To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Ubezpieczenie OC

Ursus - 17-07-2008, 13:15

slo_mo napisał/a:
I nawet dali się przekonać na najwyższe zniżki OC i AC - 60%.

Sprawdziłem, ile zapłaciłbym gdybym miał 60% zniżki na OC i AC i mieszkał w centrum Warszawy, byłoby to za cały pakiet 1900zł z taki samym zakresem ubezpieczenie jak podałem wyżej, natomiast dla mojego obecnego miejsca zamieszkania byłoby to 1224zł. Wynika z tego, że LD mają lepszą ofertę dla dużych aglomeracji lub faktycznie kusili niskimi cenami początkowo, jak do nich dzwoniłem jakieś 1,5 miesiąca temu zanim ubezpieczyłem samochód wyszło drożej niż moja obecna polisa.

Anonymous - 17-07-2008, 13:42

Ursus napisał/a:
slo_mo napisał/a:
I nawet dali się przekonać na najwyższe zniżki OC i AC - 60%.

Sprawdziłem, ile zapłaciłbym gdybym miał 60% zniżki na OC i AC i mieszkał w centrum Warszawy, byłoby to za cały pakiet 1900zł z taki samym zakresem ubezpieczenie jak podałem wyżej, natomiast dla mojego obecnego miejsca zamieszkania byłoby to 1224zł.

Faktycznie taniej, ale....
Jak już pisałem wytargowałem u nich 60% zniżek na OC i AC - wcześniej korzystałem z takich zniżek na zasadzie współwłaściciela z polisy ojca. Wysłannik Liberty był wyjątkowo miły i przepisał te zniżki na mnie - u normalnych ubezpieczycieli by to nie przeszło (próbowałem).
I tak po zakończeniu się obecnej polisy (za jakieś 4 miesiące) przejdę do jakiegoś lepszego ubezpieczyciela z pełnym kompletem zniżek :biggrin:

Anonymous - 25-08-2008, 21:00

A co sądzicie o pakietach OC z AC. Zastanawiam się czy to się bardziej opłaca niż wykupytanie oddzielnych opcji?
Cezar - 25-08-2008, 23:29

OC w PZM to dla kociaka przy max znizkach -75% - 402zl , a jeszcze miesiac temu ok 350zl :roll:
atsar - 26-08-2008, 09:50

slo_mo napisał/a:
I tak po zakończeniu się obecnej polisy (za jakieś 4 miesiące) przejdę do jakiegoś lepszego ubezpieczyciela z pełnym kompletem zniżek

nie bylbym tego taki pewien, Pan zrobil to z mila checia zeby zalapac klienta, natomiast jesli bedziesz od nich odchodzil i poprosisz o zaswiadczenie przebiegu ubezpieczenia Pan wyda Ci takowe z widniejacym jednym rokiem (bo tyle byles zwiazany z Liberty) a Ty bedziesz mial 10% znizek z Liberty + ewentualnie znizki z towarzystwa wczesniejszego, no chyba ze Pan okaze sie naprawde mily i napisze ze na ostatniej polisie klient posiadal 60% znizek :D ale to juz inna bajka

[ Dodano: 26-08-2008, 09:56 ]
dla przykladu podam "promocje znizki AC za OC" czyli mamy sobie 60% znizek OC, za to ze wczesniej nie mialo sie AC ( min jeden rok) otrzymujemy w prezencie 40% znizek. Wszyscy sie ciesza i mowia ze jeden rok przeboleje a pozniej sobie gdzie indziej przejde i bede mial nadal 40%, a to juz jest bzdura poniewaz zaden inny ubezpieczyciel nie przyjmie 40% znizek jedynie za rok przebyty u konkurencji 8) . Dlatego jesli sie juz otrzymalo taki prezent w wyskoscie 40% lepiej pozostac u tego ubezpieczyciela. Ogolnie to pisze, bo na codzien spotykam sie z takimi sprawami, ze wzgledu na moja prace :P

Anonymous - 26-08-2008, 13:19

atsar napisał/a:
slo_mo napisał/a:
I tak po zakończeniu się obecnej polisy (za jakieś 4 miesiące) przejdę do jakiegoś lepszego ubezpieczyciela z pełnym kompletem zniżek

nie bylbym tego taki pewien, Pan zrobil to z mila checia zeby zalapac klienta, natomiast jesli bedziesz od nich odchodzil i poprosisz o zaswiadczenie przebiegu ubezpieczenia Pan wyda Ci takowe z widniejacym jednym rokiem (bo tyle byles zwiazany z Liberty) a Ty bedziesz mial 10% znizek z Liberty + ewentualnie znizki z towarzystwa wczesniejszego, no chyba ze Pan okaze sie naprawde mily i napisze ze na ostatniej polisie klient posiadal 60% znizek :D ale to juz inna bajka

[ Dodano: 26-08-2008, 09:56 ]
dla przykladu podam "promocje znizki AC za OC" czyli mamy sobie 60% znizek OC, za to ze wczesniej nie mialo sie AC ( min jeden rok) otrzymujemy w prezencie 40% znizek. Wszyscy sie ciesza i mowia ze jeden rok przeboleje a pozniej sobie gdzie indziej przejde i bede mial nadal 40%, a to juz jest bzdura poniewaz zaden inny ubezpieczyciel nie przyjmie 40% znizek jedynie za rok przebyty u konkurencji 8) . Dlatego jesli sie juz otrzymalo taki prezent w wyskoscie 40% lepiej pozostac u tego ubezpieczyciela. Ogolnie to pisze, bo na codzien spotykam sie z takimi sprawami, ze wzgledu na moja prace :P

Dokładnie. Zaświadczenie o Przebiegu Ubezpieczenia Komunikacyjnego (ZPUK) zawiera tylko informacje o rodzaju ubezpieczenia, okresie ubezpieczenia i zgłoszonych szkodach w tym okresie. Nic o zniżkach tam nie ma. Żaden miły pan tego nie dopisze na zaświadczeniu bo u ubezpieczycieli direct to wszystko jest zautomatyzowane. Ty dzwonisz i mówisz, że chcesz zaświadczenie a konsultant to zaznacza w systemie, odkłada słuchawkę i o tobie zapomina. Zaświadczenia się drukują w jakimś innym dziale i ładują się do kopert i w końcu trafiają do wysyłki. Rok ubezpieczenia bez szkody to 10% zniżki, a nie 40%. Nie ma cudów.

Anonymous - 26-08-2008, 14:05

Como napisał/a:
A co sądzicie o pakietach OC z AC. Zastanawiam się czy to się bardziej opłaca niż wykupytanie oddzielnych opcji?

znalzałm w Link4 dwa pakiety jeden jest dla 4 letnich samochodów, drugi dla nowych właścicieli którzy nie mają jeszcze żadnych zniżek i mają samochód nie straszy niż 6 letni
http://www.link4.pl/html/art_4_pakiet_4.html
http://www.link4.pl/html/art_15_pakiet_nowy_.html
moze sobie wybierz ktory by Ci bardziej pasowal i zadzwon do nich powinni Ci pomyc i doradzic:) mają infolinie 0801001444

Ursus - 26-08-2008, 17:01

Cytat:

To już raczej kwestia ubezpieczyciela, aczkolwiek wszędzie gdzie sprawdzałem w pakiecie zawsze proponowali trochę taniej, co jest całkiem logiczne ale nie były to jakieś znaczące różnice.

[ Dodano: 26-08-2008, 17:04 ]
No i popieram przedmówców co do tych gratisowych zniżek, też kiedyś coś takiego chciałem zrobić, niestety, nie przejdzie. :D

Juiceman - 18-09-2008, 16:45

Panowie i Panie takie mam pytanko mam np autko z '93 roku chce je zarejestrować na Ojca jako współwłaściciela i tu rozumiem zniżki przejdą także na mnie - do póki jestem współwłaścicielem auta?

Mam nadzieje, że nic nie pomyliłem i takie pytanie dla młokosa bez zniżek, która firma jest najlepsza oczywiście mowa o samym OC.

siwek - 18-09-2008, 16:57

Juiceman, jeśli współwłaścicielem będzie osoba ze zniżkami to przez czas trwania ubezpieczenia a raczej współwłasności będziesz korzystał z tych zniżek aż zbierzesz na siebie :wink:

czyli tak :)

Juiceman - 20-09-2008, 21:47

mam takie pytanko jest tu ktos na forum z ubezpieczen bo mam pare pytanek ;>?
Anonymous - 26-10-2009, 21:31

a jak to teraz jest z wypowiedzeniem ubezpieczenia OC? Nadal trzeba zachować ten 30-sto dniowy okres wypowiedzenia czy wystarczy wypowiedziec na jeden dzień przed końcem umowy ubezpieczenia?
michalina27 - 26-10-2009, 23:32

damiano napisał/a:
a jak to teraz jest z wypowiedzeniem ubezpieczenia OC? Nadal trzeba zachować ten 30-sto dniowy okres wypowiedzenia czy wystarczy wypowiedziec na jeden dzień przed końcem umowy ubezpieczenia?

A to zależy:
1.jeśli kupiłeś używany samochód to dostajesz OC od poprzedniego właściciela i masz 30 dni na zastanowienie się czy wypowiedzieć, czy nie,
2. jeśli jest to kontynuacja ubezpieczenia to wygląda to tak:
Art. 28.
1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed
upływem okresu 12 miesięcy (UWAGA! bezpieczniej jest na dwa dni są różne interpretacje), na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy
pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu
ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa
na kolejne 12 miesięcy, z zastrzeżeniem ust. 2.

Paweł_BB - 02-11-2009, 20:06

michalina27 napisał/a:
Art. 28.
1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed
upływem okresu 12 miesięcy (UWAGA! bezpieczniej jest na dwa dni są różne interpretacje), na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy
pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu
ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa
na kolejne 12 miesięcy, z zastrzeżeniem ust. 2.

Ja własnie w tej sprawie:
1,5 roku temu kupiłem mojego Miśka, był ubezpieczony w Allianz ale ja ubezpieczyłem sobie AC/OC/NW w PZU, oczywiscie przyszło wezwanie z Allianzu no to zadzwoniłem do nich i wysłałem faxem moje nowe ubezpieczenie, pani powiedziała OK i sprawa ucichła.
Pół roku później dostałem wezwanie z firmy windykacyjnej, zadzwoniłem a koleś prosto z mostu że on ma to w nosie, on nie wie o co chodzi, on nic pomoże, on tylko chce kasę i reszta go wali... No to powiedziałem mu co o tym myślę i rzuciłem słuchawką.
Kilka dni temu przyszedł mi wyrok sądu w Bielsku że mam zapłacić 430 PLN (kwota OC + koszty sądowe) :evil: Kurde, czy coś się da z tym zrobić? Moim zdaniem to czyste naciąganie ludzi, durni ustawodawcy chcąc dobrze czyli żeby niejako zmusić ludzi do płacenia OC dało takim firmom jak Allianz broń do męczenia uczciwych ludzi :x :x :x W głowie mi się to nie mieści, że takie coś mnie spotkało, jakby kurde nie mogło być jakiejś bazy centralnej (np. w Funduszu Gwarancyjnym) żeby np. Allianz sobie mnie znalazł, zobaczył że zapłaciłem w PZU i się ode mnie odpieprzył.

Ursus - 02-11-2009, 20:33

Paweł_BB napisał/a:
Allianz sobie mnie znalazł, zobaczył że zapłaciłem w PZU i się ode mnie odpieprzył.

Na chwilę obecną jedynym sposobem pozbycia się polisy to pisemne wypowiedzenie umowy. Jeżeli przesłałeś ubezpieczycielowi Twoją nową polisę to nie wystarczy (bo tak to zrozumiałem) a to co Ci powie pani przez telefon jest nic nie warte, szczególnie jak trafiłeś na jednego z dziesiątek teleoperatorów, z których co drugi to świeżo przyjęty bez doświadczenia z powodu rotacji. Dlatego ja zawsze wysyłam wypowiedzenie przynajmniej dwoma drogami, fax i e-mail z czego po tym drugim pozostaje ślad i można udokumentować wysłanie takiej informacji. A najczęściej jeszcze gdy nie ma żadnego odzewu w postaci potwierdzenia zadzwonię jeszcze i upewnię się, że dostali mój przekaz. Właściwie to nie dziwiłby mnie sposób na zasadzie - nie odnotowaliśmy od pana/pani żadnej informacji o wypowiedzeniu polisy wysłanej do nas faxem. Fax to mało pewny sposób przesyłania danych, może też się zagubić gdzieś niechcąco i można to łatwo wykorzystać aby naciągnąć kogoś na niechcianą polisę.
Swoją drogą dość często niestety sami ubezpieczeni nie znają się na przepisach na temat zawierania i wypowiadania polis OC co wykorzystują ubezpieczalnie a potem jest płacz i zgrzytanie zębów, a w sumie regulamin jest regulaminem i jego nie znajomość nie usprawiedliwia. Słyszałem o przypadku, kiedy to młody chłopaczek kupił wymarzone stare BMW serii 3 za 2500zł z jakąś dość mega pojemnością silnika, samochód miał być ubezpieczony na tatusia z kompletem zniżek ale niestety poprzednia umowa nie została przez chłopaka wypowiedziana na czas. Po rekalkulacji składki biorąc pod uwagę młody wiek i żadnych zniżek u chłopaka oc wyszło go drożej niż sam samochód. Podobno zrobił się z tego niezły dramat...