To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - jakie żarówki do outlandera 2008

paweldm - 03-03-2014, 17:42

Mam auto z 2008 r i takie lampki u mnie są, ale nie zauważyłem aby świeciły. Również zastanawiałem się nad wymianą żarówek. Sprawdzę przy rozłożonych tylnych fotelach.
Będę chciał ewentualnie przerobić aby świeciły przy włączonych światłach i zmienić ich barwę na czerwoną oraz dołożyć takowe oświetlenie na nogi w przednim rzędzie.

dawcio - 09-02-2015, 13:57

Panowie chciałbym wymienić żarówki i chciałbym Was się poradzić...
Mój outek nie ma xenonów teraz mam NARVA HB4 12V 51W P22d,
http://allegro.pl/zarowka...5034057644.html
ale to świeci bardzo słabo w nocy i zastanawiam się nad:
http://allegro.pl/zarowka...5007530714.html
PHILIPSA,ale czy można na nich jeździć bo pisze że ma efekt xenona i chyba świeci troszkę na niebiesko?
Proszę o radę czy warto wymieniać na te Philipsy czy może coś innego polecacie?

mitsu00 - 09-02-2015, 17:10

lexus napisał/a:
wojo2000 napisał/a:
. A wiecie może kiedy świecą się lampki pod siedzeniami (te w drugim rzędzie foteli)?
Bo ja zmieniłem żarówki (myśląc że są popalone) a one nadal nie świecą...
.Świecą jak złożysz siedzenia aby ci co wchodzą np. na ławeczkę z tyłu mieli jasność

One swieca tylko jak tylne fotele zlozy sie calkowicie, np elektrycznie przyciskiem w bagazniku.

rezon - 09-02-2015, 21:59

dawcio napisał/a:
bo pisze że ma efekt xenona i chyba świeci troszkę na niebiesko
nie polecam niebieskich. W deszczu znacznie mniej widać
bonito - 10-02-2015, 11:49

Philips i Osram mają linię zwykłych żarówek o sporo większej jasności (poszukaj w internecie), ale niestety są droższe i zużywają się znacznie szybciej niż standardowe.

bonito

paweldm - 10-02-2015, 15:36

Poszukaj philips X-treme lub osram nightbreaker.
dawcio - 11-02-2015, 13:24

To już wiem aby nie kupować tych "niebieskich",
ale czy warto inwestować w coś drogiego(jest duża różnica) np z osram nightbreaker?
    paweldm
philips X-treme HB4 nie widzę na aledrogo?
Jak szybko średnio zużywają się te lepsze żarówki?

paweldm - 19-03-2015, 23:20

Załóż dzienne, to ci na dłużej starczą
rezon - 20-03-2015, 14:34

dawcio napisał/a:
philips X-treme HB4 nie widzę na aledrogo?
Jak szybko średnio zużywają się te lepsze żarówki?
nie wiem jak te dokładnie, bo od 7lat jeżdżę z ksenonami, ale dawniej wszystkie żarówki +X% wytrzymywały u mnie poniżej roku czyli ok. 30kkm. Często jeżdżę o różnych porach, więc dla mnie było warto. Ale i tak do ksenonów, zwłaszcza skrętnych to tylko namiastka ;)
Bili85 - 05-03-2017, 14:39

Troszkę odkopię temat bo wody sporo upłynęło a świat poszedł do przodu a z nim trochę nowości na rynku żarówek.

Sam zastanawiam się nad wymianą moich żarówek, które już światłem nie powalają w nocy.

1. Znalazlem odpowiednik Tungsrama megalight - Teraz to sie nazywa General Electrics Megalight +120% - ten sam producent tylko ze jest 51W ok 80zł za komplet

2. Gdyby ktoś chciał zostać jednak z Węgrami (przemawia stosunek cena/jakość) to można zakupić: HB4 SPORTLIGHT +50% BLUE Tungsram za ok 50ziko za komplet

3. Znalazlem Osramy Night Breaker Unlimited (ulepszone) ~87 PLN za komplet, tańsza pojedyncza żarówka w nazwie - Original 25zł lub mocna 80 wat 22zł

4. Żarówka HB4 55W Philips White Vision Xenon Effect - 40zł za sztukę a tańszy odpowiednik vision za 20zł

5. Jest też nowość (pewnie w związku z pojawieniem się laserowych czy ledowych świateł mijania) ŻARÓWKA LED 9006 HB4 80W PHILIPS R4 9600LM E8 260zł ale widziałem też ledowe hb4 od nssc za 170zł.

Pytania do was koledzy kto z was testował wyżej wymienione produkty w waszych miśkach i jak je oceniacie po czasie?

Osobiście jeździłem na osramach night breaker plus i trzymały koło roku, świeciły na prawdę dobrze w nocy przy dobrze ustawionych reflektorach ale to było w innym aucie w innym czasie. W ot ksenona nie mam więc trochę kusi mnie ta najnowsza technologia a z drugiej strony przy założonych DRLach wystarczą mi łądnie i mocno świecące żarówki z nieco wyższej półki np philips, osram czy GE.

Czekam na opinie ;)

Tafla - 05-03-2017, 20:45

Bili85 napisał/a:
Znalazlem Osramy Night Breaker Unlimited (ulepszone) ~87 PLN za komplet, tańsza pojedyncza żarówka w nazwie - Original 25zł lub mocna 80 wat 22zł

W Carismie (teścia) te żarówki robiły robotę. Spora różnica na plus.