Carisma - Techniczne - Stuki w przednim zawieszeniu
SHARK1979 - 27-03-2011, 16:01
maxblink napisał/a: | tak jak piszecie typowo metaliczny dziwek. |
To nie jest ala skrzypienie tylko pukanie
Hugo - 27-03-2011, 16:44
maxblink napisał/a: | I zgodze sie z przedmowcami, mi rowniez bardziej wali jak jest powietrze wilgotne | maxblink pisałem o tym w innym temacie, stuka sprężyna zaiweszenia na miseczce amortyzatora. Przesuwa się gdy amortyzator pracuje, gdy jest mokro ma większy poślizg. Typowa wada Carism, Lancerów, Coltów i Space Starów. Przyczyną jest wadliwa konstrukcja tejże miseczki na amortyzatorze, gdyż nie podtrzymuje ona sprężyny i sprężyna przemieszcza sie na boki. Nieco pomaga naciągnięcie cienkiego wężyka na dolny zwój sprężyny.
maxblink - 27-03-2011, 17:19
Hugo napisał/a: | maxblink napisał/a: | I zgodze sie z przedmowcami, mi rowniez bardziej wali jak jest powietrze wilgotne | maxblink pisałem o tym w innym temacie, stuka sprężyna zaiweszenia na miseczce amortyzatora. Przesuwa się gdy amortyzator pracuje, gdy jest mokro ma większy poślizg. Typowa wada Carism, Lancerów, Coltów i Space Starów. Przyczyną jest wadliwa konstrukcja tejże miseczki na amortyzatorze, gdyż nie podtrzymuje ona sprężyny i sprężyna przemieszcza sie na boki. Nieco pomaga naciągnięcie cienkiego wężyka na dolny zwój sprężyny. |
Tzn. wiesz jak auto kupielem w tamtym roku w lutym (27go) to te typowe stuki zaczely sie tuz po nowym roku (czyli prawie rok przejezdzilem bez dziwnych dzwiekow) no zobacze co bedzie sie dzialo jak juz wiosna na dobre zawita
SHARK1979 - 27-03-2011, 18:15
Cytat: | Nieco pomaga naciągnięcie cienkiego wężyka na dolny zwój sprężyny.
_________________ |
No właśnie też o tym kiedyś pisałem, do tego też np pomaga wymiana sprężyn, w moim przypadku akurat -40 i zdało egzamin
xluki - 23-12-2012, 13:12
Witam. Podłączę się pod temat, aby nie zaśmiecać forum...
Od jakiegoś czasu dręczą mnie stuki w przednim zawieszeniu. Na szarpakach wyszedł luz na tulejach stabilizatora (wymienione na ori Mitsu + łączniki stabilizatora MOOG). Pukanie nie ustało. Zauważyłem, że podczas energicznych ruchów kierownicy (silnik wyłączony) słychać dosyć głośne stukanie, gdy silnik jest włączony słychać tylko delikatnie. Pukanie generalnie słychać na niewielkich nierównościach drogi (na pierwszy rzut oka niby płaski asfalt, a stuka dalej). Przy przejeżdzaniu przez dziury nie słysze tego charakterystycznego dźwięku. Oczywiście po wymianie tulei i łączników stabilizatora w zawieszeniu nie wykryto żadnych luzów. Do tego auto ściąga na prawą stronę mimo, że zbieżność osi przedniej jest ustawiona idealnie. Teraz sam nie wiem czy może są to górne mocowania amortyzatorów czy drązki kierownicze mają luz (końcówki siedzą sztywno) czy nieszczęsna maglownica ma już dość...
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i rady.
kubas - 23-12-2012, 16:37
xluki napisał/a: | ...Pukanie generalnie słychać na niewielkich nierównościach drogi (na pierwszy rzut oka niby płaski asfalt, a stuka dalej). Przy przejeżdzaniu przez dziury nie słysze tego charakterystycznego dźwięku.. |
To może być sworzeń wachacza. U mnie dokładnie taki sam efekt występował gdy miałem wyrąbany sworzeń wachacza przedniego prawego. Niby nie jechało się po dziurach, a przy delikatnie skręconym kole lub przy jeździe na wprost występowało kołatanie. Efekt ten był najbardziej słyszalny w momencie gdy jechało się z pewną prędkością po nie dziurawej drodze, ale gdy samochód wjeżdżał i wyjeżdżał z zagłebień w asfalcie.
A naprawy zaczynałem podobnie jak Ty xluki. Najpierw łączniki stabilizatora, które się okazywały być dobre, później mieszki przy półosiach. Aż się kiedyś okazało, że to może być sworzeń. Po wymianie sworznia wszelkie stuki, puki ustały.
Aha. I jeśli chodzi o górne mocowanie amortyzatorów to efekt byłby widoczny przy skręcaniu kierownicą w miejscu, a nie w trakcie jazdy. I nie powinno to być stukanie, a raczej zgrzytanie.
xluki - 23-12-2012, 19:11
kubas, z lewej strony sworzeń był wymieniany wiosną na sworzeń 555. Po świętach postaram się dokładnie sprawdzić sworzeń po prawej stronie.
kubas - 23-12-2012, 21:19
Mógł teraz polecieć po prawej. Generalnie prawa strona jest bardziej narażona, ze względu choćby na wjazdy na krawężniki, chodniki przy parkowaniu itp.
U mnie na początku nie było poznać, że poleciał. Dopiero jak z tym dłużej pojeździłem i się bardziej wybił to mechanik się dopatrzył.
Ppiotr - 29-12-2012, 20:04
mi na trzepakach sprawdzali całość a drażni mnie stukanie więc zbiłem sworzeń ale nie obracając nim wziąłem w rękę i był luz wiem chwila pracy całkiem nie mała ale okazało się że miał delikatny luz wymieniłem i spokój zawsze jak coś stuka zaczynam od sworzni dodam że jak kilka razy były wymieniane to mogą pracować w mocowaniu ale ja za każdym razem delikatnie jeszcze półautomatem przyłapię i jest ok
Co do stuków może też listwa stukać łożysko końcówki drążków amorki i drążki ale tuleje metalowo-gumowe raczej nie stukają chyba że ich już nie ma
Pozdrawiam Piotr
morgan28b - 22-10-2013, 17:21
Witam. Mam podobny problem, ale napisze od początku. U mnie nic nie stukało do momentu wymiany końcówek drążka i łączników stabilizatora (obie strony). Po wymianie mechanik pojechał na diagnostykę ustawić zbieżność i wyszło, że trzeba wymienić sworzeń wahacza z lewej strony bo zaczyna stukać i faktycznie stukał (czego przed wymianą w/w elementów nie było słychać). Mechanik wymienił sworzeń (był totalnie rozwalony) ale stukanie nie ustało. Stukanie to przypomina odgłos jaki był słyszalny gdy mechanik po wymianie sprężyn i łożysk amortyzatorów (wymiana była w zimie) nie dokręcił dokładnie śruby pod maską od amorków. Przeczytałem poprzednie posty gdzie sugerujecie, że to może być łożysko amortyzatora i skłaniam się ku temu ponieważ od początku po wymianie łożysk lewe mi piszczy (przy max skręcie w lewo gdy zaczynam odkręcać kierownicę). Może to lewe łożysko było wadliwe i skutkiem tego po pewnym czasie pojawiły się te stuki? Dodatkowo zaobserwowałem, że gdy skręcę koła, dam wsteczny i zaczynam odkręcać kierownicę to słychać takie głośne puknięcie jakby kamień wypluwało z pod opony.
Ppiotr - 22-10-2013, 20:01
najprawdopodobniej zatarte łożysko górne ale jak było wymieniane to źle zostało złożone wymień najlepiej całe górne mocowanie
morgan28b - 23-10-2013, 13:47
Uff. Na szczęście okazało się, że te stuki to przez śrubę mocującą amorek u góry (w nadkolu pod maską). Jakimś cudem popuściła nakrętka. Po dokręceniu nastała błoga cisza
Ppiotr - 23-10-2013, 19:33
jeszcze nie spotkałem się aby ta nakrętka w jakimkolwiek samochodzie puściła odkręciła. ewentualnie wyrywało gwint. Więc albo nakrętka była jakaś wadliwa albo od początku nie dokręcona. Załóż lepiej nową lub tą przykręć na silikon nowa samokontrująca i też powinna być tamta samokątrująca która się odkręciła. Z jednej strony nakrętki z teflonem.
carpezo - 07-11-2013, 16:44
Witam, podpowie ktoś co zrobić bo mi już rece opadają
a więc tak..wymieniłem całe przednie zawieszenie: końcówki, drążki, sworznie , łączniki plus klocki i nowe opony założyłem. podczas jazdy na prostej i równej drodze słychać tak jakby opona miała guza jakiegoś takie "pu pu pu pu" tak powyżej 60km/h zaczyna być słyszalne. byłem u mechanika i mówi ze wszystko jest ok. opony wyważone, guza żadnego nie ma, zbieżnośc ustawiona to w czym jeszcze szukać przyczyny. zaczeło sie to dziać po remonie. pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
glina - 07-11-2013, 19:16
przerzuć przednie koła do tyłu i vice versa
jesli opony to powinno łupać z tyłu
pół godzinki max i koszt zerowy
jeśli nie to może hamulce: sprawdz klocki/tarcze czy nie sa krzywo, czy syf nie zalega
|
|
|