Nasze Miśki - Carisma Piwora
docencik87 - 04-02-2009, 19:57
Piwor napisał/a: | Kolejna sprawa, to to, że na dniach jadę z ojcem robić z siebie współwłaściciela Carismy |
Tylko wiesz, że jeżeli masz poniżej 26lat to automatycznie ubezpieczenie idzie 30% w górę??
Piwor napisał/a: | W planach jest Poznań, ale czy kasa/czas/Carisma pozwoli, to zobaczymy.
|
Zapraszam zapraszam . Bardzo ładne miasto
Piwor - 04-02-2009, 20:10
docencik87 napisał/a: | Tylko wiesz, że jeżeli masz poniżej 26lat to automatycznie ubezpieczenie idzie 30% w górę?? |
W tym sęk, że nie. Jestem już wpisany jako drugi kierowca, co pociągnęło za sobą koszty około 40/50 pln rocznie. Moja Cari jest ubezpieczona w AXA.
Co do Poznania, to może wstrzelimy się w spocik.
docencik87 - 04-02-2009, 20:30
A okres bezszkodowej jazdy też Tobie już leci??
Piwor - 04-02-2009, 21:09
Od dziś. Nawet, jeśli nie masz auta, a mają na przykład Twoi rodzice, dopisują Ciebie, jako drugiego kierowcę i lecą Ci zniżki. Jak pisałem, koszt +50 rocznie.
Piwor - 09-02-2009, 18:37
W weekend Cari dostała kilka nowych gadgetów. W końcu przyczepiona listwa progowa, chlapacze na tył, mata wyciszająca pod maskę, osłony pod silnik, lecz niestety nie pasują.
Aha, zapomniałbym. Cari została dokładnie odkurzona, a do tego przełożyłem czujnik od klimatyzacji pod zapalniczkę.
TRAWOR76 - 10-02-2009, 17:00
..z takim zapałem bryczka bedzie niedlugo konkurować w miss miesiąca, brawo i gratulacje za wytrwałość a osłonkami sie nie przejmuj zamienimy na co innego
Piwor - 10-02-2009, 17:19
TRAWOR76, ogarniałem miski olejowe i pasuje z: 4G93 (oprócz GDI) i 4G92. Jak masz/będziesz miał na składzie, to daj znać. Niestety sam zapał nie wystarczy.
Anonymous - 11-02-2009, 22:52
Piwor napisał/a: | (...) Niestety sam zapał nie wystarczy. |
Piwor, nie poddawaj się! Życzę cierpliwości i wytrwałości - pomalutku, ale byle do przodu!
Pzdr.
Piwor - 12-02-2009, 23:05
Dziękuję i wzajemnie. Pozdrawiam.
Piwor - 08-03-2009, 21:25
Dziś w końcu udało mi się kupić czujnik spalania stukowego. Czujnik pochodzi z silnika galanta, więc powinien pasować. W najbliższych dniach mam nadzieję, że uda mi się go zainstalować, co notabene nie jest takie łatwe. Teraz zaczął się kolejny problem, to jest szukanie miski olejowej. Niby od 1,6 powinna pasować, ale jak się okazuje, nie wszystkie miski pasują. CAO odpada. Pasuje z silnika 1.8 galanta.
Piwor - 15-03-2009, 22:43
Od 16 do 4:00 działałem z Maretzkym nad Cari. Udało nam się naprawić i zakonserwować miskę olejową. Spuściliśmy olej, póki był ciepły. Odkręciliśmy przednią część belki pod silnikiem (przednia i tylna poduszka do wymiany), rurę pod kolektorem wydechowym co pozwoliło nam na wyjęcie osłony miski i koła zamachowego. Zdemontowaliśmy blaszkę spod osłony i w końcu samą miskę.
Największa walka zaczęła się z chwilą prostowania miski. Jakie to cholerstwo jest twarde. W ruch poszedł młotek i drewniany klocek, którym prostowaliśmy miskę. Następna sprawa, to usunięcie rdzy, czyszczenie i przygotowanie do konserwacji. Miska została pomalowana jakimś fajnym środkiem do konserwacji podwozia (o nazwę pytajcie Maretzkiego). Miska schła koło godziny.
Miska zamontowana, zaczęło się ponowne montowanie elementów. Na koniec został czujnik spalania stukowego. Jakie było nasze zdziwienie, gdy okazało się, że u mnie jest tylko zaślepka. Niestety nie dysponowaliśmy kluczem 28, co nie pozwoliło nam na wymianę.
Misio dostał swój ulubiony olej - Mobil1 Super S oraz filterek Knecht'a. Cari jeździ dużo ciszej i przyjemniej.
W najbliższym czasie:
- regulacja zaworów
- wymiana czujnika spalania stukowego
- lewa linka hamulca ręcznego
- naprawa prawego lusterka
- "łatanie" dziur za tylnymi lampami (wpada woda i spływa w miejsce koła zapasowego)
Wszyc - 15-03-2009, 23:22
Nieźle nieźle powodzenia mam nadzieje że się kiedyś spotkamy na jakimś zlocie w pełni sprawnymi miśkami ( a co do mnie ja mam dużo czasu na renowacje dopiero prawo jazdy będę robić heh tak jakoś wyszło extremalne kolarstwo górskie pochłonęło mnie tak bardzo, że nie miałem czasu ani funduszy by je zrobić mimo iż miałem iść robić prawo jazdy 4 lata temu ;p)
wash - 17-03-2009, 22:54
Życzę powodzenia z Carismą, oby odwdzięczyła się bezawaryjnością
Podziwiam takich ludzi jak Ty, którzy mimo przeciwności losu dążą do celu.
Pozdrawiam!
Piwor - 17-03-2009, 23:00
Cari już się odwdzięcza. Działa i odpala na dotyk. Silnik czyściutki, nie poci się, wszystko cacy. Niestety trochę skrzypi, i zawieszenie jest do roboty. Musze sprawdzić co dokładnie i dopisać do listy. Na szczęście nie skarży się na pokiereszowaną mordkę.
Wsadzał ktoś może BLOS'a w silnik 1.6 lub 2.8? Jak to się sprawuje w tym silniku?
Maretzky85 - 18-03-2009, 00:05
BLOS zawsze będzie się lepiej sprawował niż mikser
|
|
|