To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Problem z coltem brak mocy przy rozpędzaniu

Anonymous - 05-04-2008, 10:39

i ten pęknięty kolektor będzie przyczyna tego ze moj colcik jest taki slaby ciekawe? ktos moze mi to wytłumaczyc na jakiej zasadzie to działa :) no ale co jak co kolaktor pospawam bo nie mam kasy jak narazie zobaczymy czy cos to da juz sie nie napalam bo zas bedzie ze to nie to :( postaram sie zrobić zdj to wrzuce go na forum tego peknietego kolektoru
londolut - 05-04-2008, 10:49

Pęknięcie kolektora powoduje brak mocy dlatego, że układ wydechowy jest nie szczelny i nie może odpowiednio odprowadzać spalin z silnika.
Anonymous - 05-04-2008, 17:01

wlasnie to na zdjeciach mam pekniete i z tego taki dym leci czasem bardzo duzy najgorsze jest to ze nie tylko z przodu jest pęknięcie jest takze dalej z tyłu czy da rade to pospawać?

Anonymous - 05-04-2008, 17:17

Można to pospawać ale po pierwsze nie każdy się tego zadania podejmie, a po drugie nie wiadomo, jak długo taki spaw wytrzyma. Koszt używanego kolektora to ok. 150 PLN.
Miroslaw1305 - 05-04-2008, 17:32

Ja mam pospawany ,jest ok .Temat jest w dziale CJO

[ Dodano: 05-04-2008, 17:39 ]
Opis jaka elektroda i jak w dziale CJO .Trzeba dopowiedziec że dobrze by było po pospawaniuwyrównac na frezarce czoło kolektora . Dla dobrego spawacza to pół godziny pracy .Nie można się śpieszyc,a najlepiej spawac podgrzany kolektor i po pospawaniu znów podgrzac .Taka jest technika spawania żeliwa .

Hugo - 05-04-2008, 19:12

mieciuu napisał/a:
najgorsze jest to ze nie tylko z przodu jest pęknięcie jest takze dalej z tyłu czy da rade to pospawać?
Da radę, ale oczywiście kolektor musisz wymontować z auta. Zaopatrz się w nową uszczelkę kolektor-głowica oraz kolektor-rura wydechowa (napewno stare się rozsypią).
Jogurt - 05-04-2008, 21:40

łoł! ale hiroszima. wymień lepiej ten kolektor. zaoszczedzisz kase i czas.
Anonymous - 07-04-2008, 22:31

dobra znalazlem kolektor jutro go bede mial i zabiore sie za montaz w srode jeszcze jakby mi ktos poradzil jak odkręcić ten stary tak zeby nie ukręcić śruby albo nie urwać bo wiem ze ten syf bedzie nieźle zapieczony jak to zrobić moze ktoś sie juz bawił w to jak to najlepiej zrobić? i jeszcze jedno co mi nie daje spokoju czy naprawde kolektor ma taki wplyw na spalanie i moc autka jesli tak to dlaczego?
Hugo - 07-04-2008, 23:56

mieciuu napisał/a:
jakby mi ktos poradzil jak odkręcić ten stary tak zeby nie ukręcić śruby albo nie urwać
Jak nie będzie chciała sie odkręcić to tylko możesz ją urwać. W kolektorze są 3 szpilki. I tak kolektor do wyrzucenia. A w tym "nowym" masz szpilki? Bo jak nie to kup gwint "z metra" i wkręć odpowiednio długie.
mieciuu napisał/a:
czy naprawde kolektor ma taki wplyw na spalanie i moc autka jesli tak to dlaczego?
Tak ma, dlatego, że każdy układ wydechowy jest konstruowany pod konkretne auto. Musi w nim występować odpowiednia prędkość spalin, zawirowania itd. A jak masz dziurę to wiadomo, że wszystkie niezbędne procesy są zaburzone.
Anonymous - 09-04-2008, 19:37

rozebrałem dzisiaj kolektor bardzo ladnie sie śrubki odkręciły ale za to je przygotowałem 2 dni juz je rano i wieczorem traktowałem wd-40 i pieknie sie odkęciły kolektor zdjęty i zobaczcie jak on wygląda z tyłu

jutro bede montował nowy oczywiście bo z tego to juz nie ma nic no a tak jeszcze raz z przodu

teraz jestem pełny nadzieji ze to ten kolektor był wszystkiemu winien i jak założe sprawny to cos poczuje róznice :)

Hugo - 09-04-2008, 20:12

No ten kolektor jest w stanie agonalnym.
londolut - 09-04-2008, 22:07

Hugo napisał/a:
ten kolektor jest w stanie agonalnym.
Mnie się wydaje, że owy stan był już bardzo dawno temu... teraz to już jest kiła i mogiła :badgrin:
Anonymous - 11-04-2008, 23:41

Mam pytanko... czy wymiana kolektora pomogla ???

pozdr
M.

Anonymous - 12-04-2008, 09:41

wymieniłem kolektor i jako takiej poprawy w mocy autka nie odczułem jedzie tak jak jechał ;/ zobaczymy jak ze spalaniem czy zmaleje.
Miroslaw1305 - 12-04-2008, 18:47

Spalanie powinno się poprawic -moc nie.
Pęknięty kolektor czyli dodatkowe powietrze odczytuje sonda i zwiększa ilośc benzyny co wiąże się ze zwiększeniem spalania .