To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - BI XENONY

Anonymous - 15-10-2008, 22:48

Dziennie do pracy i do domu pokonuję 100 km. Już drżę jak się zbliża jesień, szybko zapadające wieczory. Samochodów coraz więcej i coraz więcej kretynów i debili na drodzę.
Mniemam, że częśc nieudaczników nawet nie umie poprawnie załozyć żarówki do swojego reflektora, spora częśc nie wie do czego służy regulacja wysokości świateł. Powinno się strzelac do takich.... Nie wspomne o wyżej proponowanych szpanerskich przeróbkach. Nie stac Cie na homogolowane światła, to odpuść sobie.
Pozdr.

Anonymous - 16-10-2008, 13:55

docencik87 napisał/a:
Wracam właśnie z uczelni...
Kup lampy soczewkowe, spryskiwacze i ewentualnie wtedy możesz jeździć!!

Przynieś mi takie lampy do cari 96/99 a dam ci tysiaka i flaszkę!!
wszystko jest dla ludzi! z peudoxenonami to tak jak z motorami powyżej 250 pojemności!!
TYLKO DLA LUDZI Z GŁOWA!
Bo wymaga ciągłej kontroli czystości i ustawienia ale MOŻNA!!! Można też bezpiecznie jeźdić motorem!

[ Dodano: 16-10-2008, 13:57 ]
co do granicy strumienia światła to postaram sie zrobić zdjęcie i zamieścić

Anonymous - 16-10-2008, 21:09

drodzy czytelnicy itp.

nie kazde auto ktore ma niebieskie swiatlo mijania czy tez drogowe ma zaraz tzw. pseudoxenony czy bixenony
mylicie rowniez pojecia zarowki h-4 tzw blue lub white chyba nie trzeba tlumaczyc na czym zecz polega
bo np ja niemamm az takiego bystrego oka zeby podczas kierowania zagladac innym autom pod maske oraz w reflektory i sprawdzac co ma zalozone

a razenie po oczach sklada sie z wielu czynnikow np zbytnie obciazenie tylniej czesci auta
, slabych sprezyn, zle ustawionych reflektorow itp i podstawowym problemym jest sam kierowca zeby mial cos troszke w glowie /nie tylko samej sieczki/

[ Dodano: 16-10-2008, 21:16 ]
a jesli chodzi o zarowki

to kupcie sobie aktualny nr. Auto Swiatu z testem zarowek h-4 niewielki koszt zaledwie 2,90 zl i tam jest wszystko opisane lacznie z chinskimi podrobkami

pozdrawiam

londolut - 16-10-2008, 22:08

gzyluk napisał/a:
kupcie sobie aktualny nr. Auto Swiatu
Test żarówek jest na forum.
pawel-krol - 16-10-2008, 23:07

cns80 napisał/a:
Hubeeert napisał/a:
Macie dwa wyjścia
1. Dyskusja rzeczowa i pozwolenie na kontynuację tematu
2. Pyskówka, argumentu personalne itd, dużo czerwonych pasków i zamknięcie tematu.
Dziękuję za przywołanie do tablicy ;)
Ja już pasuję. W tym temacie były zamieszczone materiały pokazujące (według mnie dość jasno) szkodliwość pseudoxenonów i zagrożenia dla otoczenia. Jeśli kogoś nie przekonały opinie ekspertów i inżynierów za pewne dużo mądrzejszych w tej dziedzinie od nas to nic go nie przekona. Ja mam swoje podejście do właścicieli pseudoxenonów i nadal będę je konsekwentnie stosował.

ja tez juz podziekuje
ale to co tu przeczytalem moze mnie skłoni do wywalenia tego zestawu-ale nie dlatego ze jest zly, tylko dlatego zeby nie dostac dlugimi po oczach za sam fakt posiadania takich lamp.

Krzyzak - 17-10-2008, 10:28

mnie wczoraj dwoch takich oslepilo z przodu, jeden z tylu, a jak stalem w korku we Wrzeszczu (chyba mecz byl na Lechii), to widzialem, jak stara Sciera swieci w auto poprzedzajace nawet w sufit - granica swiatlo/cien nie istnieje...
wichura1 - 25-10-2008, 14:15

Jak chcecie bixenony przed liftingiem, to tutaj jest sposób:

Anonymous - 25-10-2008, 14:29

Dodam jeszcze jedno spostrzeżenie! w czasie jazdy po deszczu albo jak plucha jest wtedy każde auto podnosi tumany mrzawki z brudem z drogi i wtedy wierzcie albo nie XENON 100% LEPIEJ SIE SPISUJE! bo klosz jest zimny i ten syf nie zasycha na lampie!!! po przejechaniu 40 km zwykła h4 jest brudna a Xenon lekko przykużony!! Więc na plus :) a zima idzie i w zeszłym roku jak robiłem na tej samej trasie 45 km do 60 to miałem czarne (czytać CZARNE!!) klosze bo sie wysusza ten syf od ciepłego klosza

[ Dodano: 25-10-2008, 14:38 ]
a co do światłocienia to proszę oto zdjęcia! jakość nie za specjalna ale widać że nasze cari 96/99 radzą sobie z formowaniem wiązki światła i widać wyraźnie granicę światło/cień

Krzyzak - 25-10-2008, 18:52

no z syfem w zimie to akurat prawda - dlatego ja na zime kupuje paczke recznikow papierowych i czyszcze swiatla codziennie...
czasem nawet kilka razy dziennie

Anonymous - 26-10-2008, 15:10

ja mam jeszcze płyn do mycia szyb :twisted:
Krzyzak - 26-10-2008, 17:09

a ja jeszcze pianke Wurth do mycia szyb :P
tybur - 06-11-2008, 16:15

A jak to w koncu jest z tymi Xenonami montowanymi w Misku ale po lifcie ??
Reflektory sa plastikowe wiec jest jakas roznica ??
pozdrawiam

Anonymous - 06-11-2008, 16:20

plastik szkło nie ma różnicy!! dopuki masz znaczek h4 albo h7 albo h1 na lampie jest to wbrew przepisom! ale ja mam xenon w starych i jestem zadowolony :) i napewno nie oślepiam innych :finga: sprawdzone w różnych warunkach pogodowych
pawel-krol - 11-11-2008, 12:56

Wszyscy tu "fachowo" piszą że bixenon jest zły bo niema homologacji bo razi i takie tam a wierzą że montaż markowych żarówek typu Philips BlueVision +50% poprawia widoczność.Zapłaciłem za to g... 60 złoty i stwierdzam ze lepiej kupić zwykłe H4 za 15złoty komplet bo niema rożnicy.
mlun - 11-11-2008, 14:02

Różnica jest między żarówkami za 6,50zł/szt. Tylko jeśli mają się kończyć po 3 góra 4 miesiącach to ja podziękowałe. Kupiłem narazie Philips Premium( +30% ), chętnie kupię coś lepszego ale ma to poświecić zdecydowanie dłużej.

A co do całej wypowiedzi to według mnie ludzie uważają że taki wstawienie bixenonów oślepia innych i to stwarza niebezpieczeństwo.Wcale nie mówią że lepiej toto nie świeci.