Galant VR4/Dynamic E39A 88-92 - E39A (n/a) Love story
Serek - 19-07-2010, 17:46
W tej chwili na pewno do zrobienia jest sprzęgło i przednie amortyzatory ze sprężynami. Sprzęgło wymieniam ze względu na łożysko oporowe (huczy), do tego wciąż nie mam pojęcia skąd dziwne zachowanie auta - przy delikatnym przyspieszaniu od 1000 do 1500 szarpie, tak samo przy hamowaniu silnikiem w tym zakresie. Szarpie też przy ruszaniu.
Wook@sh, nie widziałem Twojego Galancika.
[ Dodano: 25-07-2010, 12:53 ]
Sprzęgło kupione, marki LUK. Nadal w domu leżą tylne amorki KYB gazowe, czekają na założenie.
[ Dodano: 11-08-2010, 16:27 ]
Zamówiłem komplet nowych popychaczy zaworowych z powiększonym otworem olejowym (3 mm).
[ Dodano: 18-08-2010, 20:49 ]
Przesyłka dotarła
[ Dodano: 26-08-2010, 14:04 ]
Dzisiaj popychacze zostały założone własnoręcznie. Część ucichła, część sobie poklepuje. Zobaczymy za 2-3 dni, powinno się całkiem uspokoić. Nareszcie cisza Wymiana na nowe popychacze przyniosła oczekiwaną poprawę. Cisza jak makiem zasiał.
[ Dodano: 26-08-2010, 19:35 ]
Teraz szukam anteny elektrycznej lub samego wkładu.
[ Dodano: 26-08-2010, 20:01 ]
P.S. Zapomniałem dodać, że 2 miesiące temu wymieniłem pompkę sprzęgła na nową. Stara ciekła.
[ Dodano: 02-09-2010, 18:59 ]
Wymieniony regulator napięcia oraz mostek diodowy oraz tylne łożysko (hałasowało) w alternatorze. Przed wymianą nie było napięcia na altku. Po wymianie ponad 14V.
Wook@sH - 18-09-2010, 16:41
Czyli alternator był powodem rozładowania akumulatora? Mam nadzieję że to był ostatni problem z elektryką w Galancie
Serek - 19-09-2010, 11:15
Nie. Spięcie we wtyczce od świateł przednich, wtyczka pod kierownicą. Przepaliło się na przewodach i zwarło. Aku dostał po dupie. Potem sprawdziłem alternator - nie było żadnego napięcia na wyjściu. Teraz jest spokój.
mitsu_pl - 19-09-2010, 23:33
Serek, rzuciły byś jakieś aktualne foty swojego E39
Serek - 20-09-2010, 19:54
Po co ? Żadnych zmian a brudu co nie miara Zaczynam zastanawiać się nad zamianą na kombi. Wózek nie wejdzie...
Wszyc - 20-09-2010, 20:47
Serek napisał/a: | Zaczynam zastanawiać się nad zamianą na kombi. Wózek nie wejdzie... |
Nim się obejrzysz będzie chodzić i mówić
Krzyzak - 20-09-2010, 21:33
Serek napisał/a: | Zaczynam zastanawiać się nad zamianą na kombi. Wózek nie wejdzie... |
niestety - taka wada sedanów...
mam to samo - najmniejszy Colt okazuje się najpojemniejszy - wszystko dzięki drzwiom do bagażnika - a już po złożeniu siedzeń robi się spore, 2 osobowe kombi
moje typy to Lancer kombi i Volvo v40
mitsu_pl - 20-09-2010, 22:42
volva bym nie polecał ze względu na drogie części (może nie tyle eksploatacyjne co różne inne), ale samo w sobie jest fajne i wygodne
Zrobiłbyś jakieś foty, bo dawno nie oglądałem innych E3 4x4
Krzyzak - 21-09-2010, 07:18
mitsu_pl napisał/a: | może nie tyle eksploatacyjne co różne inne |
nie chciałbym Sewerynowi robić mess w temacie - ale skoro również rozważa kombi, to możesz konkretnie napisać jakie części? - z przykładami cen
Matejko ma volvo v40 2.0t i przez rok wymienił - cytuję: "nic"
robertdg - 21-09-2010, 09:10
mitsu_pl napisał/a: | volva bym nie polecał ze względu na drogie części | to zalezy jeszcze którego ale przecietnie ceny części eksploatacyjnych wahają się w podobnych granicach co do Galanta EA - ofkors mówie tutaj o autach w przedziale wiekowym ~10lat
mitsu_pl - 21-09-2010, 23:21
nie pamiętam za bardzo, braciszek miał przez chwilę Volvo V40 2.0 - poszedł na zamianę auta - przez chwilę było dobrze, a później zaczęło się sypać kilka rzeczy (czujnik w klimie padł, obrysówki z jednej strony nie świeciły - ponoć wymienne tylko w całości, silniczek elektrycznej szyby, pęknięty klosz lampy przeciwmgielnej, zderzak dosyć drogi był - tam był pęknięty, a braciak, chciał pojeździć jakiś czas to miał zamiar porobić wsio na tip-top no i później kłopoty z gazem ale to pomijam. Ogólnie to wygodne i dynamiczne auto było, tylko trochę zaniedbane.
Sorki za OT, ale to w ku przestrodze co się bierze
Matejko - 22-09-2010, 16:31
Krzyzak napisał/a: | Matejko ma volvo v40 2.0t i przez rok wymienił - cytuję: "nic" |
nie zapeszaj ostatnio wymienilem...klocki z tylu, starych bylo jeszcze z dobre 3-4mm ale juz wkurzacze tarly i piszczalo, a tak to odpukac nic, sam z przerazeniem czekam, ze sie "zaraz" zacznie
ale auto praktycznie mam raz w miesiacu na podnosniku, ze jest wszystko ok to nie co ruszac
Serek - 25-09-2010, 20:07
Dzisiejsza mini relacja z wymiany sprzęgła...deejay pstrykał fonem w lewej, pewnie w prawej trzymał skrzynię
sprzęgło marki NKK, widocznie już ktoś wymieniał...swoje najlepsze lata ma za sobą
Założone zostało nowe sprzęgło marki LUK. Chodzi ładnie i cicho (łożysko wyciskowe). Do tego świeży olej w skrzyni, dyfrze i moście.
P.S. Niestety, szarpanie nie ustało. Padła propozycja, że może układ zapłonowy. Macie pomysły jak sprawdzić power transistor i coil ignition ?
[ Dodano: 27-09-2010, 22:59 ]
Ok, przejrzałem manual. W wolnej chwili sprawdzę. Teraz z innej beczki - szyberdach jest luźny, tzn. lata w pionowej płaszczyźnie w czasie jazdy. Czy tam się reguluje cokolwiek ?
mitsu_pl - 05-10-2010, 11:37
Ludziska nie pogieło was? Najpierw Wook@sH teraz Ty Serek, dali byście chociaż trochę czasu, albo uprzedzili przed czasem, żeby kasy nazbierać to bym któregoś przytulił z wielką chęcią Nie musiałbym rzeźbić swojego E38A...
Serek - 05-10-2010, 14:31
Co zrobić...życie jakie jest każdy widzi Fajnie było pobawić się tym autkiem ale potrzeba nam zmian, oj potrzeba. 3 samochodów w domu nie potrzebuję.
|
|
|