To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...

joshua - 22-09-2008, 23:40
Temat postu: Przywitac sie chcialem i doradzic
Witam, jestem nowy, dlaczego na tym forum, nie musze pisac, kupilem Galanta i chce sie dowiedziec wielu rzeczy i dlatego tu sie zalogowalem.
Odnosnie zaworow, hydraulikow, kupilem ostatnio srodek marki wyns, podaje link:
http://www.halfords.com/w...ategoryId_58757
wlalem go do starej mazdy 323, 1,8 16v, 94 rok.Stukala jak hiszpanka kastanietami, poniewaz jest stara, 290 tys mil,nie planowalem jej wymienic zaworkow, zalalem, i powiem tak, zamilkla na 90%.Kompletnie juz nie stuka po odpaleniu na zimnym silniku, czasami cicho ale to bardzo jak jest cieplutka i praktycznie powiem ,ze ten srodek dziala.Nie jestem zwolennikiem dolewania czego kolwiek do silnika poza olejem, ale technika idze mocno do przodu jak wiemy i sa dobre srodki na rynku, niestety jest tez wiele byleczego, dlatego radze uwazac.Pojezdze jeszcze troche i wleje ten plyn do galanta, poniewaz niestety rowniez gra nie ladnie.Dam znac o efektach.

Anonymous - 25-09-2008, 15:42

Witam

Ja zrobiłem tak jak szanowna rada kazała. Dolałem super specyfiku, pochodził 10 minut, wylałem szambo i zalałem nowgo mobilka 10w40. Jednak cykanie nadal jest, nie zawsze, czasem chaotyczne, ale jednak jest. Dodam że autko kupiłem dwa tygodnie temu, i na początku (tak mi się wydaje) nie miałem problemu z cykaniem.

akbi - 26-09-2008, 10:43

apsik85 napisał/a:
Dolałem super specyfiku

tzn jakiego??
Bo jeśli wlałeś Ceramizer, to tam jest napisane, że pełna obróbka trwa ok 1500 km przebiegu

tommyc1 - 26-09-2008, 13:38

a ja juz postanowilem: wymieniam samoregulatory (najpierw z przedniej glowicy bo chyba stamtad cyka glosniej) i koniec problemu, srania specyfikami, nie wiem tylko jeszcze na kiedy to zaplanuje, bo inne wydatki pilniejsze narazie...ale moze na poczatku przyszlego roku sie szarpne i rusze temat
Anonymous - 27-09-2008, 18:15

Ten "magiczny" środek to: KLIK
Powiem tak, wlali go panowie od wymiany oleju, pochodził 10 minut i spuścili to szambo i wlali nowy olej... muszę powiedzieć że teraz już prawie nie słyszę stukania. Cuda wianki albo naprawdę pomogło

sampler - 27-09-2008, 19:30

apsik85 napisał/a:
Powiem tak, wlali go panowie od wymiany oleju, pochodził 10 minut i spuścili to szambo i wlali nowy olej... muszę powiedzieć że teraz już prawie nie słyszę stukania. Cuda wianki albo naprawdę pomogło

Akurat ten specyfik nie wlewa sie przed wymiana tylko po do nowego oleju. Testowalem go kiedys i pomogl na jakies 1000 km.

Marcino - 28-09-2008, 11:20

Sampler,
CZy po twoim zabiegu płukania magistrali masz ciszę?
Ja w przyszłym tyg mam zamiar to zrobić. Komplet usczelek od Japazeze juz czeka...

sampler - 28-09-2008, 12:51

Generalnie tak. Jesli pojawia sie to na kilka sekund raz na jakis czas po dluzszym postoju. Nie ma tak jak wczesniej ze prawie za kazdym razem na zimnym silniku.
tucci - 02-11-2008, 15:21

Aa pomimo, ze komplet 24 popychaczy czekal na montaz sciagnal miske olejowa i zwiekszyl cisnienie oleju przy okazji czyszczac kilka zasyfialych elementow, potem zalal swiezy olej....i popychaczy wcale nie trzeba bylo kupowac :|
Marti - 02-11-2008, 23:44

Czy ktoś TO stosował? Środek podobny do tego co stosował @joshua tylko że jest to koncentrat. W całej zabawie z popychaczmi chodzi o ich zabrudzenie i przez to tracą one swoją bezwładność. Czyszczenie takim preparatem powinien zatem pomóc. Nie zmienia on struktury powirzchni metalowych jak ceramizery tylko czyści kanały....
PiotrBe - 03-11-2008, 21:13

Mi mechanior usunął stukanie hydroregulatorów lejąc jakis lepszy olej castrola (bo on tylko takie stosuje), nie pamiętam jaki, wiem, ze gęstszy niż poprzedni. Mówiłem mu o specyikach do czyszczenia silnika, o jakich tu wyczytalem, a on naukowo wyłożył mi, ze nie ma to sensu, gdyz w silnikach o większym przebiegu jest rozkalibrowany otwor, ktyrm olej wypływa po uderzeniu krzywką(czy cos w tyms tylu, byc moze upraszczam, ale mam nadzieje, ze wiece o co chodzi). No i skoro jest rozkalibrowany, to olej wyplywa wcześniej i trzeba nalac trochę gęstszy. moto doktrora mi odradził, zalał jakims megawyżartymolejem i co...
Cisza, cisza, cisza i tylko jak na obroty wduszę, to słyszę to kulturalne porykiwanie v szóstki.

Podsumowując, nie znam sie na mechanice, na tyle, aby stwierdzic, która słusznośc jest słuszniejsza, ale wiem, ze mój mechanior jest mistrzem świata, taki wymierający typ, który naprawia auta z pasji.

po dryugie primo, teoria jest dla mnie mniej ważna, ważne jest to ze zadziałało. a i nie stuka nawet na zimnym

sampler - 03-11-2008, 21:23

Ale prawie zawsze sie uspokaja po wymianie oleju. Tylko pytanie na ile :)
tommyc1 - 04-11-2008, 08:22

u mnie juz nie cichnie nawet po wymianie...
Anonymous - 04-11-2008, 08:59

apsik85 napisał/a:

Zalazlem ten specyfik jakis czas temu. Przed zalaniem byl taki efekt, ze popychacze klepaly na zimnym silniku i po rozgrzaniu cichly. Po zalaniu tego cuda na zimnym cisza a jak sie rozgrzeje to klepie wiec jest gorzej niz poprzednio. Zamierzam przy wymianie oleju przeplukac silnik jakims specyfikiem i zalac Valvoline 5W-40. Kupilem tez filtr oleju MANN'a z zaworkiem , zobaczymy czy cos pomoze.

JaGrab3 - 04-11-2008, 11:00

axg, co to za filtr, dasz jakies namiary lub opis?