To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Programowanie pilota.

Adamo02 - 07-08-2010, 00:34

MotyF Dzięki, w końcu zadziałało :) Pozdrawiam
Anonymous - 12-08-2010, 20:00

MotyF napisał/a:
Potwierdzam, otwieramy pilota naciskamy guzik zamykania drzwi-trzymamy i składamy pilota. Programowałem tak już kilka razy.

PS. "Składam" - łącze dolną część (platik+płytka z układami) i gumę z guzikami. Jak już zaprogramuje dociskam górny plastik. Inaczej troche trudno.

potwierdzam, metoda składania pilota w samochodzie działa. z włączonym UNLOCK, bo z LOCK nie działa :D

pytanie przy okazji. na pilota nie otwiera i nie zamyka mi się bagażnik. czy to siłownik czy może coś innego?

xerch - 06-09-2010, 19:37

Przeczytałem ten temat i wiele innych również na innych forach ale nie znalazłem rozwiązania dla siebie. Mam Carismę z 2001 roku w której po ostatnim odpięciu akumulatora nie działa pilot od centralnego. Z kluczyka działa. Poniżej dodaję zdjęcie pilota - może ktoś ma ten model i jakiś sposób programowania u niego działa. Z góry dzięki za pomoc.
http://zapodaj.net/dfddfa35e5f9.jpg.html

tomek_tom - 17-01-2011, 13:31

Grodar napisał/a:
I to chyba najlepszy sposób, rozebranie pilota w samochodzie. Słabo łączyły przyciski, musiałem się trochę naprzyciskać, żeby otworzyć lub zamknąć Cari. Przy okazji zakupów zostawiłem pilota do przeczyszczenia (bateria były OK). Oczywiście autko nie reagowało na pilota, dopiero post Andrzeja, podwórko, kilka prób i jest OK.
Dzięki Andrzeju
trochę odświeżę temat ale co tam...
metoda ta również działa gdy nie jesteśmy w samochodzie. Po prostu siedzimy sobie w domku wyciągamy starą baterię, wkładamy nową i przy składaniu pilota trzymamy wciśnięty przycisk UNLOCK. Oczywiście metoda przetestowana :P

P.S powyższa metoda działa tylko z pilotami TRW (seryjne carismy)

erykson - 26-01-2011, 15:19

Gdzie można zakupić całą płytke do TRW? Jeden mi działa przycisk jeden nie:(
mizerek - 18-04-2013, 10:16

Witajcie. Pozwolę sobie odświeżyć temat. Tym razem chodzi o programowanie pilota w Carismie 1,8 GDI 2002 po lifcie - alarm Mitsu 400.bs a pilot to 3przyciskowy banan. Auto stało dość długo i akumulator szlag trafił. Przez to rozkodowało się wszystko w alarmie. Zakupiłem nowy akumulator jednak syrena alarmowa w dalszym ciągu wyła. Wyłączyłem ją kluczykiem pod maską, kierunkowskazy jednak w dalszym ciągu migały. Udało mi się dotrzeć do przycisku serwisowego który pozwala odpalić auto, jednak po zakończeniu jazdy i zamknięciu kasty całość się uzbraja i moje następne otwarcie samochodu jest rozumiane jako wtargnięcie. Znów zaczynają kierunki migać itd. Procedurę oczywiście można powtórzyć, le jest to strasznie uciążliwe. oczywiście oryginalne piloty nie działają (baterie są sprawne - mają ponad 12,3V symbol 23AE 12V). Przed całym zamieszaniem oba piloty działały wyśmienicie. Znalazłem wiele postów nt programowania pilotów ale wszystko tyczy się tej wersji dwuprzyciskowej do Carismy przed liftem .Jeśli znacie rozwiązanie mojego problemu bardzo proszę o pomoc.
glina - 18-04-2013, 13:00

Ja mam poliftowy banan i o dziwo jeden pilot lezal dluuuugo bez baterii, a po włożeniu baterii od razu zadziałał bez wciskania czegokolwiek innego.
W 'codziennym' pilocie stara bateria mi tez pokazywała powyżej 12V ale po zmianie na nową zasięg bardzo mocno się zwiększył.

mizerek - 18-04-2013, 21:57

u mnie ewidentnie rozkodowana centralka alarmu (czy coś takiego). Można to jakoś sparować bez ASO? Jakieś magiczne kody i procedury ktoś posiada? :)
Derbithc - 21-04-2013, 22:31

Mam pytanko a zamykające się same drzwi po paru sekundach albo czasem wogóle lub zamykając pilotem jedno z drzwi sie nie zamyka ?
szdymek89 - 06-08-2013, 16:14

Z zamykaniem drzwi to mnie też to ciekawiło dlaczego tak się dzieje. Mianowicie, jeżeli drzwi są zamknięte (zaryglowane) na centralny zamek, następnie się je otworzy z pilota lub z kluczyka w drzwiach (odrygluje się), ale się ich nie otworzy (za klamkę) to drzwi się same zamkną. Jest to takie zabezpieczenie przed omyłkowym wciśnięciu przycisku otwierania drzwi. Takie informacje są w manualu Mitsubishi Carismy. Wydaje mi się, że klapa bagażnika nie jest w tym przypadku traktowana jako drzwi i nawet jeśli ją otworzymy, to za chwilę cz znów zarygluje drzwi.

Wczoraj postanowiłem też ogarnąć otwieranie CZ z pilota (Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, 2002 rok). Mam standardowy pilot TRW taki, jak przedstawiono wyżej w wątku. Zanim przeczytałem wątek wymieniłem baterie w domu - nie spieszyłem się zbytnio :) poszedłem do samochodu i zonk: klikam i się nie otwiera. Zrobiłem tak, jak napisano na forum:

1. wsiadłem do samochodu, zamknąłem wszystkie drzwi (nie ryglowałem na zamek, tylko zamknąłem, żeby nie świeciła mi się kontrolna otwartych drzwi)
2. przekręciłem kluczyk w stacyjce nie włączając silnika, żeby wyświetliła mi się choinka
3. wróciłem do pozycji 1 (zgasiłem choinkę na desce)
4. otworzyłem pilot. oddzieliłem spód od gumy i pokrywki wierzchniej
5. podczas przykrywania spodu kluczyka samą gumą trzymałem szary przycisk (tak było łatwiej niż przykrywając od razu gumą z plastikiem z góry)
6. zamek centralny szarpnął jakby jeszcze bardziej chciał odryglować już odryglowane zamki :)
7. nałożyłem górną część pilota

Wszystko działa :)

Spostrzeżenie 1: nie trzeba baterii wymieniać szybko i w bezpośrednim sąsiedztwie samochodu, w samochodzi trzeba jedynie zakodować pilot
Spostrzeżenie 2: warto rozłożyć pilot na 3 części: spód, gumę i górę, bo między gumą a górą usunąłem sporo zanieczyszczeń. Łatwiej jest również trzymać wciśnięty przycisk niż z górną przykrywką :)

Batmanikus - 08-08-2013, 20:18

A ja wygląda sprawa z obcym pilotem? Mam jeden (TRW) ale chciałbym zrobić sobie zapasowy zestaw. Pomyślałem, żeby kupić jednego pilota na allegro. Ale zastanawiam się czy da się takiego pilota zaprogramować by działał u mnie?
loki7777 - 15-09-2013, 23:33

czy po wymianie baterii dioda powinna się palić czy nie koniecznie-pilot nie działa?
JacekeR - 17-09-2013, 21:17

loki7777 napisał/a:
czy po wymianie baterii dioda powinna się palić czy nie koniecznie-pilot nie działa?

Powinna przy otwieraniu i zamykaniu tzn. przy naciskaniu guzików na pilocie.

loki7777 - 17-09-2013, 21:55

czyli albo baterie padnięte albo pilot bo nic nie świeci.
Ok przeczyściłem styki i jest ok z nowymi bateriami, ale jakoś słabo reaguje na klawisze podejrzewam, że to wina gumek są już wyrobione i teraz mam pytanie gdzie mogę dostać nowe gumki albo całą obudowę żebym tylko przełożył środek?

jacek90 - 07-11-2013, 01:32
Temat postu: pilot
witam gdzie moge kupic pilot do mitsubishi z 98 roku. nigdzie nie moge znalesc