To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Olej automatycznej skrzyni biegów

Anonymous - 25-07-2008, 17:13

Wylewaj to jak najszybciej, puki jeszcze masz skrzynie, ich nie można zalewać byle czym,TYLKO ZALECANY PRZEZ MITSUBISHI!!! zalanie jakims smalcem prowadzi w krótkim czasie do zniszczenia skrzyni.
Poczytaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=20811
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=21889
Skończyło sie tak rozległymi uszkodzeniami, że naprawa była nieopłacalna, trzeba było wymienić galpkaste, a wszystko trwał prawie dwa miesiące. Wyrwanie F4A23-2 w polsce graniczy z cudem, mnie sie udało.

JA TYLKO OSTRZEGAM!

Anonymous - 25-07-2008, 17:34

Galart napisał/a:
Wyrwanie F4A23-2 w polsce graniczy z cudem, mnie sie udało.

Ostatnio szukałem dla kolegi skrzyni i powiem ze nie jest tak źle jest taka firma "ROBRO" z Węglowic chyba maja regenerowane skrzynie po 1500 + 1000 montaż ale z olejami i wtedy dają gwarancje.

Krzyzak - 25-07-2008, 17:34

tomix napisał/a:
Dzięki za odpowiedż.Filterek wymieniony,kupiłem w hurtowni.

o ile pamietam, to filtr wystepuje tylko jako oryginal i nie mozna go kupic w hurtowniach
takze raczej wersja Bartka bedzie odpowiednia (o filtrze oleju silnikowego)

swinks_UK - 25-07-2008, 17:46

Noo, co do koloru, to Amsoil ATF (SPII i SPIII) jest ciemnowiśniowy.
I tak jak Bartek pisze o filtrach, są niemal identyczne (środek inny), więc pewnie i czasem ktoś idzie po kosztach... :evil:

kizior555 - 29-07-2008, 17:11

Witam.
Ja trochę z innej beczki. Potrzebuję kontakt do kogoś, kto się podejmie wymiany filtra wewnętrznego i dynamicznej wymiany płynu w skrzyni. Mój model to F4A42 (wersja z filtrem wewnętrznym niestety...) No i najlepiej, żeby tak do 100km od Kielc. Obdzwoniłem kilka warsztatów w Kielcach i jak pytam o wymianę dynamiczną to każdy robi oczy jak 5zł...
Z Warszawy i okolic, też może być.

Anonymous - 29-07-2008, 18:04

Witam.
Mam pytatanko. Czy ktoś może mi poradzić który olej lepszy, bo cena porównywalna. Znalazłem DIA QUEEN ATF SP III po 40 zł za litr(pakowany po jednym litrze, skep Mitcar z Warszawy) lub Castrol Transmax- Z 900 zł za beczkę 20 litr. jeżeli znalazłbym kogoś z Wrocka lub okolic do spółki wyszłoby ok. 45zł. za litr a może nawet mniej bo to cena bez rabatu( jak znajdę kogoś kto ma kartę klienta w Inter Carsie cena może zejść do 800zł za beczkę). Z góry dzięki za info.

RoveR - 29-07-2008, 21:57

kizior555, jak byś chciał wymianę to zapytam gościa który mnie skrzynię serwisuje on na co dzień zajmuje się takimi sprawami, ale to dopiero po 11 sierpnia jak wróci z urlopu jak coś to dam ci znać na PW.
kizior555 - 29-07-2008, 23:28

Przemo610 napisał/a:
Znalazłem DIA QUEEN ATF SP III po 40 zł za litr(pakowany po jednym litrze, skep Mitcar z Warszawy)

Zamówiłem 12 litrów DIA QUEEN ATF SPIII właśnie w Mitcarze. Zadzwoniłem dziś około 16, a przed 17 dzwoniłem jeszcze raz i pan powiedział mi, że już odlane do pustej beczki i czeka na odbiór. Cena około 41 PLN/litr. (dzwoniłem do trzech ASO, wszędzie ta sama cena. W białostockim Grafix-ie oczywiście rabat klubowy 10% ale tylko przy całej beczce 20L. Przy opcji z rozlewaniem 5%, ale zawsze coś.)
RoveR napisał/a:
kizior555, jak byś chciał wymianę
Tak chciałbym. Bardziej mi zależy na wymianie filtra, z olejem ostatecznie bym sobie poradził. Ale jak już rozbierze skrzynkę, to co za problem. Z terminem nie ma problemu, poczekam jeszcze parę dni. Mam nadzieję, że Dexron III jeszcze przez 200-300 km szkód wielkich nie zrobi. Poprzedni właściciel zmieniał ATF w lutym 2008. Jak się zorientowałem, co mu wlali na stacji obsługi, czym prędzej wymiana...
MKarpiu - 30-07-2008, 00:25

Bartek napisał/a:
Dia Queen SP II jest na 19083597623458712632632632% bursztynowy
...
Mobil kosztuje 10 zł/l, Dia kosztuje 50 zł/l - masz przepis na dorabianie przez "mechaników" z ASO

Czyżbym został kolejną ofiarą ASO? Litr oleju = 42zł. Mam paragon z nazwą oleju (Dia-Queen SP II)
UPS. Coś mi się pokiełbasiło. Mam przed sobą paragon i mam nazwę - Olej ATF Dia-Queen, ale kupując wyraźnie podkreślałem, że chciałem SPIII.

Korczu - 30-07-2008, 00:29

ja po poprzednim aucie wiem ze nie warto oszczedzac na oleju, mowie atfII najtanszy bedzie dobry ... nic z tego trezba lac lepszy nic po 10zl za litr nie moze byc dobre sorka za porownanie ale wida mineralna kosztuje niewiele mniej! :)
jesli juz kupic to cosik lepszego chyba ze chcesz szybko pozbyc sie miska to jest pozorna oszczednosc.

pozdrawiam

swinks_UK - 30-07-2008, 09:54

MKarpiu napisał/a:
Bartek napisał/a:
Dia Queen SP II jest na 19083597623458712632632632% bursztynowy
...
Mobil kosztuje 10 zł/l, Dia kosztuje 50 zł/l - masz przepis na dorabianie przez "mechaników" z ASO

Czyżbym został kolejną ofiarą ASO? Litr oleju = 42zł. Mam paragon z nazwą oleju (Dia-Queen SP II)
Obrazek

Jak masz wlane Dia Queen SPII, to spoko, bez paniki. To właśnie leją (albo SPIII) na serwisach MMC. Zdaje się, że ten olej jest wiśniowy.

Krzyzak - 30-07-2008, 11:08

no wlasnie - SP II?? - przeciez wyraznie mowilem, ze SP III
roznica ogromna

swinks_UK - 30-07-2008, 11:21

Krzyzak napisał/a:
no wlasnie - SP II?? - przeciez wyraznie mowilem, ze SP III
roznica ogromna

Tak... teoretycznie racja... w praktyce w serwisach do starych skrzyń (ok. 10 letnich, takich z przebiegiem pow. 150kkm) leją już tylko SPII. Taka smutna rzeczywistość. Zresztą o ile pamiętam w manualu jest SPII LUB SPIII.[/b]

kizior555 - 30-07-2008, 22:04

Właśnie przywiozłem bańkę SPIII z Mitcar-u i zdziwienie: kolor jasny wiśniowy. Rozumiem, że nie ma co sugerować się kolorem SPII ?. Zapytam jutro w Grafix-ie, tak na wszelki wypadek. Mam nadzieję, że nie dostałem jakiegoś Dexrona... (bo się klient przecież nie zna)
Bartek - 31-07-2008, 10:03

SP III nie miałem w rękach, więc się nie wypowiem ;)