[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Bagażniki dachowe - boxy.
JCH - 30-12-2009, 08:27
Luk napisał/a: |
Nie są! W Colcie nie ma mocowania na fixpointy, w Lancerze może być i tak i tak. (moim zdaniem lepszy jest fixpoint, bo nic nie włazi pod uszczelki drzwi i nie opiera się na blahach) | Czyli są. Pewnie zdaniem realisty lepszy będzie bez fixpointa bo będzie też pasował do Colta.
No ale niech już zainteresowani sami wybiorą.
jaca71 - 30-12-2009, 09:27
Realista napisał/a: | A czy ktoś podpowie co warto nabyć w celu przewozu rowerów. |
Jakbyś miał sedana to bym zaproponował uchwyt na Klapę bagażnika. Same zalety - zakładasz kiedy chcesz, rowery zakładasz i zdejmujesz bez wysiłku i zbędnego podnoszenia.
macior - 30-12-2009, 09:54
jaca71, ciężko znaleźć coś na 4 rowery
jaca71 - 30-12-2009, 10:17
macior napisał/a: | jaca71, ciężko znaleźć coś na 4 rowery |
Nic nie ma? Ja dopiero robię przymiarki bo dzieciaki do tej pory za małe. U szwagierki takie cudo widziałem i byłem pod wrażeniem, praktycznie jestem zdecydowany. Tylko muszę sprawdzić na ile rowerów to jest bo zwróciłem uwagi.
Ale np. TEN jest na 4 rowery - w dobrej cenie
Strona producenta
macior - 30-12-2009, 10:24
jaca71, odwalasz Panie za mnie robotę - dzieki! fajna oferta
obawiam się jeno, czy paski nie poobcierają lakieru (na pewno to zrobią :/)
jaca71 - 30-12-2009, 10:30
Można powalczyć ze skórzanymi lub gumowymi podkładkami.
Jak często rowery wozisz? Bo ja do tej pory prawie wcale. Jeśli już to dziecięce w bagażniku
macior - 30-12-2009, 10:33
mam to samo, ale rowerki już czekają na wycieczki, bo najmłodsza córa w sierpniu porzuciła boczne kółka
ale vnimanie! smirna! robim OT - ani nie mam SB, ani na dachu nic nie chcę
grzes - 16-02-2010, 15:50
Mam pytanko, przymierzam się do kupna bagażnika na rower do sedana (taki na tylną klapę), czy ma ktoś jakieś doświadczenie i czy taki bagażnik nie powoduje uszkodzeń blachy, lakieru?
Z góry dzięki za wszelkie informacje.
Wintergreen - 11-03-2010, 06:55
Ja też się zastanawiałem, ale na razie dałem sobie spokój. Z tego co słyszałem, takie bagażniki mogą uszkodzić lakier albo zwichrować klapę.. Raczej lepszym rozwiązaniem byłby bagażnik na hak holowniczy, ale nie wiem, ile może kosztować nabycie i montaż haka - przy okazji postaram się dowiedzieć. Na pewno taniej nie będzie, ale zawsze to lepsze rozwiązanie. A może ktoś ma już własne, konkretne doświadczenia?
rezon - 13-03-2010, 13:28
Wintergreen napisał/a: | ale nie wiem, ile może kosztować nabycie i montaż haka - przy okazji postaram się dowiedzieć | w ASO Boguchwała płaciłem 1500 za hak i wiązkę 729431 THule/Brink (wiązka zafakturowana nie zamontowana, tylko jakieś druty ), montaż przy okazji przeglądu 40kkm - umawialem się na 150zł. Hak wypinany bardoz dobrej jakości. Do tego bagażnik w zależności od firmy i liczby rowerów - 1200 do 3000zł. Trzeba zrobić kopię tablicy i zamontować ją na bagażniku. Nie jest to do końca zgodne z polskimi przepisami, ale zgodnie z nimi to taki bagażnik w ogóle nie może być zamontowany z uwagi na zasłanianie tablicy, która z kolei nie może być zamontowana na bagażniku jako odrębnym elemencie od samochodu. Kopii tablicy podobno się nie czepiają. Funkcjonalność znacznie wyższa niż bagażników na dachu - łatwiejsze wkładanie i zdejmowanie roweru.
bastek - 17-03-2010, 22:49
witam
kupilem i przetestowalem bagaznik silver line 127+belki D
jest aluminiowy, wyglad OK
trzyma sie dobrze,
wczesniej mialem (a raczej mam - na drugie auto) thule stalowe belki - ten jest sporo cichszy. montaz pierwsszy troche mi zeszlo, ale teraz przykrecic/odkrecic to kilka minut
dach bez zmian, nic sie nie odgniata
cena ponizej 400 PLN w sklepach interpack
kupilem za namowa sprzedawcy - raczej chcialem thule stalowe. wyszlo 100 PLN taniej, ciszej, zobaczymy jak bedzie sie trzymal potem
grzes - 01-05-2010, 22:29
Od kilku dni jest promocja w salonach na oryginalne bagażniki i uchwyty rowerowe, ja już zamówiłem bagażnik alu + 2 uchwyty na rowery, łącznie 1275 PLN. Cena może nie powala, ale jak na firmowane przez MM (podobno robione przez Thule) to przyzwoita.
Bardzo podobny zestaw Thule (Rapid System 754+Kit 1477+Belka aero 869+Freeride 530x2) kosztuje podobnie, a Misiek na pewno będzie wolał swojaka
Luk - 01-05-2010, 23:15
grzes napisał/a: | bagażnik alu + 2 uchwyty na rowery, łącznie 1275 PLN. Cena może nie powala, ale jak na firmowane przez MM (podobno robione przez Thule) to przyzwoita. |
Ja mam od 5-ciu lat uchwyty na rowery takie jak za 50 zł na allegro i nie zauważyłem, żeby im czegoś brakowało. Może na thule szybciej się pakuje i przykręca, ale nie jestem pewien (zależy od wersji).
Tak wiec bagażnik + uchwyty to jakieś max 500 zł. Ja bym nie przepłacał...
Dodatkowo po skręceniu wszystkiego jest to na tyle sztywne, że zdejmuję cały bagażnik z dachu razem z uchwytami. Nie demontuję ich od bagażnika.
grzes - 02-05-2010, 17:13
Najwyraźniej dobrze trafiłeś, niestety nie wszystkim się to udaje, mój znajomy też chciał "przyoszczędzić" do nowego peugeota, kupił zestaw "no name" rzekomo dopasowany, który niestety po demontażu zostawił ślady na dachu. Z tego co się orientuje nie jest to rzadkość.
Ale oczywiście każdy ma wybór, jak dobrze trafisz to potem dziwisz się "frajerom" co przepłacają za firmówki.
Luk - 02-05-2010, 20:01
grzes napisał/a: | Najwyraźniej dobrze trafiłeś, niestety nie wszystkim się to udaje, mój znajomy też chciał "przyoszczędzić" do nowego peugeota, kupił zestaw "no name" rzekomo dopasowany, który niestety po demontażu zostawił ślady na dachu. |
Nie, nie, belki+mocowania mam Thule, też uważałem, że powinny być dobrze dopasowane do dachu. Tylko brałem belki stalowe, moim zdaniem solidniejsze i nie wrażliwe na punktowy nacisk (można wrzucać na górę wszystko i nie martwić się że coś się wgniecie). Właśnie taki zestaw w sklepie to ok. 500 zł.
Bardziej chodziło mi o te uchwyty rowerowe, Thule które kupiłeś są po ok. 180 zł, a widzę że nie różnią się zbytnio od tych moich za 50zł Ale na pewno są lepiej wykonane (moje rdzewieją trochę i musiałem 2 nity wymienić na śruby, bo puściły - bez wpływu na bezpieczeństwo).
Twój zestaw (wszystko razem) w sklepie to ok. 1000 zł, więc przepłaciłeś 270 zł. Do przyjęcia
|
|
|