[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] CB radio w galancie, antena do CB
lsp - 20-02-2011, 12:12
Witam Wszystkich, tak sobie czytam temat i patrze na różne czasem dziwne rozwiązania, a ponieważ w kulturze 27mHz siedzę od początku lat 90' prowadzę sprzedaż CB i montaż postaram się podać wam pewną radę co do montażu radyjka w Galu.
Zacznę może od podstawowego prawa: Nie ważne jakie masz radio, ważne jaką masz antenę.
Co za tym idzie lepiej przeznaczyć więcej na dobry bat niż wypasione radio.
Antena? minimum 150cm długości, poniżej traktuję bacik jako atrapę
Mocowanie? tylko na stałe (antena montażowa) żaden magnes, bo to nie da efektu, a opinie o łatwości demontażu? no cóż, odkręcenie motylka to podobny czas jak zdjęcie magnesu, a przynajmniej lakieru nie uszkadzamy.
a teraz propozycja do Gala:
Radio Alan 220 nowy produkt ale w standardowym rozmiarze DIN więc pasuje pod radyjko audio. Ładnie wpasowuje się w pulpit Gala a dodatkowo ma na froncie głośnik. Funkcje jak do mobila w zupełności wystarczające. Jest ład porządek i wygląd. Wymontowanie tak trudne dla złodzieja jak radia audio. I z automatu podłączycie CB do stałego zasilania co jest bardzo ważne bo prąd z zapalniczki to można użyć do ładowania komórki
Antena? Jeśli chodzi o coś tańszego polecam Alan ML145 jeśli coś lepszego to Sirio Performer.
Wyjmujemy antenkę FM z jej miejsca i w tym samym otworze montujemy Antene CB. Często powstaje pytanie a co z Radiem FM? I tu rzadko kto mówi o Spliterach. Małe urządzenie rozdzielające sygnał z anteny CB na radio FM i radio CB. Koszt to ok 45zł a jeśli chodzi o odbiór FM o niebo lepszy.
Takim sposobem mamy w aucie fajny zestaw, ładnie wkomponowany w auto i przede wszystkim bez naruszania najdrobniejszych elementów konstrukcji.
Przy okazji postaram się dodać fotki jak to wygląda w moim galu. Ale to może jak już owinę go w Czarny Mat
[ Dodano: 20-02-2011, 12:16 ]
PS Dodam tylko że montując antenkę w miejscu FM nie ma problemu z masą itp. Przy Witaminach 40W (wychodzi ok 37W) SWR przy Performerze wynosi ok 1,2-1,4 (ale dla takiej mocy to znikoma odbita)
Hubeeert - 21-02-2011, 08:44
VisualDesign napisał/a: | Antena? minimum 150cm długości, poniżej traktuję bacik jako atrapę | Ważniejszy od długości jest chociażby punkt montażu (dolna krawędź klapy bagazika i 20 cm anteny nad dachem) będzie dawało gorsze parametry niż magnesówka na środku dachu...
VisualDesign napisał/a: | I tu rzadko kto mówi o Spliterach. Małe urządzenie rozdzielające sygnał z anteny CB na radio FM i radio CB. Koszt to ok 45zł a jeśli chodzi o odbiór FM o niebo lepszy. | Nie mowią bo splittery to rzadkie gówno - przećwiczyłem także te droższe i w zgodnej opinii mojej jak i kolegi, który sprowadza na polski rynek CB radia jednej z marek - nie warto nawet o tym mysleć. Radio FM miało kłopoty ze złapaniem fali w mieście a przy nadawaniu/odbiorze na CB było tak źle jak nigdy przedtem. Już lepsze są anteny naklejane na szybę przednia lub tylną, oczywiście - anteny FM.
Mój zestaw CB opisywalem juz gdzieś na Forum.
lsp - 21-02-2011, 09:05
Cytat: | Ważniejszy od długości jest chociażby punkt montażu (dolna krawędź klapy bagazika i 20 cm anteny nad dachem) będzie dawało gorsze parametry niż magnesówka na środku dachu... |
I tak i nie. Z jednej strony kto montuje antene na dolnej krawędzi bagażnika? To raczej akt desperacji. Inna sprawa to, to, że umiejscowienie anteny na samochodzi nie ma aż tak dużego znaczenia. Teoretycznie dach auta stanowi dla anteny przeciwwagę i zawsze lepsze osiągi będą w kierunku gdzie mamy dostępny jeszcze kawałek daszku. Postaram się wstawić szkic pokazujący dokładnie różnice w zależności od umiejscowienia anteny.
Jeszcze inną sprawą jest to że długi bat zamontowany na stałe na wcześniej wspomnianej dolnej krawędzi bagażnika jest nadal lepiej zmasowany niż magnesówka na środku dachu, a to od tego bardzo dużo zależy.
Wiesz mi z kilkunastoletniego doświadczenia wiem że żaden magnes w żaden sposób nie przebije stałego montażu.
Cytat: | Nie mowią bo splittery to rzadkie gówno - przećwiczyłem także te droższe i w zgodnej opinii mojej jak i kolegi, który sprowadza na polski rynek CB radia jednej z marek - nie warto nawet o tym mysleć. Radio FM miało kłopoty ze złapaniem fali w mieście a przy nadawaniu/odbiorze na CB było tak źle jak nigdy przedtem. Już lepsze są anteny naklejane na szybę przednia lub tylną, oczywiście - anteny FM. |
Może nie tyle żadkie co mało popularne (a szkoda). Dziwna sprawa z tym waszym przypadkiem. Ja chociażby na swoim przykładzie podam że w moim miasteczku antenka z gala (seryjna) nie łapie np radia Eska z oddalonego Gorzowa Wlkp. Po podłączeniu Splitera mogłem sobie radia posłuchać nawet po wjeździe do garażu. Spliter nie drogi, zwyklaczek. Testowany z antenami: Alaska, Santiago 1200, Lemm AT1700, Performer i Sirio ML145 (zamontowaną na stałe)
Cytat: | Radio FM miało kłopoty ze złapaniem fali w mieście a przy nadawaniu/odbiorze na CB było tak źle jak nigdy przedtem. |
To mi wygląda na przypadek na który natknąłem się przy lemmowskich spliterach, miały źle podłączone końcówki anten. Efekt był jak piszesz, po zamianie zero problemu.
fredfm - 21-02-2011, 12:39
Tylko czy jest sens wożenia bata na 2 metry, świszczącego na wietrze jak tłumik w polonezie. Od kilku lat jestem właścicielem metrowej anteny SIRIO AS100, antena dobrze zestrojona. Zasięg u mnie w górach czysty ok 4km, na równinach 10 km lekko.
Najważniejsze żeby antena była dobrze zestrojona i firmowa,a radyjko tak jak powiedziałeś zasilane było prosto z akumulatora. Czy magnetyczna czy montowana na stałe nie ma naprawdę aż tak dużego znaczenia.
Radia Alan mają opinię szumofonów, wiem to z doświadczenia. Sam jeździłem 1,5 roku z alanem 48 i po przesiadce na unidena 520xl mogłem dopiero powiedzieć że mam cb w aucie.
lsp - 21-02-2011, 13:20
Nie przesadzajmy z tym świszczeniem Co do zasięgu wszystko jest chyba kwestią gustu do 10km normalnie na drodze wystarczy ja tam wole mieć do 50km
Antenka jak najbardziej firmowa, mam nadzieję że nie zostanę znów posądzony o reklamę ale dla świezych radiowców polecam anteny Alan, Sirio, Sirtel, Lemm, bo niestety pozostałe to troszkę wyrzucone pieniążki.
Magnetyczna/montazowa ma duże znaczenie dla SWR a co za tym idzie jeśli prowadzisz dłuższe konwersacje a tym samym trzymasz dłużej wciśnięty klucz to końcówka w radiu bardziej się grzeje na magnesie.
Nie wiem dokładnie którego alana 48 używałeś. Dla mnie 48 Excel to kultowy model do mobila. Podaje Santiago na wychyłowym a do tego ma niezbędny dla dużych anten skrót RF Gain.
Opinie są różne, w zależności od modelu i z jaką antenką był używany. Osobiście przymierzam się do wsadzenia swojego starego Alana 87 w gala (jak gdzieś się zmieści).
Co do unidena to któreś są niezgodne z polską normą i niedopuszczone do użytku, jak dobrze pamiętam to właśnie chyba któryś z 520 ale nie pamiętam dokładnie który. Za to byłem świadkiem prucia auta z radia przez policję za brak homologacji. Rzadko spotykane ale tacy narwańcy w naszych władzach się zdarzają.
Owczar - 21-02-2011, 13:34
lsp napisał/a: | Co do zasięgu wszystko jest chyba kwestią gustu do 10km normalnie na drodze wystarczy ja tam wole mieć do 50km |
Dokładnie tak. Tyle, że 95% użytkowników nie używa radia do gadu-gadu przez CB, tylko by uzyskać konkretną informację.
Mi zależało na dyskrecji i mam triflexa. Ale antenę FM muszę kupić wewnętrzną, bo ta marnie działa. Możesz polecić jakieś niedrogie radyjko? Ważne aby nie było większe niż alan 78plus. Niestety w moim radio coś padło. Nie nadaje, nie odbiera. Początkowo pomagało poprawienie lutów w okolicach generatora VCO. W tej chwili nic nie pomaga. Pewnie padł sam generator.
pipi_ja - 21-02-2011, 16:43
Jak dla mnie 50km to zdecydowana przesada. Ja mam u siebie sprawdzone 15km i czasem muszę skręcać radio bo słychać jeden wielki jazgot. Po co mam słyszeć co się dzieje 50km dalej? 50 km w jedną stronę i 50 w drugą to daje kółeczko o średnicy 100km??? Dla mnie jakieś nieporozumienie i do tego chyba troche podane na wyrost. Mobilek to nie bazówka.
Co do Unidena to sam mam to radio u siebie i złego słowa nie powiem. W mieście jestem lepiej słyszalny od innych(z atestami).
Uniden w polsce nie dostał homologacji bo ktoś nie podzielił się z panem ixińskim, który homologował sprzety. Teraz nie pamiętam dokładnie który model Presidenta, środek ma właśnie z Unidena. Nawet na płytach są opisy. Nie wspomnę już, że z wierzchu wyglada jak Uniden.
Żeby nie rzucać słów na wiatr:
http://allegro.pl/cb-radi...1451563121.html
http://allegro.pl/uniden-...1467071309.html
Owczar - 21-02-2011, 16:54
Mtech Legend ma podzespoły unidena.
A ja się zastanawiam nad tym: http://allegro.pl/cb-radi...1461265667.html
pipi_ja - 21-02-2011, 17:33
A to radio jest homologowane? Wygladem takie jakies podobne do czegoś
Wracając do Unidena to ja mam pod zapalniczkę. Używać tego nie wolno, ale przewozić już tak. Podczas kontroli wtyczka leci na podłogę i po temacie.
Problemem jest jednoczene używanie CB i nawigacji. Miałem kiedyś jakies trójniki ale one tylko wprowadzały zakłócenia.
motke - 21-02-2011, 22:03
Owczar napisał/a: | Mtech Legend ma podzespoły unidena. |
jest to podróbka unidena coś w stylu 520xl na chińkich podzespołach
zastanów się lepiej nad stabo xm3001e (ok 50 zł droższy) lub xm3003 (ok 100zł droższy). Stabo jest idealną kopią Presidenta Johnny II ASC, posiadający dosłownie te same podzespoły i co najważniejsze w 100% legalny.
Wejdź na stronę http://www.saxon.waw.pl/cb_radio-45.html i obejrzyj recenzję chińczyka, filipińczyka i niemca
pipi_ja napisał/a: | Wracając do Unidena to ja mam pod zapalniczkę. Używać tego nie wolno, ale przewozić już tak. Podczas kontroli wtyczka leci na podłogę i po temacie. |
Jeżeli masz homologację którą dostałeś przy zakupie cb to możesz do woli korzystać z radia. Widziałem kiedyś w internecie nagranie z drogówki jak panowie policjanci użytkowali takie radyjko. Zabroniona jest tylko sprzedaż Unidena na terytorium naszego kraju i chyba UE. W zakazie nie ma nic do używania.
pipi_ja napisał/a: | Teraz nie pamiętam dokładnie który model Presidenta, środek ma właśnie z Unidena. Nawet na płytach są opisy. Nie wspomnę już, że z wierzchu wyglada jak Uniden. |
Faktycznie wyglądają tak samo ale, już nie są to te same radia. President Johnny II /Harry II w środku są tak samo zrobione jak Uniden 520xl wyprodukowany w filipinach. Modele wyprodukowane w chinach są już całkiem inne. Obejrzyj sobie materiał wyżej i sam oceń
lsp - 21-02-2011, 22:10
Cytat: | Możesz polecić jakieś niedrogie radyjko? |
Polecił bym Lafayette np Zeus. Mało znane ale fajknie zestrojone radyjka. Marka też z Historią
Cytat: | Dla mnie jakieś nieporozumienie i do tego chyba troche podane na wyrost. Mobilek to nie bazówka. |
Może uda się spotkać na jakimś zlocie to sam sprawdzisz Z bazówki w AM robiłem do 100km
Cytat: | Teraz nie pamiętam dokładnie który model Presidenta, środek ma właśnie z Unidena. Nawet na płytach są opisy. Nie wspomnę już, że z wierzchu wyglada jak Uniden.
|
Harry jest kopią unidena jednak President dodał na płytę coś od siebie i zmieścił się w normach.
Cytat: | Używać tego nie wolno, ale przewozić już tak. |
A czy wiesz, że w Polsce sprzedawać tego nie wolno Zwróć uwagę na alledrogo, sprzedawcy znaleźli obejście i sprzedają gruchę od Unidena a radio gratis POLAK POTRAFI
Cytat: | Używać tego nie wolno, ale przewozić już tak. |
Jaki tam problem, jak masz radio to na "CENZURA" Ci nawigacja?
Sam byłem kiedyś świadkiem jak gostek do drugiego przez radyjko zaczął bluźnić na własną Navi poczym stwierdził że "pies ją....." i nagle patrze a tu leci coś z auta przedemną. Poczym kolo do drugiego że już nie ma Navi
[ Dodano: 21-02-2011, 22:13 ]
Cytat: | Jeżeli masz homologację którą dostałeś przy zakupie cb to możesz do woli korzystać z radia. Widziałem kiedyś w internecie nagranie z drogówki jak panowie policjanci użytkowali takie radyjko. Zabroniona jest tylko sprzedaż Unidena na terytorium naszego kraju i chyba UE. W zakazie nie ma nic do używania. |
Jak najbardziej jest ! Przeszukam kompa w pracy gdzieś tam mam cały artykuł na ten temat. Nie mniej jednak istnieje zarówno zakaz używania tego Unidena jak i sprzedaży. No i radyjko nie ma homologacji, chyba że lewą
Owczar - 21-02-2011, 23:50
motke napisał/a: | jest to podróbka unidena coś w stylu 520xl na chińkich podzespołach |
A w zasadzie to podróbka President Harry II classic- zresztą ma bardzo dobre opinie. To co wrzuciłem to podróbka President Harry II ASC. Ogólnie poszukuję radia z ASC, ale prawdziwym ASC, a nie tym co odcina wszystko Niestety o tych podróbkach jeszcze nie ma opinii. Napisałem do sprzedawcy pytanie o homologację.
motke - 22-02-2011, 08:37
Bawiłem się Stabo u znajomego. Cena jest nieznacznie większa, ale tak jak napisałem wcześniej homologacja jest i nie jest to podróbka bo jest produkowany i rozpowszechniany przez President Polska http://www.president.com....1,381411,2.html , u nich cena kosmiczna, ale na allegro ok 350 zł.
Co do asc to faktycznie troszkę ucina, ale podobno harry II ASC też ucina za dużo, a najnowsze modele tej firmy to już prawie wszystko ucinają . Lepiej poszukać od razu z poprawionym asc, lub wysyłać do firm które się tym zajmują. Cena dodatkowo rośnie o ok 50 zł. W zasadzie oszczędności w tym nie ma żadnej. Bo przecież ile zaoszczędzi się na mandatach
Owczar - 22-02-2011, 09:26
Wczoraj zawiozłem swojego Alana do serwisu. Jak naprawią to będę szukał Unidena PC78XL albo presidenta Walker w jakiejś dobrej cenie. Jeśli nie naprawią to kupię coś tańszego...
pipi_ja - 22-02-2011, 16:16
A powie mi ktoś jakiej produkcji będzie Uniden, który przypłynął z USA? Karton i papiery mam właśnie ze stanów, ciekawe co dobrego siedzi w radyjku?
|
|
|