Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] 1 "nieobowiązkowa" wymiana oleju
cebull - 12-05-2009, 20:55
joker_wmb, my na takim jezdzimy, wlali nam na nasze zyczenie w serwisie, olej spelnia normy przewidziane przez producenta wiec nie ma problemu ale tak jak pisze bartek2800, do silnikow z pompowtryskiwaczami sa "dedykowane" oleje i shell taki tez ma w swojej ofercie niestety nie pamietam oznaczenia jak znajde to dopisze...
edit:
o ile sie nie myle to byl ten olej
SHELL HELIX ULTRA VX 5W-30
rezon - 12-05-2009, 21:54
joker_wmb napisał/a: | co ewentualnie polecacie zamist castrola bo nie chce go wlewac do mojego Miska |
jmgmotocykle napisał/a: | klientom najchętniej sprzedaję produkty motula ( ładnie wyciszają silnik, te które biorą olej to motul ogranicza to zjawisko) | np. Motul Specyfic 504/507. Poza tym wszystko co spełnia normę VW 50501/50601 lub 507 (to jest wyższa norma niż 50601)
joker_wmb - 12-05-2009, 21:59
czyli ten ponizej jest idealny do mojego Miska?
http://www.allegro.pl/ite..._fv_krakow.html
cebull - 12-05-2009, 22:01
co do norm to najlepiej sprawdzic w instrukcji konkretnego auta w instrukcji sciagnietej z forum zalecana norma to 50501/50601, w instrukcji do naszego outka jest norma 507 niestety nie pamietam czy nizsze tez tam sa a nie mam jak sprawdzic
dab - 12-05-2009, 23:43
Z tym MOTULem to dziwna sprawa....niby jest dla wydluzonych wymian oleju a w jego specyfikacji pisza ze jest przeznaczony do wymian co 15tys km....outki 2.0 model 2008/2009 maja przeglady co 20tys km...wiec chyba nie bardzo pasuje
rezon - 13-05-2009, 00:58
cebull napisał/a: | instrukcji do naszego outka jest norma 507 | w mojej jeszcze takiego nie było tylko 505/506 joker_wmb napisał/a: | ten ponizej jest idealny do mojego Miska? | tak to taki olej. dab napisał/a: | w jego specyfikacji pisza ze jest przeznaczony do wymian co 15tys km....outki 2.0 model 2008/2009 maja przeglady co 20tys km...wiec chyba nie bardzo pasuje | częstotliwość wymian uzależniona jest od wskazań producenta samochodu a nie oleju. Oczywiście pod warunkiem, że olej spełnia wymogi. W przypadku Outka 2.0 jest to norma VW 505/506 wg mojej instrukcji czy też 507 jak pisze cebull. Zatem Motul 504/507 jest właściwym olejem. Np. w Octavii2 w trybie serwisowym QG1 wymiana oleju może być wg wskazań komputera, które w zależności od warunków jazdy wypadają nawet co 35-38kkm - jednak nie rzadziej niż co dwa lata, a silniki 2.0TDI to przecież niemal takie same co w Outkach.
clahaux - 13-05-2009, 09:52
Od zeszłego tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Outlandera II 2.0 DiD.
Witam wszystkich forumowiczów.
Piszę, bo mam problem z olejem - nie wiem jakim olejem zostało zalane outko po wyjeździe z salonu, a przyszedł czas dolewki.
Czy mogę kupić dowolny olej spełniający normę 507, czy mam użyć dokładnie takiego samego, jaki wlali mi w salonie?
Ponieważ jestem kompletnym laikiem w tym temacie, czy mógłbym prosić o wypisanie kilku, które kupię na stacji benzynowej?
Pozdrawiam,
Michał.
dab - 13-05-2009, 11:12
clahaux napisał/a: | Od zeszłego tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Outlandera II 2.0 DiD.
Witam wszystkich forumowiczów.
Piszę, bo mam problem z olejem - nie wiem jakim olejem zostało zalane outko po wyjeździe z salonu, a przyszedł czas dolewki.
Czy mogę kupić dowolny olej spełniający normę 507, czy mam użyć dokładnie takiego samego, jaki wlali mi w salonie?
Ponieważ jestem kompletnym laikiem w tym temacie, czy mógłbym prosić o wypisanie kilku, które kupię na stacji benzynowej?
Pozdrawiam,
Michał. |
Juz chcesz robic dolewke? Ile juz przejechales przez ten tydzien? W salonie raczej nic ci nie wlewali - najlepiej do nich zadzwon i sie upewnij.
A co do dolewek to czytalem infa ze podobno olejow klasy 507 nie mozna mieszac z olejami innych klas (np MOTUL, do ktorego sie przygotowuje zeby wymienic przy 1500km)
clahaux - 13-05-2009, 11:30
dab napisał/a: |
Juz chcesz robic dolewke? Ile juz przejechales przez ten tydzien? W salonie raczej nic ci nie wlewali - najlepiej do nich zadzwon i sie upewnij.
A co do dolewek to czytalem infa ze podobno olejow klasy 507 nie mozna mieszac z olejami innych klas (np MOTUL, do ktorego sie przygotowuje zeby wymienic przy 1500km) |
W salonie sprzedawca mówił mi, że auto wyjechało zalane jakimś technicznym olejem, ale nie podał nazwy. A przebiegu mam nieco ponad 500km.
rezon - 13-05-2009, 11:37
dab napisał/a: | podobno olejow klasy 507 nie mozna mieszac z olejami innych klas | w ogóle nie należy mieszać olejów, nawet tej samej klasy. clahaux napisał/a: | sprzedawca mówił mi, że auto wyjechało zalane jakimś technicznym olejem, | sprawdź czy nie masz zawieszki na silniku, jeżeli nie to poproś o potwierdzenie informacji o rodzaju zalanego oleju na piśmie, a następnie wyślij kopię do Mitsubishi z żądaniem wymiany samochodu na nowy z uwagi na niezgodność wydanego samochodu z opisem zawartym w instrukcji obsługi i groźbę obniżenia jego trwałości. Ponadto Twoim obowiązkiem jestt utrzymywanie odpowiedniego poziomu oleju, a salon uniemożliwia Ci realizację tego obowiązku.
OutekII - 13-05-2009, 12:00
clahaux napisał/a: | dab napisał/a: |
A co do dolewek to czytalem infa ze podobno olejow klasy 507 nie mozna mieszac z olejami innych klas (np MOTUL, do ktorego sie przygotowuje zeby wymienic przy 1500km) |
W salonie sprzedawca mówił mi, że auto wyjechało zalane jakimś technicznym olejem, ale nie podał nazwy. A przebiegu mam nieco ponad 500km. |
Co Wy z tym technicznym ? Mojego OII oddali mi po przeglądzie zerowym z informacją, że zalany jest Castrolem 5W30. To informacja na ewentualne dolewki, gdyby taka sytuacja się pojawiła. Na razie nerwowo sprawdzam bagnet co tydzień i poziom oleju ani drgnął czyli jest na maxie. Przebieg 2400 km.
Pzdr.
dab - 13-05-2009, 15:09
OutekII napisał/a: | clahaux napisał/a: | dab napisał/a: |
W salonie sprzedawca mówił mi, że auto wyjechało zalane jakimś technicznym olejem, ale nie podał nazwy. A przebiegu mam nieco ponad 500km. |
Co Wy z tym technicznym ? Mojego OII oddali mi po przeglądzie zerowym z informacją, że zalany jest Castrolem 5W30. To informacja na ewentualne dolewki, gdyby taka sytuacja się pojawiła. Na razie nerwowo sprawdzam bagnet co tydzień i poziom oleju ani drgnął czyli jest na maxie. Przebieg 2400 km.
Pzdr. |
Widzisz, przy przegladzie zerowym wymienili ci olej. Ale okazuje sie ze nie robia tego zawsze - jak widac puszczaja auto do klienta z olejem, ktorym byl silnik zalany fabrycznie - tym tzw technicznym (podobno).
Czy przeglad zerowy jest w ogole obowiazkowy? Jest to gdzies udokumentoweane w waszych ksiazkach serwisowych? Musi byc? Co jesli nie ma takiej adnotacji? mozna stracic gwarancje itd...?????
Jaki jest telefon do "centrali" Mitsubishi gdzie mozna ewentualnie zglosic taki brak wymiany oleju przy przegladzie zerowym?
tomekrvf - 13-05-2009, 22:45
dab napisał/a: | tym tzw technicznym (podobno). |
Co to jest olej techniczny??? Niezła bzdura.
Tak wymieniacie te oleje w silniku a nikt nie wpadł na pomysł żeby po dotarciu zmienić olej w skrzyni, transferze i tylnym dyfrze.
jarekN - 13-05-2009, 22:58
jakieś dwa misiące temu spotkalem ludka z MMC w serwisie i się go pytałem co leja w fabryce i odpowiedział mi że prawdopodobnie fuks ale bez przekonania a na pytanie co mam dolewac to bez zastanowienia powiedziano mi że castrola
dab - 13-05-2009, 23:31
tomekrvf napisał/a: | dab napisał/a: | tym tzw technicznym (podobno). |
Co to jest olej techniczny??? Niezła bzdura.
Tak wymieniacie te oleje w silniku a nikt nie wpadł na pomysł żeby po dotarciu zmienić olej w skrzyni, transferze i tylnym dyfrze. |
wiesz...ta bzdura karmia nas wszystkich przy zakupie w salonie
nikt nie wie co jes wlane na starcie...wiec moze lepiej wymienic
Ponawiam pytanie: Czy przeglad zerowy jest obowiazkowy lacznie z wymiana oleju i co jesli takowy nie zostal wykonany?
|
|
|