To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana wycieraczek, na jakie w galancie, wycieraczki

KarolS - 08-05-2009, 09:11

A próbowaliście używać "niewidzialnej wycieraczki"?

Ostatnio połączenie czynności takich jak: kilkugodzinne czyszczenie i smarowanie mechanizmu wycieraczek 8) , potem z 15minut BARDZO dokładnego polerowania szyby "niewidzialną wycieraczką" i przyznam szczerze, że moje wycieraczki za 10zł za szt. są idealne. Rozmiar oczywiście taki jak podaje fabryka. Zbierają wszystko i idealnie.
Trzeba pamiętać tylko, żeby bardzo dokładnie wypolerować szybę po naniesieniu tego specyfiku na szybę, żeby się nie mazało i nie zostawały smugi.

Pozdrawiam
Karol

zuku3210 - 08-05-2009, 18:48

cuuube,
cuuube napisał/a:
wczoraj z okazji opadow deszczu zakupilem Bosch AERO TWIN (pojedyncze w celu dobrania dlugosci 600/450) za troche ponad 100zeta :roll: na poczatek o niebo lepiej niz poprzednie " NO NAME " ...zobacze jak dlugo

Mam dla Ciebie dobrą wiadomość :D ja kupiłem auto już z wycieraczkami Bosha'a nie powiem Tobie teraz czy to są Bosch AERO TWIN w każdym bądz razie są też bezprzegubowe. Używam ich ponad pół roku, a ile były u poprzednika to niewiem już ale działają jak nowe. Przez pare dni coś mi tam piszczała jedna od strony kierowcy ale dobrze umyłem szybę i pióro i się zamknęła :P Dołączając do tego przyzwoity design myślę że nie bedziesz żałował tych pieniedzy :)

[ Dodano: 08-05-2009, 19:02 ]
Teraz juz jestem pewien że to Bosch AERO TWIN.

Btw sprawdzcie stan swoich wycieraczek http://www.wycieraczkibosch.pl/sprawdz_stan.asp może sie przyda :)

t.o - 08-05-2009, 21:37

Z tymi wycieraczkami 90% sukcesu to sprawny, nie zapieczony mechanizm.
Przekonałem się o tym na własnej skórze jak kupowałem od roku coraz droższe, myśląc zarazem że są to coraz lepsze wycieraczki - jak się okazywało piszczały i skakały każde.

Z tą tylko różnicą że piszczał i ciężko działał mechanizm. Opis jak to naprawić jest na forum :)

Teraz mam założone Bosh, odświeżony mechanizm i jest super :>

jOkerek - 24-02-2010, 21:50

a ja odswieze temat i zapytam czy ktos moze polecic dobrze zbierajace wycieraczki przy duzych predkosciach ? czy wycieraczki z dociskami sa skuteczniejsze ?
Owczar - 24-02-2010, 21:54

jOkerek, zwykłe motgumy. Nie płaskie, tylko tradycyjne.
robertdg - 24-02-2010, 21:58

Owczar, z tych drozszych testowalem płaskie Valeo (90zł/komplet) i z tych troche tanszych MaxGear (60zł/komplet) płaskie, nie było tragedii wykonywały swoje zadanie bez zajakniecia.
Owczar - 24-02-2010, 22:02

robertdg, VALEO może i tak, ale płaski motgum mi strasznie skakał przy dużych prędkościach.
Anonymous - 25-02-2010, 00:45

Ja stosuję wycieraczki ALCA po ok 11zl/szt - polecam, stosunkowo dobrej jakości za groszowe pieniądze.
Wymieniam 3 razy do roku i spokój.

akbi - 25-02-2010, 07:09

a ja ostatnio wymienilem championy ...po 2 latach :) ... oczywiscie ponownie na championy ... model wyposazeny w spojlerek - dobrze trzyma przy jezdzie ... na trasie :)
Poza tym ponownie zalozylem ciut wiekszy rozmiar niz polecany (aby zbieralo wiecej z szyby) - czyli 60 i 40 cm

[ Dodano: 25-02-2010, 07:13 ]
KamykGdynia napisał/a:
Ja stosuję wycieraczki ALCA po ok 11zl/szt - polecam, stosunkowo dobrej jakości za groszowe pieniądze.
Wymieniam 3 razy do roku i spokój.

3 x 11pln x 2szt x2 lata = 132pln

ja za Championy zaplacilem 115 pln :)

wiec raczej kupujesz stosunkowo marne wycieraczki za wysoka cene :P

Anonymous - 25-02-2010, 10:29

akbi napisał/a:

3 x 11pln x 2szt x2 lata = 132pln

ja za Championy zaplacilem 115 pln :)

wiec raczej kupujesz stosunkowo marne wycieraczki za wysoka cene :P

Kupowałem wycieraczki za 120zl/pare i wiecej i zawsze kończyły się tak samo wcześnie jak te za 10zl/szt. Pierwsza zalodzona szyba robi z nimi co chce i tak wszystkie sa na smietnik.
Czasem tak jest ze wycieraczki wystarczaja na 2 lata, klocki na 120tys a 2,5l V6 w miescie pali 8l - mnie sie taki rzeczy nie zdarzają ale miło chociaż o tym poczytac :)
Pozdr.

bieniak - 25-02-2010, 14:59

ja tam używam najtańszych:):) po 5-10zł za sztuke i nie narzekam:) i tak wymieniam srednio 2 razy w roku.a cz własnego doświadczenia wiem że wytrzymują tyle samo co i te lepsze:)
misjonarz. - 25-02-2010, 16:08

akurat ALCA miałem 2 razy i są do niczego. nawet na mokrej szybie potrafiły skakać
akbi - 25-02-2010, 16:27

KamykGdynia napisał/a:
Pierwsza zalodzona szyba robi z nimi co chce

:shock: :shock: :shock: :shock:
a od czego jest odmrażacz do szyb i skrobaczka :?:

Hugo - 25-02-2010, 16:51

misjonarz. napisał/a:
akurat ALCA miałem 2 razy i są do niczego. nawet na mokrej szybie potrafiły skakać
Dokładnie. Potwierdzam. 5 zł bym za nie nie dał gdybym miał znowu ten szmelc kupić.
Anonymous - 25-02-2010, 17:07

akbi napisał/a:

a od czego jest odmrażacz do szyb i skrobaczka

Przyznasz chyba, że to trochę niepraktyczne w trakcie jazdy :)

misjonarz. napisał/a:

Raz kupiłem ALCA i tak też się działo - później kupiłem jeszcze raz tylko z wytłoczonym logo i są pierwsza klasa.
Nie wiem czy te wcześniejsze są podrabiane czy "gorszej serii" - w znanych mi autach było już kilka(naśćie?) kompletów przez lata i te z wytłoczonym logo zawsze miały zadowalającą jakość.
Pozdr