ; ) a tak to mi nic nie brakuje.
wyższe obroty przy wyższych prędkościach mogą wynikać ze strat na sprzęgle hydrokinetycznym.
wilukce - 20-09-2010, 11:50
Tomek84 napisał/a: | jak jest sprawny |
Czyli jeśli skrzynia jest zajechana można to jakoś rozpoznać podczas jazdy ?
Tomek - 20-09-2010, 11:55
wilukce napisał/a: | Tomek84 napisał/a: | jak jest sprawny |
Czyli jeśli skrzynia jest zajechana można to jakoś rozpoznać podczas jazdy ? |
raczej, nie inaczej
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=38803
[ Dodano: 20-09-2010, 12:58 ]
ja się jeszcze podepnę pod temat i zapytam, czy mojego manuala można wymienić na automat z tiptroniciem??
jeśli tak to ile z tym roboty, czy to jest plug and play, czy trzeba dużo przerabiać??
[ Dodano: 20-09-2010, 12:59 ]
i co, oprócz skrzyni, trzeba by mieć
Krzyzak - 20-09-2010, 13:32
tomek84, w Galu w lifcie po lifcie TCU jest w ECU - potrzeba skrzyni, półosi (tak na 90% są inne), ECU, zegary, tunel na wajchę, samą wajchę, wiązki el... - tak na szybko, bo pewnie coś jeszcze
Tomek - 20-09-2010, 14:04
mówie o moim Galu, czyli po ostatnim lifcie,
mam ciągłe potrzeby na zmiany
zawsze chciałem kombi w automacie, a kupiłem sedana w manualu, powiedzmy, że "dla prestiżu"
plan był taki, że kupie sobie drugiego do pary, ale tak się złożyło, że kombi już mamy - służbowe
więc czwarte auto do jazdy mi już niepotrzebne
i pomyślałem sobie, że może kiedyś ...
choć wiem, że jak zaczniecie wypisywać co i jak, to stwierdze, że łatwiej zamienić auta
pozdro
Faza - 20-09-2010, 15:04
AnoniM79 napisał/a: | Przy wyprzedzaniu wcześniej wbijam niższy bieg i czekam na okazję do wyprzedzenia, a w automacie wbijamy kickdown, żeby zredukował i to w trakcie wyprzedzania. | No mniej wiecej, jednak w przypadku tip-a to sobie redukujesz odpowiednio niżej bieg zupełnie jak w manualu. Imho w tip a manual to różnica jest tylko taka, że w auto nie zrobisz strzału ze sprzęgła. Potem idą w marę równo.
wilukce napisał/a: | A jeśli chodzi o zwykły automat to nie ma problemu żeby go wkręcić na jakieś większe obroty ? | Kręci się do 6,500 obrotów, 60km/h i wbija 2 bieg, potem trzeci już przy 120km/h, a czwarty przy 180km/h
Ale to w przypadku V6 bo w 2.0 to nie wiem jak jest:/
|
|
|