To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Obroty jałowe silnika V6

polaff - 25-11-2011, 00:07

wierzę że masz rację, ale ja na tych swiecach zrobiłem 40 kkm i nie zauważyłem róznicy w pracy silnikasam wymieniałeś czy mechanik
fj_mike - 25-11-2011, 00:08

deejay, mam pytanie. Skoro obroty silnika to powietrze + paliwo, skąd pomysł, że to właśnie świece?
Tylko pytam, nie neguję twojej teorii ;)

Owczar - 25-11-2011, 00:09

Panowie może pora oddzielić dwa problemy. Nierówną pracę od problemu z pracą silnika po założeniu prawidłowo dolotu.

Ten pierwszy moze wynikać z WN, ale ten drugi raczej nie. Robi się bałagan.

deejay - 25-11-2011, 00:10

Mowa tu o nierównej pracy silnika tak ?
fj_mike - 25-11-2011, 00:13

deejay napisał/a:
Mowa tu o nierównej pracy silnika tak ?

Owczar napisał/a:
Panowie może pora oddzielić dwa problemy. Nierówną pracę od problemu z pracą silnika po założeniu prawidłowo dolotu

No i wszystko jasne :mrgreen:

deejay - 25-11-2011, 00:15

CYT:

Czasem przy nieuważnym montażu świec zapłonowych (np. brudne ręce) izolator (porcelana) ulega zanieczyszczeniu. Później, w trakcie eksploatacji, takie niewielkie z pozoru zanieczyszczenie powoduje nieszczelność osłon przewodu zapłonowego i w rezultacie wypalenie ścieżki na izolatorze świecy i wewnątrz osłony (wyraźny ślad po iskrze). W takim przypadku należy bezwzględnie wymienić zniszczone świece i osłony. A najlepiej dokonać także wymiany przewodów zapłonowych na nowe. Ponieważ w autach z instalacją LPG takie problemy występują znacznie częściej, radzimy przestrzegać poniższych zasad.

http://www.motofakty.pl/a...aplonowe_2.html

[ Dodano: 25-11-2011, 00:16 ]
polaff napisał/a:
Dostałem od kolegi namiar do polecanego mechanika z serwisu toyoty. Rozmawiałem z kilkoma znajomymi u siebie i jest jeden z najlepszych u nas mechaników (nie tylko, ale głównie od japończyków).
Pojechałm do niego by zdiagnozował opisywany przezemnie wielokrotnie problem z nierowna pracą na biegu jałowym.

Chyba jasne ?

polaff - 25-11-2011, 00:20

dla mnie jasne jest, że pojechałem do mechanika z nierówna pracą a po poszukiwaniu problemu pojawił się kolejny problem.

Czy to jest ze sobą powiązane?

deejay - 25-11-2011, 00:24

Albo zbieg okolicznosci , albo cos niefortunnie uszkodził , cięzko powiedziec :roll: ostatnio miałem przypadek migajacego TCL OFF i padniety był czujnik przy przepustnicy .
fj_mike - 25-11-2011, 08:26

polaff, dałem trochę lewego powietrza. Jedynie trochę zamulił:

polaff - 25-11-2011, 08:37

no mój właśnie po lewym powietrzu się odmula

[ Dodano: 25-11-2011, 08:44 ]
orientujecie się czy w 2.0 i 2.5 są takie same przeplywomierze?

sampler - 25-11-2011, 10:36

Na moj gust ten super mechanik cos zle podlaczyl. Co on tam grzebal? Czy odpinal podcisnienia przy TCL i tempomacie? Przeplywka w galancie jest niezniszczalna i raczej to nie ona bedzie powodem.
polaff - 25-11-2011, 10:45

odpinał po kolei wszystkie przewody podciśnieniowe. zastanawiam czy przyczyną nie może być to, że podczas odpinania przepływomierza nie odłączył aku.

A fakt, że dopiero oszukany przepływomierz pozwala na pracę silnika moim zdaniem wskazuje na problem z niewłaściwą mierzoną różnicą ciśnień po obydwu stronach przepustnicy - tylko czemu mruga tcl off i czemu wolne obroty są takie same jak przed usterką (ani niższe ani wyższe)

fj_mike - 25-11-2011, 11:14

polaff, na świeżo zrobione fotki podłączeń u mnie:

polaff - 25-11-2011, 11:21

dzięki.

[ Dodano: 25-11-2011, 15:51 ]
wydrukowalem sobie instrukcję jak wymruguje się błędy i będe próbował się spotkać z mechanikiem i odczytac co tam się wymruga...

[ Dodano: 25-11-2011, 21:40 ]
dobra teraz pytanie bardziej ogólne, bo mechanik powiedział, że nia ma czasu bawić się z mruganiem błędów i mam mu przepływkę przywieść.

Macie jakiegoś sprawdzonego dostawcę części?

Znalazłem przeplywomierz w inworocławiu za 60 zł i zastanawia mnie rozbieżność cenowa, jedne do v6 są za 199 inne za 49zł a z tego co mi się wydaje, to przepływomierza nawet nie da się sprawdzić gdy jest wymontowany z auta.

Niestety nie mam od kogo pożyczyć przepływomierza więc muszę kupić - najwyżej będzie zapasowy...

KaWu - 25-11-2011, 23:14

Cytat:
orientujecie się czy w 2.0 i 2.5 są takie same przeplywomierze?

są inne