[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Galant EA z automatyczną skrzynią biegów
brodzky - 26-11-2008, 11:25
Bo ta moja skrzynka nie zawsze zrzuca ile trzeba. Jak jedziesz kolo 80km/h i z 4 zrzuci na 3 to prawie nie przyspieszasz a jak wdeptasz w podloge i docisniesz guziczek full open trotthle (wczesiej potocznie nazwalem to kickdownem) to zejdzie na 2 i wtedy jest katapulta.
tomusn - 26-11-2008, 12:25
wyczucia nie masz
yrdn - 26-11-2008, 23:00
win_p napisał/a: | a czy jak jade na D i nagle wcisne pedal w podloge ale nie wciskajac kick down to powinien zredukowac na nizszy bieg czy nie bo u mnie raz sie redukuje (o jeden bieg) a raz nie nie wiem o co chodzi ? |
nie wiem jak jest w konwencjonalnym automacie (nie invecs z tiptronic'iem) ale u
mnie byly cztery biegi i przy normalnym przyspieszaniu auto zmienialo je po kolei.
Glebsze wcisniecie pedalu gazu (bez kickdown'a - guziczek) automat redukowal jakby
"wewnetrznie" na biegu, na którym w danej chwili był - objawialo sie to szybkim skokiem
obrotów i dynamycznym przyspieszeniem bez redukcji (na zegarach nadal załączony byl
dany bieg i nie było redukcji)
Kickdown tylko po wcisnieciu pedalu do konca przez co (odczuwalne) włączalo sie guziczek i
wowczas bylo czuc redukcje. Potrafil zredukowac nawet do 1 biegu!
tomusn - 27-11-2008, 13:16
zdjęcie guziczka plizzzzz
ja mam pod pedałem tylko odbojnik, a kickdown jest w takim razie realizowany elektronicznie
win_p - 27-11-2008, 17:37
tomusn napisał/a: | a po co pedał w podłogę - lekko, powoli i redukcja sama zaskoczy |
chyba oto chodzi ze nie w kazdej skrzyni
u mnie wcisniecie pedalu nie zawsze oznacza redukcje chyba ze wcisne kick .. ale wtedy schodzi za nisko i obroty na chwile rosna nawet do 6 tys.
moze jak nie masz kick.. to oznacza inna skrzynie i w twojej tak to dziala?
Anonymous - 27-11-2008, 17:59
tomusn napisał/a: | zdjęcie guziczka plizzzzz |
ja tego cuda nie uzywam bo wystarcza mi tiptronik na ktorym Galus szaleje
dodam ze aby zadzialal trzeba go naprawde mocno wcisnac(musi "przeskoczyc") bo pozornie robi wrazenie jakby juz nie szlo go bardziej wcisnac
Hugo - 15-06-2009, 23:41
Słuchajcie wydaje mi się, że skrzynia w moim Galu nie pracuje tak jak powinna. Podczas jazdy ze stałą prędkością i delikatnym dodaniu lub ujęciu gazu potrafi odczuwalnie szarpnąć autem i odroty spadają, bądź podskoczą o ok. 100-200 obr./min. Ogólnie jeżdżę spokojnie, więc zaczyna mnie to irytować. Wygląda to tak jakby skrzynia była nieco nerwowa i bardzo czuła na dotknięcie pedału gazu. Co to może być? Poziom oleju w skrzyni może być nie taki? Jak i kiedy go sprawdzić, bo nie mam pojęcia?
Juiceman - 16-06-2009, 00:40
Hugo napisał/a: | Słuchajcie wydaje mi się, że skrzynia w moim Galu nie pracuje tak jak powinna. Podczas jazdy ze stałą prędkością i delikatnym dodaniu lub ujęciu gazu potrafi odczuwalnie szarpnąć autem i odroty spadają, bądź podskoczą o ok. 100-200 obr./min. Ogólnie jeżdżę spokojnie, więc zaczyna mnie to irytować. Wygląda to tak jakby skrzynia była nieco nerwowa i bardzo czuła na dotknięcie pedału gazu. Co to może być? Poziom oleju w skrzyni może być nie taki? Jak i kiedy go sprawdzić, bo nie mam pojęcia? |
Tu masz fotkę z instrukcji jak sprawdzać olej:
Jeśli mówisz o delikatnym dodaniu gazu to przy jakich prędkościach ? Np z 55 na 60 albo z 95 na 105? Wtedy automat wg. instrukcji powinien mieć zmianę biegu.
Moominek - 16-06-2009, 12:28
Podobne objawy zauważyłem w swoim od jakiegoś czasu. Szczególnie podczas porannego przyspieszania. Obroty rosną, a skrzynia na moment, jakby chciała przerzucić bieg, czego nie robi, po czym przerzuca dopiero przy wyższych bardziej odpowiednich obrotach. Może restart komputera skrzyni pomoże?
Hugo - 16-06-2009, 17:27
Juiceman napisał/a: | Jeśli mówisz o delikatnym dodaniu gazu to przy jakich prędkościach ? Np z 55 na 60 albo z 95 na 105? | Kurcze nie zwróciłem uwagi jednak zwróciłem uwagę na obroty przy których to się dzieje, a mianowicie w przedziale 1800-2400. Moominek napisał/a: | Może restart komputera skrzyni pomoże? | Nie ukrywam, że odłączałem akumulator jakiś czas temu, ale objawów nie zauważyłem od razu tylko od kilku dni.
Juiceman - 16-06-2009, 17:54
Hugo napisał/a: | Moominek napisał/a: | Może restart komputera skrzyni pomoże? | Nie ukrywam, że odłączałem akumulator jakiś czas temu, ale objawów nie zauważyłem od razu tylko od kilku dni. |
No to skrzynia zdaje się dalej uczy się pod właściciela, kwestia ile przejechałeś setek km od tej pory :>?
Hugo - 16-06-2009, 21:40
Juiceman napisał/a: | No to skrzynia zdaje się dalej uczy się pod właściciela, kwestia ile przejechałeś setek km od tej pory :>? | Niecały 1000 km.
Juiceman - 16-06-2009, 21:56
No to skrzynia po takim dystansie już powinna się nauczyć.
morosophem - 17-06-2009, 14:12
Witam. U mnie wszystko działa pięknie i nie mam żadnych problemów ze skrzynią. Gal po lift V6 2,5 Tip tronik. Resetowałem skrzynię 7tyś km temu. Ładnie wbija biegi w górę przy minimalnych osiągniętych prędkościach (oczywiście zależy od dynamiki przyspieszenia). 4 bieg wbija przy min 60km/h i nawet w opcji manualnej nie pozwala szybciej. Przy wciśniętym kick-down oczywiście redukuje bieg. Jednak jak chcę w automacie zredukować bez wciskania kick-down to popuszczam minimalnie gaz i wciskam głębiej energicznie - wtedy redukuje o 1 bieg w dół, gdy po chwili (1-2sek) docisnę gaz do końca wciskając kick-down redukuje o jeszcze jeden bieg w dół. Wszystko oczywiście zależy od obecnej prędkości. Przy samym energicznym wciśnięciu gazu nie redukuje mi biegu tylko przyspiesza na obecnym. Po wciśnięciu kick-down obroty dochodzą na każdym biegu do 7250obr/min i wtedy następuje zmiana. Przy spokojnej jeździe zmiany biegów są nie odczuwalne poza dźwiękiem silnika i ruchem wskazówki obrotomierza. Przy kick-down można odczuć zmianę biegu i słychać charakterystyczny świst (strzał jakby powietrza) - coś takiego i minimalnie szarpie autem. Tak to wygląda u mnie. Pozdrawiam.
Hugo - 17-06-2009, 15:50
Może jestem przewrażliwiony co do tej skrzyni, ponieważ podczas rozpędzania gdy skrzynia zmieni bieg jest głośny stuk spowodowany wybitym sworzniem na wahaczu tylnym giętym lewym (nie mogę go dostać w sklepie, w którym zawsze kupuję części). Ponadto zauważyłem dość mocne naderwanie poduszki silnika przy chłodnicy. Myślę, że może to mieć duży wpływ na szarpanie podczas zmian biegów.
|
|
|