[02-06]Lancer CS0 - Rozmowy na temat opon i felg
krzychu - 29-04-2012, 08:03
glowix napisał/a: |
Debice Frigo 2 chetnie bym sobie kupil na zime nawet teraz do potwora, ale w moim rozmiarze nie produkuja. |
Spoko, też jeździłem. Są dobre, ale do lekkiego auta i na śnieg/błoto pośniegowe. W innych warunkach (sucho/mokro/lód) nie są dobre. I powiem Ci, że mam wrażenie, że to przez opony wyleciałem kiedyś z drogi na gołoledzi jeszcze starym autem. Jak jażdże teraz 3 zimę na GY UG 7+ i miałem przyjemność parę razy na takiej gołoledzi jechać to spokojnie można zakręty brać 50km/h.... A na tych dębicach po prostu zsunąłem się z drogi....
Żeby nie było uważam, że w budżetowej półce nie ma nic lepszego do mniejszego auta, nie raz wyciągały pod takie góry w takim śniegu że hohoho.
A jak ktoś kupuje Lancera który ma jednak ten zawias twardszy i ludzie podświadomie po prostu szybciej po zakrętach jeżdżą to musisz wziąć lepszą oponę bo kiedyś po prostu wylecisz. W innych samochodach jedziesz, gnie się to zwalniasz, Lancer się nie gnie tylko potem pisk/szuranie (zależy od opony) słychać.... A jak chcesz kupować tanie opony to trzeba kupić inny samochód niż Lancer...
I jestem przekonany, że Ci polscy producenci mają trochę innych target niż mnie... Więc chyba naturalne, że nie kupię ich produktu... I nie mam uprzedzeń... Jeśli te opony faktycznie były by dobre, dobrze się trzymały, były ciche to śmiało bym je kupił...
Anonymous - 29-04-2012, 11:48
Debice Frigo uzywa sie w rajdach na szutrach jak budzet zawodzi. A na gololedzi zadna opona nie trzyma powyzej 10 kmh, chyba, ze z kolcami.... Trcohe bezprzedmiotowa dyskusja. Ile ludzi tyle opinii
Obywatel - 29-04-2012, 11:54
Frigo 2 jest całkiem niezłą oponą, choć mam wrażenie, że nie klei się już tak do drogi jak jej poprzedniczka Frigo Directional. I jeszcze a propos masy samochodu, to mam wrażenie, że lepiej mi się te opony sprawowały w poprzednim aucie z lepiej dociążonym przodem (diesel). W Lancerze trochę gorzej z trakcją ze względu właśnie na ultra lekki przód.
krzychu - 29-04-2012, 11:55
glowix napisał/a: | A na gololedzi zadna opona nie trzyma powyzej 10 kmh, chyba, ze z kolcami.... |
Nie wiem co macie z tymi kolcami, następny co wierzy że na lód tylko kolce, ale mykałem 40-50 po gołoledzi, lodzie takim mżawka zamarzła... 3 auta w rowach (niedziela 6 rano), ciężarówka przed wzniesieniami nawet nie jęknęły, a ja sobie mykałem bokami 40-50km/h.... Sam byłem w szoku jak ta opona się trzymała, a co najważniejsze była jak była przewidywalna.... Ta opona miała jedne z najlepszych not za jazdę po lodzie - widać nie bez powodu.
adnot - 02-05-2012, 20:01
Ja jezdzilem na C- drive ( 195/50/R16).
Moim skromnym zdaniem opona superasna. Ciche , kleja sie drogi jak pieron, a i wode doskonale odprowadzaja. Opony mialem kupione nowe, jezdzilem 2 sezony - no i tu jedyny minus jaki moge wymienic to fakt, ze w tym roku musialem kupic nowy kpl. opon , poniwaz yokohamy ze wzgledu na swa miekkosc sie zuzyly ( jezdzilem po ludzku, bez piskow , zadnego szalenstwa ).
krzychu - 03-05-2012, 10:52
A tak w km to ile?
W sumie ja dopiero zajeździłem 3 komplety opon i za każdym razem był jeszcze bieżnik, a z racji wieku już się nie trzymały... Więc...
B0RYS - 29-10-2012, 15:02
Czy 195/55R16 wejdzie do Wagona 2.0 i nie będzie obcierać? Różnica do wzorca 195/50 to większa średnica o 19mm (3%).
_Mani_ - 29-10-2012, 19:19
powinno być wszystko ok
krzychu - 30-10-2012, 07:00
Przy obniżonym zawiasie i dokładkach z Intensa do zderzaka przedniego moim zdaniem może coś czasem obetrzeć. Ja ma 195/60/15 i to tak już blisko dokładki mi koło dochodzi. A to by było jeszcze 6mm więcej.... Może wejść, ale gdzieś coś może obetrzeć ktoś chyba takie nawet miał i chyba w kombi załadowanym z tyłu obcierało... W 1,6 (zwykły zawias) może być łatwiej to zmieścić.
adnot - 30-10-2012, 09:08
Ja mam 195/55/R16 w Lancerze 1,6 SPORT ( zawieszenie obniżone o 3 cm ) i wszystko gra , ale weszło tak na styk
demoniszcze - 30-10-2012, 12:48
Hej, mi obcierało na dziurach przy załadowanym lekko tyle jak miałem zimówkę 195/65 R15, teraz jak kupiłem zimówki 195/60 R15 to nawet przy mocno zawalonym bagażniku + pasażerach nic nie trze na dziurach
Arktic - 30-10-2012, 16:02
Ja mam sedana 2.0 Sport ale bez dokładki z tyłu i u mnie 195/55r16 się mieści w sobotę założyłem i jestem zadowolony
P.s. Jeśli chodzi o obcieranie to tego samego dnia czyt. sobota wracałem do domu z dwoma pasażerami i czterema oponkami letnimi i nic nie obcierało.
B0RYS - 03-11-2012, 22:01
Dzięki Panowie. Założone 195/55R16 i potwierdzam, że nic nie trze
Maiky1987 - 15-01-2013, 22:34 Temat postu: [CS9 2.0DOHC] Jaki największy profil opon na felgi 17" Witam wszystkich Jestem nowym forumowiczem i posiadaczem miśka;) Mam, być może banalne pytanie - jakie największe "koła" można założyć do Lancera Sport 2.0 sedan?
A dokładniej - kupiłem auto na felgach 17" i oponach 205/40 - jest to jednak nieco za niski profil, jak na częstochowskie drogi:/ Zimówki mam 16" 195/50 i tutaj już jest lepiej jeśli chodzi o jazdę po naszych drogach. Chciałbym jednak założyć na felgi 17 opony letnie o wyższym profilu, aby były bezpieczniejsze dla zawieszenia i felg. Czy ktoś z Was ma w tym samym modelu np. 17" 205/50? Chodzi mi bowiem o to żeby opony pasowały- nie tarły np. przy maksymalnym skręceniu kierownicy, czy większym obciążeniu auta.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi:)
K9G - 17-01-2013, 10:11 Temat postu: Profil opony Witam
Jaka będzie mniej więcej różnica w odczycie prędkości jeżeli zmieni się profil opony z 50 na 55?
|
|
|