[92-96]Lancer CB0 - [4G92] Wyciek oleju, ale skad?
tomekk - 22-10-2009, 06:06
Cytat: | 1. oryginalne uszczelki (zalecane) - max 1800 PLN (tak, tak, dokladnie ok 2K)
2.zamienniki - max 1000 PLN |
tak jak pisałem wcześniej kpl uszczelek dobrej firmy ~250zł u Japaneze
przypatrz się tym cenom - kilka postów wyżej (wszystkie potrzebne części grubo poniżej tysiaka) i chyba poszukaj innych dobrych i tańszych fachowców chociaż 400zł za robote to jeszcze nie majątek:P
stary alfer - 22-10-2009, 07:04
Uszczelka pod głowicę - ok 100 zł
Uszczelka aparatu zapłonowego - ok 40 zł (oryginał)
Pompa wody+ pasek+napinacz - nie więcej niż 250-270 zł.
Za wymianę uszczelki pod głowicę+uszczelniacze zaworowe (mam na myśli samą robociznę) zapłaciłem 250 zł.
Zmień warsztat
ps. Oczywiście słyszałem też ceny w okolicach 1000 zł, ale nie skorzystałem.
Anonymous - 22-10-2009, 08:06
Sugeruję dokładnie sprawdzić, czy rzeczywiście cieknie spod głowicy, a nie spod dekla i aparatu. Można łatwo się pomylić, a mechanikom takie pomyłki są bardzo na rękę - w sensie dosłownym i przenośni. Jeśli nawet jest wyciek z głowicy, ale nieduży (brak widocznych ubytków oleju), można zostawić jak jest lub dociągnąć głowicę.
stary alfer - 22-10-2009, 08:23
gregorbu ma rację. U mnie mechanik 3 razy czyścił silnik i 3 razy musiałem wsiąść w auto i przejechać kawałek, aby upewnić się, że to wyciek spod aparatu. Na moje nieszczęście puściły też kanały olejowe na uszczelce pod głowicą, więc została wymieniona.
Najlepiej jak przetrzesz silnik szmatą i załączysz fotki, bądź sam dojdziesz skąd leci.
stanny - 30-10-2009, 18:07
Również mi sączy. Ta uszczelka to jest metalowa??? Jeszcze nie zdejmowałem głowicy ani nie bylem u mechanika, ale lepiej jak już ją kupie. Jeśli metalowa to jakim sposobem przecieka przez nią?????
biriapro - 30-10-2009, 19:57
Tam jest olbrzymi kanał olejowy który jest jakieś 3-4 mm od skraju głowicy.
najdor - 30-10-2009, 20:00
Miałem olej w tym samym miejscu co ty ... poszła uszczelka pod głowicą ( a własciwie tam jest taki uszczelniacz gumowy w jednym rogu uszczelki)czesto ten uszczelniacz pada. nowa uszczelka . planowanie głowicy. uszczelki pod kolektorki i bedziesz dalej hulał.
Xiff - 16-04-2010, 21:54
30 000 temu miałem robioną uszczelkę pod głowicą... fachman ze wszystkim wziął 650 zł... bolało, ale cóż...
w zeszłym tygodniu musiałem oddać miśka znów na warsztat, tym razem pojechałem gdzie indziej.. jak koleś zdjął głowicę to się z lekka uśmiał... jak zawiózł głowicę do planowania to goście płakali ze śmiechu... okazało się że głowica poprzednim razem była planowana.. .. papierem ściernym o ziarnie chyba 80... ręcznie. Takie dziury wydziarane że masakra...
co zrobić z takim dupkiem??? Pojade chyba do niego i zatłuke...
tomekk - 18-04-2010, 06:47
współczuję:/ kiedyś w podobny sposób sąsiad splanował mi głowicę do malucha, ale dużo drobniejszym papierem i nawet działało, ale tam takie patenty miały prawo przejść
a czemu pojechałeś na warsztat? znowu leciał olej czy inna przyczyna?
Xiff - 18-04-2010, 08:03
lało się okropnie. w miesiąc 3 litry oleju musiałem dolać. teraz jest już cacy...
[ Dodano: 27-05-2010, 22:04 ]
Było cacy... Wali mi olej z uszczelniacza wałka... Założone było corteco.. Wymieniłem na victor reinz.. dalej cieknie.. Zadzwonilem do japaneze ale Malik twierdzi że corteco to oryginał. czy to prawda? co może być przyczyną? co poradzicie?
Myszon - 18-02-2016, 17:01
Pamiętacie wymiar tego oringu przy aparacie(4G92)?
|
|
|