To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [ALL] Za i przeciw w temacie fel

PiotrekSL4 - 06-03-2008, 22:32

Własnie widzialem zdjęcie Twojego Colciaka w poscie Moje CAO. Na tym ostatnim z profilu widac ze rzeczywiście tylna opona jest nieco wyższa. Teraz pytanie co dzieje sie przy takim profilu opony z 3 pasażerami z tyłu. Przy takim obciążeniu auto przysiądzie i koło schowa sie dość dużo w nadkole. Czy nie bedzie wtedy obcierać o nie?? :shock:

Przy profilu 195/50/15 kolo ma taki sam obwód ale juz przy 195/55/15 ma obwod nieco większy!!

Swoja drogą to Colty/Lancery Mają swietnie wypelnione nadkole z tyłu. Natomiast z przodu bez obniżenia auta o 20mm pozostaje luka wielkosci pięsci miedzy nadkolem a brzegiem opony, co swietnie widac na ostatnim zdjeciu w tamtym poscie. :biggrin:

Muchacho - 06-03-2008, 22:33

Ja jezdzielem na felgach 15 (orginalne od opla) ET 44 lub 46 opony 195/55 nic nie obcieralo. Nawet w 4 osoby bylo spoko, na zakretach dobrze sie trzymal moze dla tego ze mam sportowe zaiweszenie.
PiotrekSL4 - 06-03-2008, 22:40

harpagan napisał/a:
Przy 15 calowej feldze o szerokosci 7 et 35 i dosc slabym zawieszeniu absolutnie nie dalo sie jezdzic.

A jesli założyłbym taka opone na felge 6.5" szeroka? Z ET 38. Przy której nie trzeba klepać rantów?? Może wtedy okazałoby się że nadkole jest wystarczająco szerokie i wysokie żeby zmieścić to koło??

Czekam na odpowiedź KucharZa jak to jest u niego z tylu.

A tak wygląda to u mnie na 15-stkach. Z przodu jest nieco śmiesznie (ale to tylko felgi brata.)

KucharZ - 07-03-2008, 06:56

Cytat:
Natomiast z przodu bez obniżenia auta o 20mm pozostaje luka wielkosci pięsci miedzy nadkolem a brzegiem opony, co swietnie widac na ostatnim zdjeciu w tamtym poscie

Wiesz to raz a dwa tam sa wstawione nowiutkie sprężyny co powoduje dodatkową luke :) bo jak bys przeczytał o moim CAO to tam pisałem ze poprzednio był on obniżony przez obcięcie sprężyn. Co do 3 osób z tyłu nie mam pojęcia bo narazie najwięcej to jechałem w 3 osoby :) A tam wogóle wejda 3 osoby :P :P Po kupnie tego autka tak na próbe siadłem sobie z tyłu to tak jakoś nie za wiele miejsca :P

harpagan - 07-03-2008, 07:20

Cytat:
A jesli założyłbym taka opone na felge 6.5" szeroka? Z ET 38. Przy której nie trzeba klepać rantów?? Może wtedy okazałoby się że nadkole jest wystarczająco szerokie i wysokie żeby zmieścić to koło??

Moge tylko teoretyzowac, ale wydaje mi sie ze jesli schowasz kolo w nadkole to nie powinno byc wiekszych problemow

wirolek - 07-03-2008, 09:30

mam pytanko... orientuje sie ktos w jaki sposob mozna odnowic felgi? kupilem colta odrazu na fajnych 15' ale sa troszke otarte.. ;(
PiotrekSL4 - 18-03-2008, 21:35
Temat postu: Alu 15"
Paradoksalnie skończyl sie dzisiejszy dzień bo ja kupiłem alu a tu... zima.
Wiec tak. Szerokośc 6", wysokość 15" ET 45. Obawiałem sie troche tego ET ale jest idealnie. Od wewnetrznej felga nie dotyka wahacza, natomiast od zewnetrznej wystaje akurat tyle ze nie trzeba bedzie klepac rantów.
Znajomy wulkanizator zarzucil mi dwie opony
1. 185/55 i jest chyba najodpowiedniejsza. Obwodem jest wieksza od ori o ok 1cm.
2. 185/60 i jest lipa. Jest wieksza obwodem i podniosla mi auto o prawie 2 cm!!!

Oto fotki.

I jak wam się podobają??

Hugo - 18-03-2008, 23:22

PiotrekSL4 napisał/a:
I jak wam się podobają??
Dla mnie bajer.
Anonymous - 19-03-2008, 15:51

niezle wyglada :)na zywo pewnie o wiele lepiej :) prawie takie same jak moje tylko ze ja mam biale :wink: gratuluje :) pozdro
PiotrekSL4 - 19-03-2008, 17:04

Mateo567 napisał/a:
niezle wyglada :)na zywo pewnie o wiele lepiej :)

Dokladnie. Na żywo po zmianie z zimowych na te 15 to jest malina.
A co do bialych to zawsze o takich marzyłem, ale teraz nie zdecyduje sie na malowanie tych bo nie sa nigdzie pościerane, a do tego nawet pasuja mi pod kolor auta. Jak pogoda się poprawi to pstrykne kilka lepszych fotek.

A co myślicie o tych czerwonych bebnach. Nie jest to wiocha?? :oops:

londolut - 19-03-2008, 17:43

PiotrekSL4 napisał/a:
I jak wam się podobają??
Fele supcio, pasują jak ulał do lancernika.
PiotrekSL4 napisał/a:
co myślicie o tych czerwonych bebnach. Nie jest to wiocha?? :oops:
Nie no co ty ja też będę malował tylko nie wiem czy na czerwono czy na złoto :twisted:
piotrek204 łódz - 19-03-2008, 19:31

na tych szprychowych wygląda odjazdowo, a czerwone bebny dodaja uroku. aż ci zazdroszcze tez bym chciał takie felgi do swojego lancerka. pzdr
Jogurt - 19-03-2008, 20:32

eleganckie, zaraz auto inaczej wygląda. bębny pomalowane zawsze lepiej wyglądają niż rdza.
pawela - 20-03-2008, 16:46

Dodam od siebie:
W zeszle wakacje mialem felgi 6,5x15 ET 45 z oponami 195/50 - nie obcieraly w ogole bo byly bardzo schowane, oponie brakowalo ok 1cm do wahacza. Teraz mam 7x15 ET 30 opony rowniez 195/50 - obcieraly o ranty na najmniejszym nawet dolku i garbie wiec musialem sklepac ranty. Teraz przestalo obcierac nawet jak z tylu siada 2 osoby. Za to prowadzenie REWELACJA, teraz jeszcze na zawiasie -30 i z rozporka z przodu, niemal wcale nie przechyla sie na zakretach. Do CA0 bez obcierania o wahacz i ranty wchodza kola o ET od 46 do 35 !!!

Jogurt - 20-03-2008, 19:21

pawela napisał/a:
Do CA0 bez obcierania o wahacz i ranty wchodza kola o ET od 46 do 35 !!!
z tym 35 to różnie bywa. mi 38 obcierało jak miałem 2 osoby na tyle