[97-04]Galant EAxA/W - Zywotnosc automatycznej skrzyni F4A42
Kmer - 16-07-2008, 17:45
win_p,
Nie chce byc zlym prorokiem,ale tez tak mialem i okazalo sie ze to konwerter sie skonczyl w skrzyni,tyle ze moja byla juz umarnieta a Twoja dopiero to robi,obym sie mylil,bo to wiaze sie z kosztami,ja jutro odbieram swoj konwerter z naprawy.
win_p - 16-07-2008, 17:54
A jaki jest koszt takiej naprawy konwertera.?
I czy nie lepiaj kupic jakis nowy lub uzywany czy tez po regeneracji?
Kmer - 16-07-2008, 18:00
win_p,
Nowy u wroga 4000 euro,ja mam po regeneracji,jutro wraca wlasnie z warsztatu.
[ Dodano: 16-07-2008, 18:01 ]
koszt naprawy okolo 700 pln ale mozna sie zawsze dogadac.
win_p - 16-07-2008, 18:13
Ojejku przestraszyles mnie ta pierwsza cena tyle to cale moje auto jest warte. Ta druga jest juz przyjemniejsza choc tez nie mala.Gdzie mozna zdjagnozowac te objawy w miare tanio oczywiscie
Kmer - 16-07-2008, 18:24
win_p,
masz dobrych mechaników kolo Siebie w Długołęce,oni diagnozują i narabiaja skrzynki,o ile dobrze pamiętam to jest ulica lotnicza,zawozilem tam jedna skrzynie od Land Rovera,ja znalazlem inna firme gdzie regeneruja konwertery jak bedziesz potrzebowal to podam ci namiary,robia szybko regeneracje i mozna sie dogadac z cena.
swinks_UK - 16-07-2008, 18:36
Póki co zmień olej. Kolor jaki opisujesz raczej nie świadczy dobrze o jego jakości (starości). Potem kombinuj dalej..., a może nie będzie potrzeby.
Kmer - 16-07-2008, 18:45
Ja bym najpierw podjechał do mechaników,i zdiagnozował,jeżeli to konwerter pada to wlanie nowego oleju to zbyteczne koszty,bo olej i tak pójdzie na ulice jak umrze skrzynka.
[ Dodano: 16-07-2008, 18:47 ]
Jak jestes z Wrocka to daleko nie masz do nich,a koszty mniejsze.
win_p - 17-07-2008, 17:23
Chyba tak też zrobię, podjadę do tej Długołęki i posłucham diagnozy fachowców. A tak w ogóle to od czego w automacie jest ten konwerter, co on tam robi i po co on to robi jeśli coś, po coś robi .
RoveR - 17-07-2008, 19:05
Czy jest możliwe że castrol transmax J czyli półsyntetyk miał zmienianą nazwę bo w intercarsie transmax Z jest a tego J nie mają za to jest jest jakiś inny castrol półsyntetyk do automatów ale nie pamiętam jaką ma nazwę.
Kmer - 19-07-2008, 11:25
win_p,
Konwerter to inaczej sprzeglo hydrokinetyczne,odpowiedzialne jest za to ze samochod w ogole chce sie poruszac w przod i w tyl,jak ono wysiadzie to auto stoi w miejcu,choc nie wiadomo ile gazu bys dodawal.
[ Dodano: 19-07-2008, 11:30 ]
RoveR,
Castrol nie mial zmienianej nazwy,ten z litera Z na koncu to pelen syntetyk,a z litera J to polsyntetyk,temet oleju juz byl walkowany przez Bartka a kolega wie co mowi i ja wedle jego sugestji i rad doradzal bym Ci costrola trasmaxa Z,tak jak zaleca producent.
RoveR - 19-07-2008, 13:40
J też jest dopuszczony przez producenta do Miśków, a ja właśnie potrzebuję półsyntetyk tylko że jest problem tego typu że Castrola transmax Z mają a o tym nawet nie słyszeli dlatego zastanawiałem się czy nazwy nie zmienili . Jeżeli ktoś wie gdzie mogę kupić ten półsyntetyk to proszę o informację.
Kmer - 19-07-2008, 13:49
RoveR,
A dlaczego nie pelen syntetyk???
RoveR - 19-07-2008, 16:05
Już raz mi skrzynia padła (konwerter) teraz drugi raz (sterowanie), i mam już 195 tys przebiegu dlatego jest brany pod uwagę półsyntetyk, co prawda mechanik jak rozbierze mi skrzynię to ją przejrzy i oczyści dokładnie i jeżeli jej stan pozwoli na zalanie syntetykiem to się tak zrobi. W każdym razie chcę się dowiedzieć czy w razie czego półsyntetyk Castrola jest dostępny gdzieś bo jak dotąd nie mogę na niego trafić.
szopek - 24-07-2008, 22:02
witam
ja juz powoli mam dość mojego galanta. Kupiłem go w pazdzierniku 2007 i po około miesiącu jazdy padła skrzynia. konwenter sie umielił na wałku i mechanicy z wawy bez otwierania skrzyni powiedzieli koszt naprawy 5tys netto:/ załamka niedawno co kupiony i taka naprawa. wiec poszukałem znalazłem skrzynie biegów za 1200zł + mechanik i oleje razem wyszło 2tys jezdziłem do dzis... i znowu... znowu kur... cos jest nie tak ze skrzynia i obstawiam ze to samo co porzednio. przy ruszaniu padł naped i tylko słychac jak cos warczy w skrzyni i po zgaszeniu silnika jeszcze cos sie obraca wiec obstawiam ze zmielił sie konwenter tylko ciekawe czy nie padł jeszcze ten wałek :/ Mam tez honde prelude z 92 roku w automacie i naprawde ten automat dostaje w dupe i nic mu nie jest. honda lubie ruszyc z 4 tys obrotów i nagle wzocic bieg tutaj bałem sie tak zrobic i nigdy tego nie zrobiłem bo słyszałem ze to pada ale że az tak często to nie wiedziałem Teraz jak sie okaze ze znowu skrzynia cała siedzi to mysle kupic manuala + inne rzeczy potrzebne do przekładki i moze dłuzej pojezdze niz pare tys km.
ma ktos moze do sprzedania skrzynie manualna i inne rzeczy?
pozdrawiam
RoveR - 26-07-2008, 22:29
szopek mam pytanie do ciebie czy masz może jeszcze swoją poprzednią skrzynię z uwalonym konwerterem bo możliwe że przydała by mi się, chyba że tą zamienisz na manualną to był bym nią zainteresowany oczywiście jeżeli sterowanie ma dobre. Jak coś to pisz na PW.
|
|
|