Lancer Ogólne - EVO kontra IMPREZA
Karwoś - 17-05-2006, 20:23
Każde STI ze stanów to roll over - przynajmniej tylko takie widziałem na parkingach celnych. EVO nigdy nie widziałem w takim stanie - co nie znaczy że takich nie ma - ale to na pewno też roll over. Poza tym nie ma czegoś takiego jak samochód sprowadzony z USA tylko z porysowanym zderzakiem. No chyba że to samochód sprowadzony dla siebie.
Anonymous - 17-05-2006, 21:48
moj kolega wlasnie jakis czas temu sprowadzil dla siebie (chyba...) czy moze kupil tutaj.. z uszkodzonym blotnikiem i drzwiami... podobno tylko to bylo do wymiany...
ale takich samochodow jest niewiele... nawet na allegro mozna popatrzec w rozbitych jakie slomy ludzie sprzedaja... jedynie na czesci mozna taki wziac jak sie ma drugi
Anonymous - 23-05-2006, 13:34
Koton napisał/a: |
Z tego co kojarzę to w imprezce jest imprezka(chodzenie bokiem, głośny bokser) a w Evo jest kręcenie czasu(za dużo rozwiązań rajdowych i przez to jazda samochodem nie sprawia aż takiej przyjemności).
|
Chętnie posłuchamy jakież są te rozwiązania rajdowe które ma Evo?
[ Dodano: 23-05-2006, 13:39 ]
dylirzans napisał/a: |
EVO to zamochod bardziej zawaansowany technicznie i elektronicznie, inzynierowie Mitsubishi nie projektuja tego samochodu z mysla o komfortowym podrozowaniu, on ma po prostu szybko przyspieszac i szybko pokonywac ciasne zakrety (nie macha *cenzura* jak subaru),
|
No to poprosimy o listę tych mega zaawansowanych rozwiązań których niema Impreza? Jak już Jacek zwrócił uwagę taks ię dziwnie skłąda że Evo IX jest miększe i bardziej spokojne.
Cytat: |
poza tym w nowej wersji Imprezy bardzo nie spodobalo mi sie zastosowanie silnika o pojemnosci 2.5l, oczywiscie jest tez wersja 2.0l ale zwiekszenie pojemnosci nawet o 0.5l w rajdowce jest swietokradztwem. Mitsubishi jest tu wierne swej jednostce bo trzyma sie rajdowym przpisow^_- I tak poprzez podniesienie pojemnosci silnika przez Subaru nie udalo sie pokonac osiagow EVO, Impreza 2.5l ma mniejszy moment obrotowy, praktycznie taka sama moc, no i przyspiesza od 0 do 100 wolniej (jestem przekonany, ze to przez gorsze systemy przniesienia napedu).
|
No proszę, a możesz to jakoś uargumentować co w tych systemach przeniesienia napędu ja tak spowalnia na prostej?
Różnica w osiągach silników wynika z pewnych kompromisowych rozwiązań wymuszanych przez silnik boxer wpołączeniu z turbodoładowaniem. Pomyśl trochę to przy odrobinie pewnej elementarnej wiedzy o silnikach wpadniesz dlaczego tak jest.
[ Dodano: 23-05-2006, 13:40 ]
PiSi napisał/a: |
Ta IX w spec. 340 okazała sie szybsza (zarówno na torze jak i na prostej) od kultowej VI. Ma to pewnie zwiazek z MIVEC-iem i nową sprężarką tytanowo-magnezową, ale to tylko pokazuje iż Evolucja wciąż trwa. A co do turbodziury to ona NIE ISTNIEJE.
|
Postęp techniczny trwa, szkoda e zwykłe Evo IX zbiera baty od VI. MASA MASA MASA i kretyńskie eurofafnaście tudzież fafnaście gwiazdek w testach zniszczenia manekina...
[ Dodano: 23-05-2006, 13:41 ]
PiSi napisał/a: | Ostatnio hamownia goduli w takiej właśnie specyfikacji wypluła 4,02 do 100
|
Jaki to geniusz wymyślił że niby hamownia może mierzyć przyspieszenie auta?
[ Dodano: 23-05-2006, 13:44 ]
dylirzans napisał/a: |
Zorganizowali maly wyscig w bardzo ciasnych zakretach. Clarcknon oczywiscie w EVO a ten koles w Lamburginii Murcielago!! Wyscig polegal na tym ze pierwsze jechalo Lambo a za nim Clarckson w EVO, ktory jechal za nim jak po szynach nie oddalajac sie nawt na 4 metry od Lambo. Wiecie kto wygral, oczywiscie Clarckson w EVO, bo ten kierowca wyscigowy w Lambo wykrecil takiego baka...
W czasopismie "motor" znalazlem raz artykul o EVO FQ400, tylul artykulu brzmial:
"Pogromca superaut", gazete kupilem i beda ja trzymal do starosci zeby wnukom to czytac ^^ |
No i co? Moge Ci pokazać Sierrę z lat 80 która też zamiecie takie Murcielago, tylko że nadal Murcielago może to robić 7 dni w tygodniu 8h dziennie i można po zrobieniu 8:30 na Ringu pojechac do domu w ciszy rozpierając się w skórach i słuchając ulubionego DVD-Audio...
FQ 400 jest fantastycznym autem ale ma swoje ograniczenia i jest pewna cena którą za takie osiągi trzeba zapłacić, praw fizyki niestteyjeszcze nikt oszukać nie umie. Swoją drogą tor Top Gear bardzo promuje jednak mniejsze auta.
[ Dodano: 23-05-2006, 13:47 ]
dylirzans napisał/a: | EVO bylo jest i bedzie lepsze od Imprezy!!
|
Włącz czasem eurosport.
Cytat: |
Dlaczego?? Heh, bo Mitsubishi jest bardziej doswiadczone jesli chodzi o rajdowki 4x4, zauwazcie ze perwsze EVO zaczeto produkowac w 1992r. A teraz powiedzcie mi w ktorym roku pojawil sie pierwszy Subaru Impreza ??
|
Subaru Impreza jest robiona od 1992 roku.
Obie firmy zadebiutowały w Mistrzostwach Świata w Rajdach Samochodowych na przełomie 1989 i 1990 roku. Jedna z modelem Galant VR4 druga Legacy Turbo 4WD, obie firmy wcześniej startowały w Mistrzostwach Azji i Pacyfiku z fabrycnzymi samochodami, obie firmy wygrywały mistrzostwa świata w rajdach zarówno w klasyfikacji indywidualnej jak i producenckiej.
Ja naprawdę nie wiem co Ty palisz ale odstaw to i zdejmij te okulary z diamentami.
[ Dodano: 23-05-2006, 13:48 ]
Karwoś napisał/a: | Każde STI ze stanów to roll over - przynajmniej tylko takie widziałem na parkingach celnych. EVO nigdy nie widziałem w takim stanie - co nie znaczy że takich nie ma - ale to na pewno też roll over. Poza tym nie ma czegoś takiego jak samochód sprowadzony z USA tylko z porysowanym zderzakiem. No chyba że to samochód sprowadzony dla siebie. |
Tak a wszyscy kierowcy polonezów nosza kapelusze, a kierowcom maluchów poca się nogi. Nie zapominajmy że każde BMW na naszych drogach jest wyciągnięde spod pociągu Deutsche Bahn. Uwielbiam takie zdania z dużym kwantyfikatorem.
Anonymous - 23-05-2006, 16:04
wkoncu na forum pojawil sie "nie" fanatyk mitsubishi
Anonymous - 23-05-2006, 17:15
arturro, chyba czas najwyższy. Wkurzają mnie ludzi e z klapkami na oczach, nie ważne na którym forum. Na passionforc.com są, i na subaru.pl i tutaj ich jest masa. fajnie jak fanatyzm jest poparty czyms, gorzej jak jest poparty niewiedzą.
Anonymous - 23-05-2006, 21:06
sa fanatycy i "fanatycy":)
Karwoś - 23-05-2006, 22:00
Azrael napisał/a: | fajnie jak fanatyzm jest poparty czyms, gorzej jak jest poparty niewiedzą |
Ja tam nie jeździłem Ani EVO ani STi i moja wiedza na temata jak się nimi jeździ jest zerowa - wiem tylko jedno że chciałbym sobie pojeździć kiedyś i jednym i drugim - z tym, że najpierw wolałbym zobaczyć jak się takimi samochodami jeździ - bo dorwać się do takiej mocy jak się wcześniej jeździło najwyżej 160 konnym samochodem bez turbo w potem wskoczyć do takich samochodów to co najwyżej mógłbym tylko zedrzeć troche gumy z opon ale jeździć to raczej bym tym czymś nie umiał.
Azrael napisał/a: | Karwoś napisał/a:
Każde STI ze stanów to roll over |
Tutaj rzeczywiście przesadziłem (z tym "każdy")- chodziło mi o to że jak ktoś sprowadza takie samochody na handelek to raczej nie jest to samochód nowy, a raczej po przejściach.
Ale jak ktoś to robi dla siebie to kupuje nowy albo z małym przebiegiem.
Dla mnie oba samochody: i STi i EVO mają to do siebie że oba nie mają konkurentów wśród obecnie produkowanych samochodów (w podobnej cenie). Każdy ma swoje własne rozwiązania - jakby wszystko miały takie same to by zrobili jeden.
A co do EVO kontra Imreza (i chodzi o STi) - Ci którzy jeździli i jednym i drugim na pewno stworzyliby listę rzeczy w których góruje STi i taką na której góruje EVO.
Kiedyś może sam będę mógł taką listę stworzyć - a na razie to mogę co najwyżej ocenić ich wygląd zewnętrzny - ale to już kwestia gustu - EVO po prostu bardziej mi się podoba - chociaż nowej imprezie też niczego nie brakuje od strony wizualnej (wcześniejsze jakoś nie przypadły mi do gustu).
Hubeeert - 23-05-2006, 22:02
Azrael uroczyście nadaję Waści tytuł "Pogromca mitów"
I cieszę się, że ma kto je w końcu obalać.
Anonymous - 23-05-2006, 22:10
O widzę że Pan Azrael postanowił zakwestionawać wszystko co sie tylko da w przedmiotowym topicu.
Azrael napisał/a: | Postęp techniczny trwa, szkoda e zwykłe Evo IX zbiera baty od VI. MASA MASA MASA i kretyńskie eurofafnaście tudzież fafnaście gwiazdek w testach zniszczenia manekina... |
A to bardzo ciekawe bo ostatnio akurat rozmawiałem z paroma osobami, ktore jeździły i 6 i 9 i jakos one nie potwierdzają herezji Pana Azraela. Otóż jest prawdą że stockowe Evo 9 jest wolniejsze od 6 TME, ale to porównanie jest nieco chybione. 6TME byla autem dłubanym wiec z Makinen Edition należałoby zestawić wersje GT 340. I gwarantuje Ci Panie Azrael że taka 6 jest wtedy do objechania. Dzieje sie tak chociażby dlatego, że w wersji GT 340 auto dysponuje co najmniej 340 koniami i 450 Nm a Twoje buńczuczne stwierdzenie MASA, MASA, MASA oznacza jedynie ok. 50 kg wiecej na niekorzyść 9, co już przy zdecydowanej róznicy Nm na korzyść 9 pozwala nadrobić te paredziesiat kilo. Oczywiscie nie kwestionuję iz VI TME to był potwór i wyśmienity samochód (moze poza walorami czysto uzytecznymi takimi jak choćby głośność ), ale zmodyfikowana 9 jej w NICZYM nie ustepuje a juz na pewno nie dostaje batów. Co wiecej pamietaj że technika i postęp który powoduje, że kolejne Evolucje (tu mam na mysli 9) są jeszcze lepsze i moga toczyc walke z czymś co kiedyś było poza zasiegiem innych.
Azrael napisał/a: | Jaki to geniusz wymyślił że niby hamownia może mierzyć przyspieszenie auta? |
Jaki geniusz a no geniusz Godula chociaz byłbym daleki od przypisywania mu aż tak wielkich zasług. Moze ten link pozwoli Ci sie otrząsnąć Azrael bo juz rzeczywiscie widzę że bełkoczesz
www.godula.cc.pl/index.php?mode=Hamownia
dodatkowo polecam Ci topic z SR w którym niejaki GS (zupełnie sie człowiek nie zna na motoryzacji ) sam mówił o mierzeniu przyspieszeń na hamowni
www.streetracing.pl/forum...ighlight=godula
Azrael napisał/a: | No i co? Moge Ci pokazać Sierrę z lat 80 która też zamiecie takie Murcielago, tylko że nadal Murcielago może to robić 7 dni w tygodniu 8h dziennie i można po zrobieniu 8:30 na Ringu pojechac do domu w ciszy rozpierając się w skórach i słuchając ulubionego DVD-Audio... |
To pokaż, bardzo jestem chętny żeby to zobaczyć, jak Sierra z lat 80 zmiata Murcielago. Niedość, że twierdzenie tchnie mitomanią i megalomania wielkości Fordów to jeszcze dodatkow jest zupełnie bez sensu i pozbawione jakichkolwiek dowodów.
Azrael napisał/a: | FQ 400 jest fantastycznym autem ale ma swoje ograniczenia i jest pewna cena którą za takie osiągi trzeba zapłacić, praw fizyki niestteyjeszcze nikt oszukać nie umie. Swoją drogą tor Top Gear bardzo promuje jednak mniejsze auta. |
Co to znaczy promuje mniejsze auta ? A co ma promować ? TIR-y ? Przecież to program o samochodach osobowych wiec o co Ci chodzi Poza tym kto tu niby twierdził, iż że FQ nie ma żadnych ograniczeń
[quote="Azrael"] Ja naprawdę nie wiem co Ty palisz ale odstaw to i zdejmij te okulary z diamentami.
Takze to ja raczej zasugerowałbym po 4 dioprie na każde oko i odstawienie grzybków bo coś chyba optyka Ci szwankuje przez te halucynogeny.
I żebyśmy mieli Azrael jasność nikt tu nie twierdził, że Evo jest samochodem idealnym i nieskazitelnym, ale też nie sposób odmówić mu przymiotu geniuszu w tym co osiagaja kolejne Evolucje i zostało juz udowodnione niejednokrotnie na trasach rajdowych i nie tylko. A to ze Evolucja nie ma końca potwierdza tylko fakt że zawsze da sie cos poprawić co nie przeszkadza w tworzeniu LEGENDY.
Takze prośba do Ciebie Azrael zejdź na ziemie i nie gadaj głupot i zastanów się następnym razem zanim wszystko i wszystkich skrytykujesz.
Pozdr i no offence
Hubeeert - 23-05-2006, 22:42
To może i moje 0,03PLN do dyskusji (po raz kolejny)
Tak mam Mitsu.
Tak mam stare Mitsu.
Tak nie podobają mi się EVO poza jednym modelem - EVO III
Tak dlatego że nie ma tej kretyńskiej masy elektronicznych zabawek.
Tak wiem że inne sa ładniejsze i szybsze.
PiSi czemu tak emocjonalnie?
Gwoli ścisłości gdybyś zechciał się wczytać w to co napisał Azrael zauwazyłbyś że nie było mowy o VI TME. A Twoje wywody o porównaniach do IX GT340 są chybione.
Co do "obeiktywizmu TG to bym nie szukał czegos czego nie ma. To ma być show a jak Dawid dokłada Goliatowi to się to potem ładnie sprzedaje. To że próba była tak ustawiona żeby do tego doszło ma mniejsze znaczenie.
Proszę zachować poziom dyskusji. Niczego tak nie lubię jak fanatyzmu.
Anonymous - 23-05-2006, 22:50
Hubeeert napisał/a: | To może i moje 0,03PLN do dyskusji (po raz kolejny)
Tak mam Mitsu.
Tak mam stare Mitsu.
Tak nie podobają mi się EVO poza jednym modelem - EVO III
Tak dlatego że nie ma tej kretyńskiej masy elektronicznych zabawek.
Tak wiem że inne sa ładniejsze i szybsze.
PiSi czemu tak emocjonalnie?
Gwoli ścisłości gdybyś zechciał się wczytać w to co napisał Azrael zauwazyłbyś że nie było mowy o VI TME. A Twoje wywody o porównaniach do IX GT340 są chybione.
Co do "obeiktywizmu TG to bym nie szukał czegos czego nie ma. To ma być show a jak Dawid dokłada Goliatowi to się to potem ładnie sprzedaje. To że próba była tak ustawiona żeby do tego doszło ma mniejsze znaczenie.
Proszę zachować poziom dyskusji. Niczego tak nie lubię jak fanatyzmu. |
Hubeeert a czy Azrael zachował poziom dyskusji ???????????? Jesli tak to gratuluję obiektywizmu nalzeznego Adminowi.
Po drugie w moich wypowiedziach nie było fanatyzmu lecz obiektywizm. I wydaje mi sie że dosć wyraźnie to wykazałem przy wskazaniu herezji Azraela. Masa pustych twierdze, masa nieścisłości, masa pytań bez odpowiedzi.
Z resztą co mnie to szczerze mówiąc obchodzi. Jeźdze na co dzień EVO GT 340 i nie za bardzo interesuje obrzucanie błotem własnego auta skoro samochód jest w głosie wielu expertów wyśmienity. I raczej Pan Azrael siedo nich nie zalicza. Natomiast jedna rzecz do Ciebie Hubeeert to czy aby nie powinieneś być bardziej neutralny ???
Bo w mojej skromnej ocenie chyba tak. A jeśli nie uważasz w ten sposób to moze warto obiąć przywództwo na forum FORDA lub tez innym pochodnym.
Pozdr i proszę o wieksze wspieranie właścicieli Miśków.
No offence
Anonymous - 23-05-2006, 23:00
Azrael napisał/a: | arturro, chyba czas najwyższy. Wkurzają mnie ludzi e z klapkami na oczach, nie ważne na którym forum. Na passionforc.com są, i na subaru.pl i tutaj ich jest masa. fajnie jak fanatyzm jest poparty czyms, gorzej jak jest poparty niewiedzą. |
wkoncu, wkoncu ale zobaczysz nie bedzie ci tu latwo (patrz trzy posty wyzej)
zeby nie bylo ze OT to ja stojacy z boku moge tylko powiedziec ze impreza jest rajdowym samochodem, a evo bylo i teraz jest samochodem jakich wiele ale w konkurencyjnej cenie.
Karwoś - 23-05-2006, 23:03
A tak wogóle to ten tamat jest źle nazwany - EVO kontra Impreza?? A może Lancer kontra STi - Zmieńcie to na EVO IX kontra STI '06 i będzie spokój. A tak ciągle bedzie można porównywać Solberg edition itp... . Czy może jeszcze wrzucimy tu imprezę 2,0 wolnossącą (w końcu to Impreza) - ale to tylko sugestia.
Hubeeert - 23-05-2006, 23:07
PiSi ja staram się - podkreślam - staram się byc obiektywny. Miśki robią super autka ale jakoś te inne firmy również. I nawet dopuszczam do siebie myśl że nawet lepsze
Co do Twojego - bardzo fajne, (nie jeździłem) ale wg różnych opinii docierających do mnie w ten czy inny sposób (np. Google) MIVEC pomógł wyeliminować a w każdym razie ograniczyć turbodziurę.
Azrael napisał/a: | szkoda e zwykłe Evo IX zbiera baty od VI |
Gdzie tu jest wtrącenie o TME? Hmm
Co do Azraela - wyraził swoje opinie i poglądy a do tego służy Forum. Obalił tez parę mitów. Przynajmniej wg mnie obalił np:
Azrael napisał/a: | [ Dodano: 23-05-2006, 13:48 ]
Karwoś napisał/a: |
Każde STI ze stanów to roll over - przynajmniej tylko takie widziałem na parkingach celnych. EVO nigdy nie widziałem w takim stanie - co nie znaczy że takich nie ma - ale to na pewno też roll over. Poza tym nie ma czegoś takiego jak samochód sprowadzony z USA tylko z porysowanym zderzakiem. No chyba że to samochód sprowadzony dla siebie. |
Tak a wszyscy kierowcy polonezów nosza kapelusze, a kierowcom maluchów poca się nogi. Nie zapominajmy że każde BMW na naszych drogach jest wyciągnięde spod pociągu Deutsche Bahn. Uwielbiam takie zdania z dużym kwantyfikatorem. |
PiSi - więcej luzu - to jest forum przyjazne użytkownikowi. Każdy może napisac wszystko w sposób zgodny z zasadami tego forum a jedną z nich jest nie obrażanie innych. Post Azraela IMHO taki nie był - może miejscami drwiący z tzw bezgranicznego uwielbienia dla a to Subaru a to Mitsu.
I na zakończenie wrócę do mojego obiektywizmu - przyznaję czasem mi go brakuje - zwłaszcza jeśli chodzi nie o wszystkie Mitsu a o jeden konkretny mój samochód. Lub coś co mi się akurat podoba. Mam nadzieję że nie obrazisz się na mnie za to co powiem ale na podstawie jednej wypowiedzi dokonywac oceny nieznanego sobie człowieka?
Tak wiem pierwsze wrażenie - szybka ocena, szufladka. Tyle że ja się tam i tak nie zmieszczę. Poczytaj forum, moje posty, pogadamy
Karwoś - 23-05-2006, 23:24
Hubeeert napisał/a: | Obalił tez parę mitów. Przynajmniej wg mnie obalił np:
Azrael napisał/a:
[ Dodano: 23-05-2006, 13:48 ]
Karwoś napisał/a:
Każde STI ze stanów to roll over - przynajmniej tylko takie widziałem na parkingach celnych. EVO nigdy nie widziałem w takim stanie - co nie znaczy że takich nie ma - ale to na pewno też roll over. Poza tym nie ma czegoś takiego jak samochód sprowadzony z USA tylko z porysowanym zderzakiem. No chyba że to samochód sprowadzony dla siebie.
Tak a wszyscy kierowcy polonezów nosza kapelusze, a kierowcom maluchów poca się nogi. Nie zapominajmy że każde BMW na naszych drogach jest wyciągnięde spod pociągu Deutsche Bahn. Uwielbiam takie zdania z dużym kwantyfikatorem. |
A co tu było do obalania - dla mnie to żadne mity ponieważ :
Widziałem ludzi w kapeluszach w BMW, widziałem też malucha pod pociągiem, ale nie sprawdzałem nigdy jak to jest z tymi spoconymi nogami.
Ja tu nie tworzyłem żadnych mitów, ale dalej twierdzę że EVO albo STi z USA są w większości "po przejściach" - nie każde!!! (Wcześniejsze "każde" źle użyłem)
A co do mierzenia przyśpieszeń itp na hamowni - moim zdaniem hamownia jest idealna w sprawdzaniu co dały modyfikacje w samochodzie - ale jeżeli chodzi o przyśpieszenie i moc - to już co innego - sprawdza się kilka razy - odrzuca się wartości skrajne i wyciąga średnią z pozostałych - przecież żadna hamownia nie pokaże tego samego za każdym razem - zresztą co za różnica czy ma się 285KM czu 287 a nawet 295 - to nadal ten sam samochód.
|
|
|