To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Wibracje przy 100-140 km/h

Motofreak - 05-11-2010, 14:17

Sprawdź łożyska kół tylnych (znalazłem kiedyś taką podpowiedź na innym forum). Ja w swoim Galancie miałem podobny problem, przy 120 - 130 czuć było drgania całego auta niby pochodzące z przodu, na początku myślałem że to zbierzność ale ustawienie nic nie pomogło. Jak jechałem z kompletem pasażerów to problem znikał. Nie wiem jakim cudem, ale problem zniknął po tym jak zerwałem linke od ręcznego. Wymieniłem ją i przy okazji okładziny i wszystko jest ok :biggrin:
wujas - 05-11-2010, 16:34

kurcze maglownica raczej odpada poniewaz jest swiezo po regeneracji.
W tym roku wymienialem juz jedno lozysko z przodu i tylu.
Niepokoi mnie to dziwne drzenie kierownicy. Nie jest co ciagla wibracja tylko taka mysle uzalezniona od jazdy. Mozna poiedziec ze jest to bardziej jakies pukanie tylko ze bez dzwieku. No i ostatnio zauwazylem ze te wibracje raczej dochodza z prawej strony i nasilaja sie jak wjade w jaks nierownos( jakis dol lub cos w tym stylu).
Moze to jednak polos choc panowie z AUTOMAX Torun twierdza ze nic im nie dolega :?
A jak jest u Was z tymi gumami po srodku polosi?? U mnie ta guma na krotszej polosi jest sztywno osadzona a na dlugiej polosi ma ona pewien swoj dystans gora/dol. Mysle jednak ze ten dystans jest prawidlowy.
Co o tym myslicie??

fj_mike - 05-11-2010, 21:28

wujas napisał/a:
Wymienione:
tarcze z klockami

Tylko przód czy tył także?

wujas - 05-11-2010, 21:33

wymienione wszystkie tarcze i klocki na trw. Po tym zabiegu zanikly wibracje przy hamowaniu
robertdg - 06-11-2010, 07:57

wujas, jeżeli wibracje trakcie hamowania ustały, to o jakich wibracjach wspominasz jeszcze :?:
wujas - 06-11-2010, 09:54

mowie o wibracjach przy normalnej jezdzie. Wczesniej zanim wymianilem tarcze i klocki to przy hamowaniu telepalo autem jak glupie. Teraz przy hamowaniu jest bajaka tylko pozostaja te dziwne wibracje na budzie i kierownicy niezaleznie czy hamuje czy nie. Jak juz pisalem wczesniej, zauwazylem ze jak prawy przod wpadnie w jakas nirownosc to wtedy nasilaj sie wibracje. Dziwna sprawa. Najlepsze jest to ze gdzie nie pojade to niby wszystko jest ok. Z tego wszystkiego jak mam zostawic auto jakiemus czarodziejowi ktory bedzie wymienial mi pol auta i nadal nie bedzi poprawy to mam go gdzies! Tak to ja sam moge sobie wymieniac do skutku.
robertdg - 06-11-2010, 09:59

Opony, felgi, łozyska, były sprawdzane :?:
wujas - 06-11-2010, 10:16

felgi prostowane i opony sprawdzone mysle ze w dosc dobrym zakladzie w mojej okolicy.
Co do lozysk to wymienialem prawe przednie bez piasty poniewaz wyczułem luzy. Jednak ta wymiana nic nie zmienila.

Hugo - 06-11-2010, 13:16

wujas napisał/a:
jak prawy przod wpadnie w jakas nirownosc to wtedy nasilaj sie wibracje
Amortyzatory?
wujas - 07-11-2010, 00:45

amorki nowe keyaba, chyba ze moze jakies gumy gornego mocowania amortyzatora (nie wiem jak to fachowo nazwac :D ) poniewaz one pozostaly stare
radek79 - 07-11-2010, 07:06

wujas a koła to alu czy blaszaki bo jeżeli alusy to może brakuje specjalnych pierścieni na piastę żeby osadzić na niej felgę brak takich pierścieni właśnie powoduje takie wibracje
wujas - 07-11-2010, 11:22

felgi alu, oryginalne berbety (nie wiem czy dobrze pamietam nazwe).
Do tych oryginalnych tez musze miec pierscienie?

Hugo - 08-11-2010, 09:49

wujas napisał/a:
Nie.
mkm - 08-11-2010, 13:27

Hugo napisał/a:
wujas napisał/a:
Nie.

Tak.

Hugo - 08-11-2010, 15:46

mkm napisał/a:
Tak.
Nie. Oryginalne felgi Mitsubishi mają otwór centrujący 67,1 mm, więc po co pierścienie, jesli po ich założeniu nie zamontujesz felgi? Czy ja tu czegoś nie rozumiem?