[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
dOOb - 22-05-2009, 14:42
Witam ponownie, mój problem ze sprzęgłem rozwiązany
Aż wstyd się przyznać, wystarczyło je po prostu odpowietrzyć.
Zrobiłem to ponad tydzień temu, do dziś działa bez zarzutu - pedał jest znacznie "twardszy" niż przedtem i co najważniejsze, znikły zgrzyty przy wbijaniu biegów
Układ był poważnie zapowietrzony, a sam płyn bardzo ciemny i zanieczyszczony. Zdaję sobie sprawę, że do pełni szczęścia możnaby jeszcze powymieniać gumy w wysprzęgliku, a może nawet i w pompce, bo gdzieś musi być jakaś nieszczelność, którędy dostało się to powietrze, ale na razie sprzęgło działa bez zarzutu.
Owczar, pipi_ja, serdecznie dziękuję Wam za pomoc.
P.S.
Przypadkowo poznałem całkiem niezłe właściwości czyszczące płynu DOT-4, bo zanim wymyśliłem aby do odpowietrzania założyć kawałek wężyka na zaworek odpowietrzający, udało mi się zachlapać wszystko do okoła, a nawet jednego Bogu ducha winnego przechodnia. Wycierając potem zachlapane elementy zauważyłem, że bardzo łatwo schodzi z nich wszelki bród po takiej kąpieli.
Owczar - 22-05-2009, 14:49
Nie ma sprawy, dobrze, że napisałeś co było przyczyną, przyda się "potomnym".
Grunt, ze udało się naprawić bez nakładu kosztów.
Co do właściwości czyszczących to rzeczywiście. Czasem gdy nie ma pod ręką odrdzewiacza, używam płynu hamulcowego
eddi1977 - 23-08-2009, 20:21
Sprzęgło wymienione na nowe,oglądałem stare,jeszcze trochę i brałoby nity .Nie narzekałem wcześniej że ciężko chodzi ale teraz chodzi dużo lżej,tuż po wymianie myślałem nawet że wcale go nie ma,teraz trochę je czuć ale jest o wiele lżej.
Bierze trochę wyżej niż poprzednio,to norma podobno że nisko bierze,teraz jednak nie trzeba już cisnąć aż podłoga się odkształca .
Krzyzak - 24-08-2009, 08:30
eddi1977 napisał/a: | tuż po wymianie myślałem nawet że wcale go nie ma,teraz trochę je czuć ale jest o wiele lżej.
Bierze trochę wyżej niż poprzednio,to norma podobno że nisko bierze,teraz jednak nie trzeba już cisnąć aż podłoga się odkształca . |
- to norma - dopoki sie gwiazda w docisku nie rozgrzeje/wystygnie kilkanascie razy, to bedzie jak wdepniecie w kupe
a co do wysokosci - wyreguluj na pedale sprzegla, bo zgodnie z serwisowka powinno zaczac brac ok. 4 cm od podlogi (tak jest najwygodniej dla nogi)
Anonymous - 24-08-2009, 12:17
A pytanie z innej beczki:
Jakiej grubości jest okładzina na nowej tarczy?
Pzdr
eddi1977 - 25-08-2009, 21:41
Jak 4 cm od podłogi to u mnie jest dobrze.Dzięki.
batman - 06-09-2009, 18:37
Witam, Galant EA2A 97-rok
Szukałem po postach tematu który mnie interesuje ale nic dokładnego nie wyczaiłem.
Mam problem z pompą sprzęgła a mianowicie- gdy wciskam sprzęgło pompa nie podaje płynu który jest w zbiorniczku dalej czyli nie dochodzi do wysprzeglika. Rurka jest drożna a samą pompkę rozkręciłem na częsci pierwsze i dobrze wymyłem w alkoholu.Po złożeniu efekt jest ten sam czyli pompka nie podaje płynu dalej mimo pompowania pedałem sprzęgła. Czy można wymienić gumki które są wewnątrz tej pompki na takim plastikowym sworzniu.Istnieje jakiś zestaw naprawczy do pompy sprzęgła.Bo do wysprzeglika wiem że istnieje ale on jest ok.Gdzie można kupić taki zestaw o ile jest dostępny i czy to może być wina tych gumek?Proszę o pomoc bo jestem uziemiony bez auta.
[ Dodano: 06-09-2009, 20:24 ]
Udało mi sie znalezć temat odnośnie reperaturek do pompki.Wię wiem że istnieja.
Zapytać jeszcze chciałem,bo nie daje mi to spokoju jak działa pompka sprzęgła bo nierozumiem jak ten tłoczek w środku wtłacza płyn ze zbiorniczka do cylindra i wypycha go dalej do przewodu a nastepnie do wysprzęglika? Mam ściągniętego manuala go gala ale tam jest tylko pompka pokazana z czego sie składa. Ale jak działa nie widzę żeby było.
sampler - 06-09-2009, 21:39
Pod zbiorniczkiem w obudowie pompki masz dwa otworki przez ktore plyn jest zasysany do srodka pompki. Jeden tloczek ten tylny spreza plyn i przy cofaniu wtlacza go do zbiorniczka podnoszac cisnienie i zalewajac przy okazji przez drugi otworek ten mniejszy z przodu pompke przed przednim tloczkiem. Wciskajac sprzeglo, przedni tloczek wtlacza plyn do rurki tylny zwieksza cisnienie i tak cykl zaczyna sie od nowa. Wazna sprawa. Pompka musi byc zalana przy pierwszym ruchu. I druga sprawa jak układ jest niezalany to pompka przy pierwszym ruchu bardziej niz prawdopodobne ze sie zapowietrzy. Dlatego mozna uklad odpowietrzyc w sprytny sposob. Otoz bierzemy jakas wieksza strzykawe i podlaczamy sie z nia od strony wysprzegnika. Nastepnie odkrecamy krociec przy pompce tak aby powietrze mialo gdzie uciekac. Teraz wciskamy plyn do ukladu od strony wysprzegnika do momentu az nie wyjdzie na gorze przy pompce. Skrecamy krociec przy pompce i pozostaje nam odpowietrzenie tradycyjne pompki.
batman - 06-09-2009, 22:03
Dziekuje bardzo.Myśle że w inter carsie beda mieć zestaw naprawczy do pompki jak tylko założe to twoim sposobem odpowietrze to cholerstwo.Dzieki za podpowiedz i jak działa pompka.Teraz rozumiem jak to działa bo chwile sie zastanawiałem dlaczego ta gumka która jest głębiej nie jest widoczna przez ten większy otworek pod zbiorniczkiem gdy wysuniesz sworzeń do końca.Jescze raz dzieki i Pozdrawiam
[ Dodano: 08-09-2009, 21:42 ]
Sampler
Dzięki za porade i instrukcję obsługi pompki sprzęgła. sprzęgło działa bez zarzutu.Zmieniłem gumki i pompa działa bardzo dobrze. Odpowietrzyłem twoja szybka metoda i muszę przyznać,że rzeczywiście jest szybka. Jak tylko sie dowiem jak sie daje POMÓGŁ to z miłą chęcia dam Tobie.
Tomek83 - 12-12-2009, 11:45 Temat postu: [EA3A/W 2.4] W moim galancie sprzeglo trzeba wcisnac do konca i spowrotem ono wraca tak bardzo powoli,czasem sie zdarzy ze sie blokuje na srodkui musze podniesc noga,nie wiem co jest przyczyna ale dzisiaj mam czas i chcialbym odpowietrzyc,ale kompletnie nie mam pojecia jak. czy ktos moglby mi opisac krok po kroku? czekam na odpowiedz z gory dziekuje
robertdg - 12-12-2009, 12:11
Tomek83, Idea odpowietrzania sprzegła w każdym Galancie jest taka sama, zresztą, w każdym samochodzie z hydraulicznym sprzegłem jest taka sama
Odpowietrzanie sprzegla
Zalewasz plynu hamulcowego DOT 4 do zbiorniczka na max, jedna osoba pompuje Ci sprzeglem, tak cyklicznie naciskajac sprzeglo gora dol, po 5 nacisnieciach trzyma pedal w samej podlodze, ty poluzowujesz delikatnie odpowietrznik i na poczatku idzie powietrze, uwazaj na oczy zeby tryskajacy plyn ci w nie nie prysnal, a poczatku pedalu sprzegla moze wogole nie byc i nie bedzie chcial pedal powracac w gore po nacisnieciu, to jest naturalny objaw, dlatego odpowietrzanie ukladu trzeba powtarzac do momentu kiedy z odpowietrznika bedzie lecial czysciutki plyn, przy czym stale trzeba kontrolowac stan plynu hamulcowego w zbiorniczku sprzegla.
W Twoim przypadku problem może tkwić po stronie pompki lub wysprzeglika jezeli chodzi o niepowracajacy pedał sprzegła, ja osobiście stawiam na pompke.
Tomek83 - 12-12-2009, 13:21
A jezeli bylaby to ta pompka to jest mozliwosc abym zrobil to sam? czy musi sie zajac ktos to sie na tym zna? jaki koszt takiej pompki?
robertdg - 12-12-2009, 13:36
Tomek83 napisał/a: | A jezeli bylaby to ta pompka to jest mozliwosc abym zrobil to sam? | jeżeli masz trochę zacięcia mechanicznego to tak, ale odpowietrzanie tak czy inaczej we dwie osoby no i oczywiście dobry komplet kluczy do tego.
Tomek83 napisał/a: | jaki koszt takiej pompki? | około 600zł, reperaturki ok 60zł, reperaturki moga być zastosowane tylko i wyłacznie w przypadku kiedy gładzie cylindra i sam cylinder będa w nienagannym stanie.
Hugo - 12-12-2009, 21:08
robertdg napisał/a: | około 600zł | Chyba zdrowo przesadziłeś.
robertdg - 12-12-2009, 21:25
Hugo, To jest cena plus minus z lokalnych sklepów bez znizek za nową pompke Sachs'a Pompka Sachs, TRW kosztuje około 333zł >>KLICK<<, HB Jakoparts kosztuje 360zł, uzywana na allegro kosztuje w granicach 100zł. Jeżeli znasz firme Sachs to wiesz dlaczego cena jest taka. Ponadto weż pod uwage że pompki TRW, HB Jakoparts które wymieniłem są dla silnika 2.0, a my tu rozmawiamy o silniku 2.4, gdzie towar nie jest latwo dostepny, np, do 2.0 w InterCars bez znizek pompka HB Jakoparts kosztuje 447zł >>KLICK<<.
|
|
|