To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Moje car-audio

londolut - 17-12-2008, 16:14

W temacie Hertze, Helixy a ja kupiłem po prostu u-Dimension Element 6 :mrgreen: (dzięki leser). Do pełni szczęścia brakuje mi tylko kostki do wzmacniacza (czekam aż się kochana poczta ruszy) oraz końcówek, kabli i mat głuszących do wykonania instalacji. Operacja CA dopiero na wiosnę po zrobieniu blachy w Colcie.

[ Dodano: 17-12-2008, 16:53 ]
Właśnie przyszła kostka do Kenwooda :mrgreen: :biggrin: :mrgreen:

Anonymous - 24-03-2009, 16:01
Temat postu: hertz dsk 165 vs helix db 62.1
Witam.
Mam problem z wyborem między hertz dsk 165 vs helix db 62.1m
Może ktoś z was miał okazje posłuchać obu zestawów?
Mam zamiar podpiąć to pod JVC KD-AVX33 i wzmacniacz Magnat Roock600
[/b]

Anonymous - 27-03-2009, 17:25

100procent, zasada jest taka: głośniki odsłuchujesz sam i Ty stwierdzasz, czy Ci się ten dźwięk podoba, czy nie. Każdy ma inne preferencje.
Dziś miałem okazję porównać Helixy z Hertzami. Helixy grają bardzo miękko. I jak dla mnie kompletnie odpadają, bo zdecydowanie wolę ostry sopran. Hertze grają bardziej metalicznie i konturowo. Duża część osób mających jako takie pojęcie o CA, nawet tu na forum, poleca Helixy ze względu na bardziej naturalny dźwięk, mnie to osobiście kompletnie nie odpowiada.
Reasumując: nie posłuchasz i nie porównasz sam, nie będziesz wiedział.

Anonymous - 28-03-2009, 12:52

No i ta odpowiedź jest wystarczjąca, ja też wolę ostrzejsze granie. Dlatego bedzie HERTZ DSK
1grzecho - 30-03-2009, 22:33

powiem tak :) helixy db miałem 2 i pól miesiąca. głośniki bardzo przyjemne, oczywiście podstawa to zamontować je na dystansach z mdfu we wcześniej wytłumionych drzwiach. na poczatku grały pod samym radiem a gdy przyszła koleii na wzmacniacz zagrały o niebo lepiej(nie tylko mocniej ale i dynamiczniej). takze pod wzmakiem grają naprawde ładnie. z czystym sumieniem stwierdzam ze w budżecie do 200tu złotych nie ma lepszych głośników. co do hertzy to jest to zdecydowanie mocniejszy zestaw od helixów, nadaje sie do mocniejszego grania, za to tweeter moim zdaniem brzmi gorzej niz w helixach. :P
biriapro - 08-04-2009, 12:30

Jak szaleć to szaleć a może 600 zł i hertz hsk o niebo lepiej grające od dsk i dużo od esk
londolut - 08-04-2009, 14:56

biriapro napisał/a:
Jak szaleć to szaleć a może 600 zł i hertz hsk o niebo lepiej grające od dsk i dużo od esk
Temat już mocno nie aktualny bo zawitały u-Dimension`y. Jak na do tej pory jeszcze siedzą w kartonie ;)
biriapro - 08-04-2009, 23:17

Ja tak tylko z nurtem tematu bo sam mam hsk i to dwa komplety z tym że przód eto discowery plus hertz hsk (niskośrednotonowe) wysokie xetec gravity t 26 z tyłu hsk a w tygodniu dodatkowo dego(stary ale jary) na wysokich niestety em phazer,Subwoofer zbędny Pozdrawiam
londolut - 27-05-2009, 16:40

No i podłączyłem mój zestaw uDimension Element 6 + Kenwood KAC 941 i wszystko gra pięknie aż do odpalenia silnika bo w tweeterach słychać zakłócenia - najprawdopodobniej z aparatu zapłonowego lub alternatora.
I teraz pytanie: kupować tani filtr czy droższy filtr? A może jest na to jakiś domowy sposób?

biriapro - 27-05-2009, 17:05

Najpierw sprawdz czy kable rca nie stykaja się z jakimiś prądowymi.Pozdrawiam
londolut - 28-05-2009, 06:17

biriapro napisał/a:
Najpierw sprawdz czy kable rca nie stykaja się z jakimiś prądowymi.Pozdrawiam
Tzn kable z zasilania puściłem w jednym progu razem z RCA i Remote. Mówisz zmienić taką konfigurację?
biriapro - 28-05-2009, 15:11

Zależy też od jakości rca ale ogólna zasada żeby kable sygnałowe oddzielać od zródeł zasilania.
BigTomala - 28-05-2009, 15:27

londolut napisał/a:
Tzn kable z zasilania puściłem w jednym progu razem z RCA i Remote

No to juz wiadomo skąd "przydźwięk" w wysokotonowych... Zasada jest taka : Zasilające z jednej strony (zazwyczaj lewym progiem) RCA czyli sygnałowe z drugiej strony (zazwyczaj prawym progiem) Głosnikowe środkiem (przyklejone do podłogi) Oczywiście ekranowanie (podłączenie masy do obudowy) :wink: Zadnych filtrów na razie nie zakładaj (nic to nie da w istniejącej konfiguracji) szkoda kasy :wink:

londolut - 28-05-2009, 15:38

Ok jak będę miał chwilkę czasu to przerzucę RCA na drugą stronę i obadam efekt.
major - 28-05-2009, 23:02

Zalezy też jakiej jakości masz kable sygnalowe...te tanie bedą przenosic zaklocenia.