To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Pisk pasków, piszczy pasek, paski piszczą

Krzyzak - 28-07-2011, 06:38

a u mnie conti skrzypiał niemiłosiernie...
potem - na próbę - nowy w pudełku wziąłem i skręcałem na boki - też skrzypiał...

tomix - 28-09-2011, 18:11

Witam
Jakieś 1000 km temu wymienione w moim V6 zostały oba paski.Poprzednio założone były Mitsuboshi.Ponieważ ten od klimy był już popękany,i widać że zmęczony życiem,kupiłem identyczne nowe.Zostały wymienione przy okazji zmiany oleju.
I się zaczęło.
Kilka dni wszystko OK.Potem zaczął popiskiwać po dłuższym postoju.Kupiłem spray zapobiegający piszczeniu.Pomaga na dwa dni,a potem tak daje że hej.Jeszcze gorzej niż przed jego pierwszym zastosowaniem.
Czy paski powinno się dociągnąć po jakimś czasie?
Na pewno piszczy ten od klimy,bo jak się uspokoi,a ja od razu włączę klimę to znów zaczyna na chwilkę piszczeć.
Da się podciągnąć pasek od góry,bez wchodzenia pod auto,czy potrzebny kanał?
Ki dzwon stare paski popękane,zniszczone,miały z 10 lat i cisza,a nowe :butthead:

fergul11 - 28-09-2011, 21:11

Bylo w tym temacie, ze jednemu pomoglo dociagniecie paskow , a innemu pomoglo poluzowanie .
Natomiast jeszcze inny po prostu zdjal je i umyl kola na ktorych paski pracuja .
Kazdemu pomoglo co innego wiec trudno cos doradzac w takiej sytuacji :?

m6riano - 29-09-2011, 02:23

tomix napisał/a:
Czy paski powinno się dociągnąć po jakimś czasie?

Oczywista...

dawido - 29-09-2011, 15:29

u mnie tez piszczal, ale ten od wspomagania,wymiana na nowy,zostal naciagniety i bylo ok jakies 2 tyg ,potem spraye i inne dziwne rzeczy a po napelnieniu klimy i wlaczeniu to juz nie przestawal piszczec no i...kolo pasowe nie wytrzymalo:(
proponuje luknac na to kolo czy czasem nie ma za duzych wibracji
w kazdym razie u mnie tak bylo
pozdr

tomix - 29-09-2011, 18:29

Dzięki za rady.Na koło patrzyłem,bicia nie ma.
Hugo - 16-04-2013, 21:29

Krótkie pytanie: W jaki sposób naciąga się paski osprzętu w 2,5? Patrzyłem na szybko od góry i żadnej regulacji nie zauważyłem, a pasek od alternatora jest luźny. Da radę naciągnąć oba paski osprzętu po zdjęciu prawego przedniego koła i osłony pod podłużnicą? Czy tylko z kanału?
robertdg - 16-04-2013, 21:49

Pasek alternatora naciaga się pod maską, trzeba poluzowac śrube rolki klucz 14 i podkręcać regulacje śrubą tez 14 blisko bagnetu, pasek od klimy i wspomagania najlepiej podciagac z kanału, tez nalezy poluzowac srube centralną rolki i od spodu śrubą naciągać.
Hugo - 17-04-2013, 07:53

robertdg, jak zawsze można na Ciebie liczyć.
komarsnk - 17-04-2013, 20:31

robertdg napisał/a:
Pasek alternatora naciaga się pod maską

Z tym, że chyba nie istnieje klucz, którym dałoby się dojść do nakrętki na rolce od góry ;)
Raczej tylko kanał wchodzi w grę.

Hugo - 17-04-2013, 22:36

Nie da się nic zrobić po zdjęciu koła i oslony pod podłużnicą? Kanał mam obecnie nieczynny (pełen wody :? ).
robertdg - 17-04-2013, 23:15

komarsnk, wszystko zalezy od tego jakimi kluczami dysponujesz, bez problemu oba paski da się wymienić bez użycia kanału, to samo tyczy sie rolek
komarsnk - 18-04-2013, 10:05

robertdg napisał/a:
komarsnk, wszystko zalezy od tego jakimi kluczami dysponujesz, bez problemu oba paski da się wymienić bez użycia kanału, to samo tyczy sie rolek

Nie doszedłem tam ani kluczem wygiętym (bo przeszkadza kielich) ani tym bardziej płaskim (bo wiadomo dlaczego). Nie ma chyba tak płytkich nasadek... :) :)
robertdg, wrzuć fotkę klucza jakim da się tam dojść - będę wiedział na przyszłość bo włażenie do kanału dla jednej śrubki jest wkurzające :p
Rolkę klimy i wspomagania da się bez problemu z poziomu ziemi - trzeba tylko podnieść auto i się trochę położyć pod autem ;)

Krzyzak - 18-04-2013, 11:29

komarsnk napisał/a:
Nie doszedłem tam ani kluczem wygiętym (bo przeszkadza kielich)
zdejmij osłonę przy kole i dojdziesz giętą 14 od dołu - jest dokładnie tyle miejsca, ile trzeba :)
Tomek - 18-04-2013, 11:33

komarsnk, obie rolki przy mnie Leszek wyciągał od góry
nie patrzyłem mu na ręce, ale miał jakąś typową grzechotkę chyba