Forum ogólne - Zmiana ogumienia na letnie (latem) i zimowe (zima)
tomusn - 06-11-2006, 18:48
Jak założyłem zimówki to samochód leciał na prawo, pojechałem na zbieżność - idealnie, a samochód dalej leciał na prawo...
No to została zamiana opon tył na przód i jakoś na razie jest dobrze.
Anonymous - 06-11-2006, 18:58
szczęśliwcy , ja w tym roku przechytrzyłem i nie wymieniłem - wierzyłem w prognozy pogody , ten tydzień miał być jeszcze ciepły - no i czekam w kolejce do wymiany od 8.00 jutro rano
Anonymous - 06-11-2006, 19:38
dager napisał/a: | szczęśliwcy , ja w tym roku przechytrzyłem i nie wymieniłem - wierzyłem w prognozy pogody , ten tydzień miał być jeszcze ciepły |
ja mam to samo obudziłem sie z przerazeniem 2 listopada
jawlo - 07-11-2006, 19:06
Niestety górali też zima zaskoczyła. Na szczęście zimówki mam na stalówkach i w godzine zamieniłem.
Ale rankiem 2 listopada byłem w lekkim szoku. Teraz łańcuchy i łopata w bagażniku uspakajają
Anonymous - 15-11-2006, 22:37
zobaczcie co znalazlem, dot. Niemiec
Moto T@rget napisał/a: |
Opony zimowe obowiązkowo ?
Wprowadzenie stosownych zmian w niemieckim kodeksie drogowym może spowodować obowiązek używania opon zimowych. Izba wyższa parlamentu, Bundesrat w połowie grudnia planuje dokonać wpisu do kodeksu o treści:"Należy dostosować wyposażenie pojazdów drogowych do warunków zimowych." Ponadto kierowcy będą zobowiązani do posiadania niezamarzającego płynu do wycieraczek. Przewiduje się, że mandat za jazdę zimą bez zimowego ogumienia mógłby wynosić 20 euro. W przypadku gdyby brak odpowiedniego ogumienia spowodował utrudnienia w ruchu, mandat może wtedy wynieść 40 euro. Jednakże ministerstwo uspokaja, że nowy przepis nie będzie oznaczał powszechnego obowiązku stosowania opon zimowych. Problemem dla urzędników jest podobno określenie definicji zimy na terenie całego kraju. Za wprowadzeniem tego typu zmian w kodeksie drogowym jest niemiecki automobilklub ADAC. Jak wynika z danych około 20 mln z 45,4 mln pojazdów w Niemczech nie zmienia ogumienia na zimę. |
Anonymous - 16-11-2006, 13:13
Opony zimowe obowiązkowo ? - swego czasu i w naszym pięknym kraju było głośno o takim pomyśle
Hubeeert - 16-11-2006, 13:54
dager napisał/a: | Opony zimowe obowiązkowo | w Szwecji tak jest - mandat 2000SEK za 1 koło bez zimówki
Anonymous - 16-11-2006, 15:21
jednak obowiazek:
moto.wp.pl napisał/a: | Niemcy:
Zgodnie z ustawą dotyczącą przystosowania samochodów do szczególnych warunków zimowych (StVO §2, 3a), kierowcy zobowiązani są do wyposażenia samochodu w opony odpowiadające warunkom zimowym. W przypadku zatrzymania przez policję, jeżdżący na letnich oponach po drogach pokrytych śniegiem, mogą zostać ukarani mandatem. Dotyczy to również aut blokujących lub utrudniających ruch na drogach. Jeśli pojazd na letnich oponach spowoduje zimą wypadek, ubezpieczyciel kierowcy może odmówić pokrycia całości kosztów związanych ze spowodowaną szkodą, jeśli zastosowanie opon zimowych mogły zapobiec wypadkowi.
|
wiecej w linku: http://moto.wp.pl/kat,551...17&ticaid=12b18
[ Dodano: 15-10-2007, 17:48 ]
jak tam u was ze zmiana opon? ja powymienialem juz w swoich firmowych, a jutro jade zmienic u siebie opony na zimowe, cos czuje ze w tym roku zima przyjdzie szybciej.
Hubeeert - 15-10-2007, 18:00
U mnie się nie zmienia nie trzeba
Rafal_Szczecin - 15-10-2007, 18:08
ja jestem na etapie kupywania felg stalowych , do tego jakies oponki i G wszystko w najblizszym czasie, co by uniknac korkow spowodowanych tym ze wszyscy nagle chca wymieniac no i byc przygotowanym na przyjscie zimy, do tego jeszcze wymiana plynu chlodniczego , i hebli z przodu i misiek przygotowany na zime
akbi - 15-10-2007, 22:11
Hubeeert napisał/a: | U mnie się nie zmienia nie trzeba |
ooooo, a co??? na wyspach nie ma sniegu .... czy moze jest tak zimno przez caly rok, ze masz non-stop zimowki??
Marcino - 15-10-2007, 22:16
Ja sie czaje i jutro chyba pojade spróbowac wymienic 14" zmiówki na stalowych z cari na 15" coby do Galnta lepiej pasowały. Nie wiem ile gościu powie ze musze dopłacić i w jakim stanie bedzie miał te 15". Ale napewno przed 1 listopada założe zimówki, jak bedzie trzeba to przesmigam II zime na ciut mnijeszych z carismy. W zesłzym roku 3 był takie snieg na pogórzu ze załowałem ze łancuchów nie wziołem, o je teznapewno zapakuje..:)
michalp - 16-10-2007, 06:42
W foce, z racji złapanej gumy (druga opona z kompletu poszła do kosza), mam już zimówki.
Coltowi pewnie zmienię na dniach - lepiej tydzień za wcześnie, niż dwa dni za późno.
Anonymous - 17-10-2007, 21:16
W naszych warunkach klimatycznych zimówki powinny być stosowane od października do nawet m a j a .- jeśli nie możemy zmienić "od ręki".Wystarczy jadno załamanie pogody.
pawela - 19-10-2007, 14:22
ja zalozylem zimowki tydzien temu, bo czesto jezdze w nocy a sa juz przymrozki. Przy okazji zniknal problem ze zbieznoscia
|
|
|