[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Odpalanie TD, wskazówki, problemy
Ursus - 05-01-2009, 20:15
Różne są opinie na temat skrzyni i efektywności wymiany oleju. Na pewno można spróbować, tym bardziej jak nie wiadomo czy ktoś kiedyś w ogóle się nim interesował. Jest trochę tematów z tym problemem związanych.
A co do odpalania, mój pali za pierwszym razem, nawet przy obecnych mrozach. Mimo to muszę zainteresować się świecami, jak zapali to przez moment tak jakby lekko przerywał. W poprzednim Galancie miałem to samo, tylko znacznie bardziej nasilone i przy okazji palił też za którymś razem. Okazało się, że dwie świece były niesprawne. Po wymianie wszystko ustąpiło i palił elegancko, a mrozy były jeszcze większe niż teraz.
wilk88 - 05-01-2009, 20:37
Wymienię też olej w skrzyni, na pewno nie zaszkodzi Ktoś może poradzić jakiś dobry olej do skrzyni?
raffi24 - 05-01-2009, 20:59
Jak jest zimny silnik to drugi bieg mi trochę zgrzyta ale mija również jak się rozgrzeje .
Może to też normalne hehe
Ursus - 06-01-2009, 09:26
W tym samochodzie to normalne niestety, a wiąże się to z synchronizatorem drugiego biegu do wymiany, coś na takich i innych problemów jest tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=26961
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=18057
a tu macie coś na temat tego, co Was może czekać w przyszłości :
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27907
Owczar - 06-01-2009, 09:54
Dlatego zamiast czekać co będzie w przyszłości, lepiej wymienić jak najszybciej olej. Jak narazie dzieje się to tylko na zimnym silniku.
Marcino zalał troszkę rzadszy olej, tj. Texaco 75W80 znany też pod nazwą Rover MTF 90 który można dostać w serwisie hondy. Powinien pomóc na tą dolegliwość jeśli występuje ona tylko na zimnym silniku.
[ Dodano: 06-01-2009, 10:18 ]
raffi24 napisał/a: | Witam !!!
Również mam problem z odpalaniem tym bardziej że teraz jest zimno.
Mam 2.0TD po trzy krotnym podgrzaniu świec mi odpala a lampka po 3-4 sekundach gaśnie.Świece sprawdzałem są dobre. |
Spróbuj odczekać min 10 sek od włączenia zapłonu. Mimo tego, że kontrolka gaśnie to świece jeszcze grzeją. Powinieneś usłyszeć pyknięcie przekaźnika i wtedy odpalaj.
rick - 06-01-2009, 18:33
na wstępie chciałem się przywitać
u mnie jest taki sam problem jak u założyciela tematu. odstawilem dzisiaj mojego gala do mechanika i ma wymienic świece(kupiłem japońskie po 45zl za sztuke) oraz filtr paliwa, a przy okazjii chcę mu dowieżć olej do silnika i skrzyni. wiem, że polecacie Texaco 75w80 ale nie wiem jaki mam wlać do silnika zwłaszcza ze nie wiem jaki był przedtem lany. A i mam pytaAnie czy 5l wystarczy
Owczar - 07-01-2009, 08:12
Co do polecanego oleju do skrzyni, to jeszcze jest dobry Redline MT90.
Też nie wiedziałem jaki olej był zalany w moim. W takiej sytuacji nie warto ryzykować i zalać dobrym olejem pół-mineralnym 10W40. Osobiście jeżdżę na Mobilu, ale są jeszcze inni renomowani producenci. Na oleju nie warto oszczędzać
Service Manual podaje pojemność całego silnika (chłodnica oleju i filtr włącznie) na 5,1l. Alę wątpię, że uda się wszystko spuścić, więc te 5 litrów powinno wystarczyć. Tylko z tego co wiem, większość producentów sprzedaje pól-mineralny w bańkach 4l. Nie lej do niego przypadkiem jakiegoś Lotosu itp.
rick - 07-01-2009, 12:11
byłem dzisiaj u mechanika i powiedział mi żeby zalać półsyntetyk jeżeli nie wiem jaki był przedtem lany.
matyr - 07-01-2009, 12:52
to ja z takim delikatnym offtopikiem pochwalę się, że dziś rano było -19, a ja przyjechałem moim TD do pracy! Co prawda zapalił na 2x... ale zapalił. Klekot jaki z siebie wydawał przez pierwsze kilka sekund pracy był przepotężny A przyznaję, że wstawałem rano bez wiary...
Owczar - 07-01-2009, 15:36
rick napisał/a: | byłem dzisiaj u mechanika i powiedział mi żeby zalać półsyntetyk jeżeli nie wiem jaki był przedtem lany. |
Półsytetyk=półmineralny, ale zalej dobrej firmy.
rick - 07-01-2009, 15:48
właśnie chcwilę po odczytaniu Twojej odpowiedzi na mojego posta przeszperałem gugle co to takiego ten olej półmineralny...hehe. a olej kupię jakis lepszy bo nie wiem jak poprzednia włascicielka dbała o niego
Owczar - 07-01-2009, 16:13
W zasadzie mówi się półsyntetyk i taki miałem na myśli, ale rano coś zamotałem
rick - 07-01-2009, 20:23
teraz już mam jasność, bo na pocztątku myślałem, że nie wiem o jeszcze jakimś rodzaju oleju
kristoferson - 08-01-2009, 02:12
rick napisał/a: | teraz już mam jasność, bo na pocztątku myślałem, że nie wiem o jeszcze jakimś rodzaju oleju |
"Półsytetyk=półmineralny" - Racja. Są ponadto półsyntetyki na bazie oleju syntetycznego (nie mineralnego), np. - Total Quartz 7000 10W/40. Mówi się, że takie typy oleju są prawdziwym półsyntetykiem. Ale przecież to tylko teoria....
wojtas - 08-01-2009, 10:25
Wcisnę swoje trzy grosze, do wątku z rannym odpalaniem. Jeśli świece żarowe są sprawne, wtryski nie leją, kompresja jest ok. to pozostaje kwestia układu zasilania. Moim zdaniem istnieje gdzieś nieszczelność pomiędzy, pompą wtryskową – filtrem – zbiornikiem paliwa. Pisaliście o pompce do odpowietrzania, możliwe, że to ona jest przyczyną zapowietrzania się układu. W każdym bądź razie gdzieś jest nieszczelność. Jeśli autko rano już odpali, i potem odpala bez problemu przez cały dzień….
|
|
|