[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] huczenie skrzyni biegów!!
awas - 27-10-2015, 21:58
Temat naprawy skrzyni przechodziłem dokładnie rok temu - zabierałem się jak pies do jeża aż skrzynia całkiem padła (rzęziła niemiłosiernie a wstecznego praktycznie nie dało się wbić). Zamówiłem zregenerowaną skrzynię u Japaneze (1500pln + jakaś kaucja którą się dostaje z powrotem jak odeśle mu się swoją starą skrzynię). U mnie niestety skrzynia przyszła nie taka jak trzeba, nie z winy Japaneze - po prostu nie miałem oryginalnej skrzyni tylko taką z 97r. Musiałem odesłać swoją i po kilku dniach dostałem ją zregenerowaną. Za całą taką akcję trzeba liczyć 1800-2000. Ja dałem równo 3 tys ale to dlatego, że wszystko robił mechanik, kurier x 2, wymieniałem do tego jakieś uszczelki i kplt. sprzęgła za ponad 7 stów.
Przez 2-3 pierwsze dni biegi bardzo ciężko wchodziły, zwłaszcza na zimnym silniku, po kilku dniach skrzynia zaczęła działać jak nówka, tylko trójka potrzebowała sekundy na luzie przed wbiciem bo inaczej haczyła. Po 5 tys km trójka też się dotarła i skrzynia chodzi elegancko.
maniu155 - 18-02-2016, 20:50
Witam
Jestem posiadaczem Galanta z 2001r. silnik 2.5 V6 problem mam ze skrzynią manualną.
Na postoju huczy-rzęźi , jak wciskam sprzęgło to przestaje. Podczas jazdy na jakimkolwiek biegu huczy-rzęźi jeszcze głośniej niezaleznie czy wciskam sprzegło czy nie, jak dam na luz podczas jazdy to jakby mniej huczało. Biegi wchodza leciutko.
Podejrzewam że skrzynia do wymiany tylko nie wiem jaką kupić czy jest jakaś różnica od starszych roczników czy obojętnie tylko zeby byl silnik 2,5V6 ?
Może polecicie kogos z okolic Wrocławia kto byłby w stanie naprawić moją skrzynie ?
Pozdrawiam
milo - 18-02-2016, 22:19
maniu155 napisał/a: | Na postoju huczy-rzęźi , jak wciskam sprzęgło to przestaje. |
Typowa bolączka tych skrzyń standardowo łożysko wałka sprzegłowego ale okaże sie dopiero po rozebraniu i wymianie poszczególnych łożysk
maniu155 napisał/a: | Podejrzewam że skrzynia do wymiany tylko nie wiem jaką kupić |
Myślisz że lepszą kupisz masz na plus że biegi wchodza dobrze, lepiej naprawić niz kupić używke i tez naprawiać
maniu155 napisał/a: | czy jest jakaś różnica od starszych roczników czy obojętnie tylko zeby byl silnik 2,5V6 ? |
Skrzynia musi być po 98 r jesli nie była wcześniej zmieniana wazny jest nr skrzyni F5M42... i tylko skrzynia 2,5 v6 inna nie bedzie pasować na pewno
maniu155 - 19-02-2016, 09:05
Dzięki za szybką odpowiedź poszukam kogoś kumatego w okolicy
Krzyzak - 19-02-2016, 11:09
Regeneruje te skrzynie Tomek Michalak i Japaneze:
https://michalak.motointegrator.pl/
http://www.zumi.pl/68692,...nice,firma.html
misu - 29-02-2016, 20:44
a ile może kosztowac taka całkowita regeneracja skrzyni manualnej silnik 2,5 v6?
milo - 29-02-2016, 20:52
misu napisał/a: | a ile może kosztowac taka całkowita regeneracja skrzyni manualnej silnik 2,5 v6? |
Oddajesz swoją a w zamian dostajesz zregenowaną dopłacasz około 1500 zł
http://allegro.pl/skrzyni...6017980292.html
misu - 29-02-2016, 20:59
dzieki za szybka odpowiedz SWOJA DROGĄ TROCHE DUZO ciekawe ile tej gwarancji i czy ten człowiek uczciwy jest ...
robertdg - 29-02-2016, 21:04
misu napisał/a: | SWOJA DROGĄ TROCHE DUZO | Wcyiagnij wlasna skrzynie i zrób porzadną rewizje, komplet łozysk (6szt) jakości oryginału z uszczelniaczami, zaślepkami, normalia i praca mechanika to jest niemal ten sam koszt, a jak sie okaże że uszkodzonych jest wiecej detali to dopiero zaczyna cena boleć.
Krzyzak - 01-03-2016, 12:21
misu napisał/a: | a ile może kosztowac taka całkowita regeneracja skrzyni manualnej silnik 2,5 v6? | Tomek Michalak kiedyś robił za 1000 zł, ale to już parę lat minęło
swoją drogą kiedyś łożysko wałka było dostępne tylko jako oryginał po 180 zł, teraz są już 100zł tańsze zamienniki
ta cena była za samą regenerację - czyli wysyłasz skrzynię kurierem na palecie i dostajesz na palecie
Mandrake - 01-03-2016, 19:15
misu napisał/a: | dzieki za szybka odpowiedz SWOJA DROGĄ TROCHE DUZO ciekawe ile tej gwarancji i czy ten człowiek uczciwy jest ... |
Powiem, że jest. Mi też robił skrzynie, jak ja założyłem to od początku "gwizdała", Malik stwierdził "miałczenie" Dziwił się bo przed wysyłką jeszcze ją hamował. Powiedział abym jeździł do końca gwarancji, a jak będzie się kończyć to wyśle mi drugą na swój koszt. Tak też się stało. Druga skrzynia śmiga od roku i obecnie chodzi lepiej niż zaraz po regeneracji. Biegi lżej wchodzą, prawdę mówiąc to mam wrażenie jakby same wskakiwały.
Więc mogę ci polecić z czystym sumieniem, przynajmniej jak coś pójdzie nie tak to nie zostawi cię z problemem.
T3kA - 20-03-2016, 23:21
moja skrzynia na zimnym silniku haczy - delikatnie przy wbijaniu 2 i 3 biegu. Jak się nagrzeje to jest ok. Do tego troszkę huczy na 2, 3 i 4 biegu. Nie ma tragedii, ale coś czuje po opisanych postach ze się rozkręca ? Jak myślicie łożyska przy wymianie sprzęgła załatwią sprawę?
może zabrzmi to jak mały off topic, ale mam taki dziwny objaw:
-przy hamownaiu silnikiem na 2 lub 3 biegu czuje ze w pewnych momentach hamowanie to nastepuje bardziej (mocniej), a czasem mniej (słabiej)
-przy gwałtownym nacisniejciu pedału gazu nastepuje taki falowy niejednostajny ciąg - jak w dieslu z padajacym dwumasem
głupie pytanie, ale czy Galanty maja dwumas ? Czy ktoś wie co to może być ?
Gal 97r 2,5 V6 manual
Hugo - 21-03-2016, 08:19
Galanty nie mają dwumasy.
T3kA - 21-03-2016, 09:56
Fajnie, natomiast moze ktos podpowie co do moich objawów. Po pracy nakręcę filmik na zimnym.
milo - 21-03-2016, 15:09
T3kA napisał/a: | moja skrzynia na zimnym silniku haczy - delikatnie przy wbijaniu 2 i 3 biegu |
Sprawdzałeś stan oleju ?
T3kA napisał/a: | ale coś czuje po opisanych postach ze się rozkręca ? Jak myślicie łożyska przy wymianie sprzęgła załatwią sprawę? |
Nie tylko łozyska do wymiany ,jak haczy i jest opór przy wrzucaniu biegów to synchronizator juz pada ale czasem pomaga dobre odpowietrzenie układu sprzegłowego i regulacja pedału nie jest do końca wysprzęglanie sprzęgła
T3kA napisał/a: | przy gwałtownym nacisniejciu pedału gazu nastepuje taki falowy niejednostajny ciąg - jak w dieslu z padajacym dwumasem |
T3kA napisał/a: | w pewnych momentach hamowanie to nastepuje bardziej (mocniej), a czasem mniej (słabiej) |
Jedynie sprzęgło moze miec poslizg lub mechanizm róznicowy cos nie tak
|
|
|