[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Poduszki silnika, poduszka silnika
polaff - 14-10-2013, 06:44
robertdg, czyli dojście jest raczej tylko od góry?
Jakie tam są narzędzia potrzebne?
Zastanawiam się czy samemu się nie podjąć tego wyzwania bo warsztat, który mi dłubie gala nie założy mi używki, a w związku z tym, że ostatnio wpakowałem w hamulce 1500zł to trochę szkoda mi ładować kolejne 1000zł w nowe poduszki (mam do wymiany tą tylną i przy rozrządzie). Tym bardziej, że wymieniłem niemalże kompletne hamulce i mimo tego nada mam drgania...
robertdg - 14-10-2013, 08:48
Chyba 14m i 17mm, od dołu to raczej nie ma co zrobić bo trxzebaby mieć rączki cieniuteńkie jak kartki papieru i gibkie jak wąż. Poducha jest całkowicie przykręcana od góry sanek na 3 śruby, no i do uchwytu skrzyni 1 śrubą na przelot
polaff - 14-10-2013, 08:53
robertdg, dzięki. Spróbuję się podjąć może nawet w tym tygodniu... Ciekaw jestem czy się uda
[ Dodano: 15-10-2013, 07:40 ]
Może tą tylną poduszkę skrzyni z poli zrobić?
[ Dodano: 19-10-2013, 06:22 ]
robertdg, czy jesteś w stanie powiedzieć mi jak wyjąć tą poduszkę z auta?
Odkręciłem wszystkie tylne mocowania skrzyni do nadwozia, podniosłem zespół napędowy ile się dało do góry i przesunąłem do przodu, jednak nadal nie mogę obrócić tej poduszki na tyle by ją wyjąć czyli o 90 stopni....
pompec - 13-11-2014, 13:15
Witam, mam taki jeden dziwny objaw i zastanawiam się czy nie jest związany z poduszkami silnika. Otóż ostatnio robiony miałem rozrząd. Dokładnie w dzień po dokonanej wymianie, rano, zauważyłem coś, czego wcześniej ni było. Mianowicie już po rozgrzaniu silnika (wskazówka temp. na swoim miejscu, obrony na normalnym poziomie) po zrzuceniu z D na N czuć mocno wibracje i dodatkowo jakby delikatny szum (choć to może być akurat sugestia wynikająca z wibracji). Sprawa całkowicie ustaje po porządnym rozgrzaniu silnika (komory silnika), a na czas ustąpienia objawów ma wpływ temperatura powietrza. Na początku myślałem, że to może coś z rozrządem, ale mechanik sprawdził i wszystko było ok. Przez chwilę myślałem, że może to coś ze skrzynią (jakieś łożysko czy inny czort). Ale to byłby za duży przypadek, żeby skrzynia nawaliła dokładnie w dniu wymiany rozrządu. Poza tym nie wiem czy w ogóle jest taka usterka, która objawia się wibracjami i szumem po zrzuceniu na N. W pewnym momencie nadeszło olśnienie, że to mogą być poduszki. Któregoś razu zrobiłem eksperyment, wsadziłem za kierownicę żonę, która przełączała z N na D i z powrotem. Ja w tym czasie macałem silnik i nie zauważyłem zwiększonych drgań. Natomiast gdy dotknąłem karoserii, dokładnie kielicha, to czuć było wibracje, które znikały przy przełączeniu na D. Dodam, że przy włączaniu D silnik zmienia wyraźnie pozycję (układa się inaczej na poduchach) i to może być powodem znikania wibracji. Nie bez znaczenia jest chyba fakt, że przy zmianie rozrządu rozpina się jedną z poduszek. Czy ktoś rozpoznaje w moim przypadku coś znamiennego? Czy to może być kwestia poduszek?
komarsnk - 21-05-2015, 03:06
Krótka piłka: brać poduszkę NTY czy Febest?
KsiadzRobak - 21-05-2015, 07:48
Febest
Hugo - 21-05-2015, 07:53
Orientuje się ktoś czy idzie kupić wkład do poduszki skrzyni biegów, tej na aluminiowym wózku zawieszenia?
cartoon - 09-05-2016, 12:29
Mam takie pytanie: Która poduszka powinna być zamontowana z przodu na belce (tuż za chłodnicą) do Galanta 2.5 V6 2001 (po lifcie) - chodzi mi o ich wygląd:
http://allegro.pl/mitsubi...5889378986.html
czy
http://allegro.pl/mitsubi...5889453300.html
W kilku różnych miejscach (katalogach) znalazłem sprzeczne informacje - wg Febest pierwsza z nich dedykowana jest do automatu, a druga do manuala. Ja mam zamontowaną wg katalogu Febest poduszkę od manuala (a mam automat). Jak wyglądają poduszki u Was? Tylko po lifcie, bo podobno była różnica.
Hugo - 09-05-2016, 18:38
cartoon, ta z drugiego linku. W całym okresie produkcji w V6 były takie same.
cartoon - 09-05-2016, 19:25
Czyli wychodzi na to, że katalog Febest ma błąd. Ja mam właśnie taką poduszkę jak w drugim linku ale nie mam pewności na 100% czy ktoś jej przede mną nie zmieniał i to na niewłaściwą... Tą co mam jest urwana z jednej strony i przenoszą się drgania na samochód.
ŁukaszK. - 14-05-2016, 07:28
Zastanawiam się nad jedną z poduszek. Ana ciepłym silniku. I to czasem ale nigdy na zimnym mam drgania na kierownicy i na wszystkim w środku. Do tego jak ruszam to też tak szarpie jakby sprzęgło źle puszczone (ale to nie to ). Może to być wina właśnie poduszek?
Da się jakoś sprawdzić ich stan bez dokręcania?
wonsz - 11-08-2016, 16:14
Gdzie kupić poduszkę silnika. Chodzi mi o tą najbliżej kierowcy. Galant 2.5 automat po lifcie.
|
|
|