Sigma/Diamante Techniczne - brak 4 biegu
Anonymous - 17-11-2009, 00:13
masz racje Łukasz, ale jakby to nawet mialo pomoc tylko na miesiac to dobre i to,
mechanicy ktorych znam nie zajmuja sie automatami, a co za tym idzie nie maja o tym za duzego pojecia, wiec wole im nie dawac tego do roboty, bo Bog wie jak to by sie moglo skonczyc, a jak sam mowiles fachowiec kosztuje... a na dzien dzisiejszy nie stac mnie na niego..:(
[ Dodano: 17-11-2009, 00:18 ]
a i co do slizgania to slizgnelo sie tylko raz, pozniej dalej moglem jechac z wlaczonym OD, ale tylko na trójce
lukasz12 - 17-11-2009, 00:48
To na razie proponuje po prostu jazdę na 3 biegach. Najsensowniejszym wyjściem będzie wymiana skrzyni albo przejażdżka do kogoś kto ma jakieś pojęcie o tych skrzyniach (kogoś z forum).
Zajc3w - 21-11-2009, 15:11
Do Kosiora masz chyba najbliżej - około 240 km, nie wiem tylko czy Kosior w automatach też siedzi.
Anonymous - 22-11-2009, 14:28
okej dziekuje za porady, cos postaram sie wymyslic:) na poczatek wymienie olej i filtr, zobacze czy cos zmieni,
a teraz takie pytanie: w temacie o wymianie oleju w asb w Sigmie przeczytałem że zaleca się również czyszczenie magnesow... gdzie te magnesy sie znajduja i czy ciezko sie do nich dostac?
Anonymous - 22-11-2009, 17:55
Witam
Nie czytałem wszystkich postów, ale magnesy masz na dnie miski i wyłapują one jakiekolwiek drobinki metalu aby nie trafiły ponownie do obiegu, jak zdejmiesz miskę skrzyni po uprzednim spuszczeniu oleju to musisz wszystko ładnie wyczyścić a to co zobaczysz u góry to jest filtr który jest również smokiem pompy oleje.Olej ja użyłem HIPOL ATF II który jest odpowiednikiem klasy dexron a cenę ma niewspółmiernie niższą od castrola czy mobila jeżdżę na nim już 3ci rok i jest ok. (7,5L) Przy zakładaniu użyj silikonu do uszczelki bo potem będzie Ci olej rosił miskę no i co oczywiste trzeba wszystko dokładnie wyczyścić.Olej zalewasz przez rurkę gdzie znajduje się wskaźnik poziomu.
Używaj czasem opcji "szukaj" te tematy były już przerabiane i nieraz nie chce się pisać któryś raz tego samego.
Pozdrawiam
Tomek210 - 22-11-2009, 22:06
Do Citroena też lałem Hipol i nawet działał. Jednak teraz już nie oszczędzam - polecany trójmiejski automaciarz twierdzi, że Hipol nie trzyma parametrów w wysokich temperaturach i duża część naprawianych u niego automatów właśnie na Hipolu jeździła...
lukasz12 - 23-11-2009, 00:11
W sigmie jest przecież chłodnica oleju. To nie jest amerykański samochód projektowany do toczenia sie max 75 mil/h po autostradzie - zdarzało się ze nie montowano chłodnicy bo po co (chociażby opisywany kiedyś ford taurs 2.5 z licznikiem do 85 mph).
Sam mam hipola i nie uważam że to jest swietny olej ale nie przesadzajmy. Moja skrzynia odpukać 35 tysięcy zrobiła na hipolu i odpukac po raz 2 nie zauważyłem niepokojących objawów. Przy wymianie będe co prawda celował prawdopodobnie w Valvoline Maxlife ATF ale póki co hipol dawał radę. Być może odwołam lub sprostuje te słowa jak zaleje maxlifem.
Anonymous - 23-12-2009, 16:04
pol165256 jesli wymieniałeś tarcze od czwartego biegu bez dyskusji powinieneś wymienić filtr i olej bo resztki z wcześniejszych zużytych tarcz są w oleju,olej zimny masz bieg rozgrzany czyli żadszy biegu brak moje zdanie jakiś oring słabo trzyma.Wymień olej filtr i oring na OD i korzystaj z jazdy na 4 pozdrowionka
Slaw - 25-12-2009, 16:43
Witam.A czy podczas wymiany zmieniłeś tarczki i przekładki,czy sprawdziłeś luz i pracę tłoczka bo możesz wszystko spalić.W razie potrzeby służę pomocą.Mój numer 509-782-102.pozdrawiam
krzysiek65 - 06-01-2011, 22:01
Problem mam ten sam co kolega cajmer i wymiwna tarczek nie pomogła. jeżdzę już z rok bez 4ki . Jest jeszcze jeden problem. Pierwsze około 700m jedzie tylko na jedynce przy czym nawet przy podkręceniu obrotów do 4ooo i puszczeniu gazu nie ma efektu chamowania skrzynią . I co wy na to?
VirMan - 06-01-2011, 22:05
komputer skrzyni... albo cos mocno narobione w instalacji...
lukasz12 - 06-01-2011, 23:20
A czy sprawdzałeś czy komputer nie wykazuje błędów?
Bo takie zachowanie to 1) albo problem z czujnikami prędkosci 2) problem z 2gim biegiem i wtedy komputer przeskakuje z 1go do 3ki ciągnąc na 1ce dłużej. W obu wypadkach powinny być błędy...
Slaw - 21-01-2011, 12:57
A czy w tych skrzyniach macie tempomaty ?bo może komp padł i dlatego takie cyrki
lukasz12 - 21-01-2011, 13:07
Slaw napisał/a: | A czy w tych skrzyniach macie tempomaty ?bo może komp padł i dlatego takie cyrki |
Trafna uwaga, ale uszkodzenie kompa tempomatu da taki efekt jakby wyłączony był przełącznik OD. Przez komputer tempomatu idzie tylko ten 1 sygnał (+12 które pozwala na włączenie komputerowi 4-go biegu)
Slaw - 21-01-2011, 13:37
Głowy nie dam ale podejrzewam,że tak będzie.iem,że jak nie ma tempomatu to kostka ma mostki,wyjmujesz je i czwórki też nie ma
|
|
|