Outlander II GEN Techniczne - Radio w Outku II
mitsu00 - 19-01-2010, 13:22
rezon napisał/a: | w tych warunkach ori nie ma problemów z RDS - wyświetla czasami napis WAIT |
W takim razie mogę śmialo stwierdzić że ROF nie przepada za beskidem nowosądeckim bo w okolicach Zakopanego działal poprawnie
Pozdr.
artek - 25-02-2010, 23:13
Mam ten sam problem z radiem w Outlanderze. Sporadycznie radio gubi sygnał a następnie długo szuka stacji, ale przede wszystkim wciąż mam sytuację, iż pogarsza się odsłuch - jest nieco ciszej i obcinane są wysokie tony (praktycznie co chwila). W ASO we Wrocławiu powiedzieli mi, że znają problem i że jak chcę to bez problemu mi radio wymienią. Ale mam pytanie czy jest w ogóle sens wymieniać? Czy rzeczywiście są tacy, którym wymiana przyniosła jakościową poprawę? Boję się żeby nie trafić na egzemplarz, w którym będzie jeszcze gorzej.
rezon - 25-02-2010, 23:56
artek napisał/a: | Czy rzeczywiście są tacy, którym wymiana przyniosła jakościową poprawę | tak - na ROF
karol_alasz - 26-02-2010, 09:30
Klaar napisał/a: | tomekrvf napisał/a: | Są dwa:
-zakleić krańcówkę żeby sie nie wysuwała
-odkręcić krańcówkę i odłączyć od niej przewód |
Dzieki za pomoc, ale miałem nadzieję na mniej drastyczne rozwiązania |
Można by jeszcze pootwierać okna zamiast drzwi
Ja jeszcze praktykowałem taki sposób ,że jak kręciłem radyjko na max to nie było już słychać jęczenia stacyjki
Mont - 27-02-2010, 08:30
artek napisał/a: | Ale mam pytanie czy jest w ogóle sens wymieniać? Czy rzeczywiście są tacy, którym wymiana przyniosła jakościową poprawę? |
po dłuższym okresie użytkowania nowego radia mogę napisać , że wymiana nic nie daje.
Łączenie bluetoth trwa też o wiele dłużej niż w zwykłym Alpine 1DIN jakie mam w drugim aucie.
artek - 27-02-2010, 14:49
Rozmawiałem w ASO we Wrocławiu na temat wymiany radia na gwarancji. Podobno już trochę użytkowników Outka dokonywało wymiany. Większość nie wróciła na powtórną wymianę. Tylko nie wiadomo teraz czy nie wrócili, że już jest OK, czy po prostu dali sobie spokój i machnęli ręką na tą sprawę?
Anonymous - 27-02-2010, 21:49
artek napisał/a: | Ale mam pytanie czy jest w ogóle sens wymieniać? |
Mnie wymienili na przeprogramowane radio.
Efekt jest taki, że osłabili czułość RDS = częściej radio szumi zanim zacznie szukać silniejszego sygnału i wyeliminowali przy słabszym sygnale obcinanie wysokich tonów
co skutkuje lepszą słyszalnością szumów.
Dla mnie porażka, właśnie byłem wczoraj w serwisie i odmówili ponownej wymiany radia
Będę walczył dalej!
dab - 27-02-2010, 22:09
Najgorsze jest to ze oni nie maja na co wymieniac nam tych spier... radyjek Po prostu taki maj skonstruowany i wykonany w Chinach bubel...moga wymieniac je be konca a efekt bedzie zawsze taki sam...
Mi w ASO wylaczyli wszelkie funkcje RDS i jej pochodne i radio odbiera bez zarzutu - niestety jeynie w miescie gdzie jezdzi sie na jednej stacji na tej samej fali, jak sie wyjedie w traske i zasieg zacznie spadac to kiszka...trzeba recznie szukac takiej samej regionalnej stacji.
Poczekam jeszcze 2 lata i pod koniec gwarancji zarzadam wymiany radia na nowe, moze do tego czasu zjma sie na powaznie ta szmira i usuna te fabryczna usterke.
mitsu00 - 27-02-2010, 22:41
Cytat: | Dla mnie porażka, właśnie byłem wczoraj w serwisie i odmówili ponownej wymiany radia
Będę walczył dalej! |
Smaruj do MMC Europe zw skargą!!!!!!!!!!!!!!!!
[ Dodano: 27-02-2010, 22:46 ]
Mitsubishi Motors Europe B.V.
F.a.o: Customer Relations, After Sales Management Department
P.O. Box 22922
1100 DK Amsterdam
The Netherlands
Fax: 0031 20 4468 118
PR & Media
Send your questions to
d.nacass@mitsubishi-motors-euro.com
bosak - 01-03-2010, 22:20
Nic nie da, odpowiedzą, że w Warszawie im działa i radio jest sprawne. Tak mi odpowiedzieli. Na pytanie ,że w Bydgoszczy nie działa i zostało to potwierdzone przez serwis-odpowiedzieli, że to jest problem serwisu a nie ich. Taka firma i wszytko jasne!
mat109 - 29-03-2010, 01:02
Przeczytałem wszystkie posty z tego tematu szukając odpowiedzi gdzie leży przyczyna "kiepskiego radia". Wielu z was, którzy zadbali o wymianę radia nie są zadowoleni. Już miałem także dzwonić w tej sprawie do serwisu, ale pokusiłem się o sprawdzenie czy przypadkiem nie ma innej przyczyny. Tym bardziej zauważyłem, że w czasie korzysta z nawigacji lub telefonu (włączona ładowarka do gniazda zapalniczki), radio wyraźnie działa słabiej niż gdy tych urządzeń nie używam. Pożyczyłem dłuższą antenę od sąsiada (wiem że mimo zapewnień płci przeciwnej że długość nie ma znaczenie w antenach jest wprost przeciwnie. Antena może być dopasowana do układu wzmacniacza antenowego - ale spróbować trzeba) - brak wyraźnego efektu.
Zdemontowałem lampkę w suficie w bagażniku, odłączyłem przewód zasilania wzmacniacza - radio prawie zamilkło (znaczyło to, że antena i wzmacniacz działa). Znając ze szkoły i z doświadczenia, że brak masy anteny może być przyczyną, szarpałem za podstawę anteny - brak poprawy. Kawałkiem przewodu połączyłem śrubę montażową anteny z blachą lampki sufitowej - efektu brak - nadal kiepsko "odbiera". Ale galwaniczne połączenie z minusem zasilania to nie to sano co masa antenowa (przecież wtyczka antenowa w radiu ma masę - oplot przewodu połączony z anteną), dlatego nie zrażając się dotychczasowym niepowodzeniem, przy pomocy śrubokręta (z ang. screwdriwer) zwarłem elementy metalowe anteny z blachą dachu (trzeba przebić się przez farbę) - radio zagadało!!! Przy pomocy "zmodyfikowanego" klucza rozkręciłem, następnie skręciłem to jeszcze raz i działa! Efekt jest taki że lokalna mała stacja radiowa z miejscowości odległej o 35km, która szumi w prawie każdym radiu samochodowym na naszym terenie, teraz działa w Outku idealnie wraz z RDS. Dodam że najbliższy duży nadajnik odległy jest o 60km, więc znam wszystkie częstotliwości nadawanych stacji bo musiałem ustawiać je ręcznie - problem z auto-wyszukiwaniem. Nie wiedziałem że poza Rydzem i Z-tką w porywach, coś jeszcze wyraźnie słychać. Przy wyjazdach do np. Warszawy wszystko zaczynało działać. Teraz te stacje na których były szumy i brak RDS z jakości żenującej zmieniłem na rewelacyjną, stroi aż miło. W moim przypadku masa anteny był przyczyną.
Co ciekawe, mam CB w samochodzie i ładowarka od nawigacji powodowała wzrost szumów. W tym przypadku pomogła modyfikacja zasilacza-ładowarki.
[ Dodano: 29-03-2010, 01:12 ]
Moduł bluetooth znajduje się pod radiem jako oddzielny element. Radio prawdopodobnie jest tylko do sterowania i wyświetlania jego funkcji.
dab - 30-03-2010, 18:13
Warto by bylo aby ktos inny podjal sie tego tematu, jesli by ponownie zadzialalo to mozna by rozpowszechniac temat i polepszyc sobie swiat
Druga sprawa to to ze ta usterka trapila wylacznie miski sprzed liftu lub outki produkowane do 2008r...wiec moze u ciebie to po prostu niedokladny montaz w fabryce
rezon - 30-03-2010, 19:56
dab napisał/a: | Warto by bylo aby ktos inny podjal sie tego tematu, jesli by ponownie zadzialalo to mozna by rozpowszechniac temat i polepszyc sobie swiat | podjął się mitsu00 i kilku innych - ulepszyli świat kupując ROF'a. A ja wiernie podążyłem ich śladem - żałuję tylko, że zwlekałem. mat109 napisał/a: | Moduł bluetooth znajduje się pod radiem jako oddzielny element. Radio prawdopodobnie jest tylko do sterowania i wyświetlania jego funkcji. | Jest oddzielnie, ale to nie zmienia jego słabej funkcjonalności z cudownym wybieraniem głosowym tfuuu na czele
mitsu00 - 30-03-2010, 20:03
rezon napisał/a: | podjął się mitsu00 i kilku innych - ulepszyli świat kupując ROF'a. A ja wiernie podążyłem ich śladem - żałuję tylko, że zwlekałem. |
A teraz kawa na ławę: Ile ROF odpala ci od nagrania nowego klienta?
rezon - 30-03-2010, 20:18
mitsu00 napisał/a: | A teraz kawa na ławę: Ile ROF odpala ci od nagrania nowego klienta? | no właśnie, żeby chociaż kawę na ławę dali. A Ty mitsu00, ile dostałeś z ipmartu? bo też tam działałeś
|
|
|