Carisma - Ogólne - Rdza w Carismie Jak to u was jest ?
stanik - 27-01-2007, 21:18
a jak myjecie samochó (szczególnie zimą jak jest sól na drogach) to przy tym wlewie myjecie? Bo ja np czyszcze to miejsce i rdzy nie mam. Ale podejrzewam że to miejsce jest tak samo bez ocynku jak i blacha przy światełkach od podświetlenia tablicy rejestracyjnej, która też jest bardzo podatna na rdze, a jak dostanie soli to po latach może być taki skutek
Pozdrawiam
Anonymous - 14-03-2007, 18:44
No właśnie sobie czytam o cari i trafiłem na ten temat.No załamka.Moje nismo ma juz 14 lat i takich wykwitów -bez wcześniejszych uszkodzeń-nie ma.Najgorsze jest to podejście sprzedać i zapomnieć.Swoją drogą widziałem jak jest przygotowywane volvo w salonie niemieckim do sprzedaży-używka-następne załamanie.Szkoda mi mojego starego miśka tam nic się nie działo -jeśli chodzi o rdze.Czyżby wszystko co nowe to gorsze...?
ramzinho - 09-12-2008, 12:59 Temat postu: Rdza w Carismie Jak to u was jest ? Nie wiem czy było coś na ten temat, ale jestem ciekaw czy macie problemy z rdzą w Carismie i jeżeli tak to w jakich miejscach
Z tego co wiem to niektóre modele nie miały ocynkowania Które to roczniki ??
Oglądałem ostatnio Cari z 98 roku Lakier oryginalny całkiem ładny, ale przy nadkolach i nad zderzakiem były pęcherze...
Kofi - 09-12-2008, 13:26
Mi troche pordzewiala z tylu. Nadkola, i pod zderzakiem. Wszystko zrobilem to po roku widze lekki nalot na rantach. Podwozie mialem wiele lat temu zabezpieczone i generalnie wszystko sie od spodu trzyma swietnie.
Generalnie Carismy mimo, ze ocynkowane to troche rdzewieją.
Student - 09-12-2008, 13:42
Wszystkie samochody rdzewieją ale francuskie i włoskie bardziej.
Standardowe miejsca w Cari to przy korku wlewu paliwa, przy odbijakach drzwi, i gdzieś pzry zakolach.
U mnie nie ma rdzy pomimo że samochód 10lat, mam mała rysę do blachy od dwóch lat i nie ma tam nawet nalotu, sam ocynk widać.
Moim zdaniem Cari ma dobra blachę.
To że były modele bez ocynku to jakiś paszkwil puszczony przez właścicieli AUDI A4
Anonymous - 09-12-2008, 13:47
ramzinho, przeczytaj ten temat i wnioski sam wyciagnij
http://forum.mitsumaniaki...?t=2642&start=0
Kofi - 09-12-2008, 14:04
Hehehe......tylko czekalem, az sie wypowiesz.
Carisma Artura to problem raczej jednostkowy.
Matejko - 09-12-2008, 14:14
ramzinho napisał/a: | Nie wiem czy było coś na ten temat |
to co ze nie wiesz, to latwiej nowy temat napisac niz uzyc szukaj
scalilem oba tematy,
na Artura to nie ma co sie ogladac - on za bardzo dbal o auto, za czesto myl, a jak wiemy czeste mycie skraca zycie,
ciekawe co nowy wlasciciel by powiedzial o rdzewieniu auta ??
u mnie tak:
wlew - przysniedzial ale przez to ze byl wiercony wlew do gazu,
od wewnatrz takze nic nie widac zeby sie dzialo zle z wlewem
na ramce od drzwi kierowcy tez costam sie pokazalo i to by bylo na tyle
w htb jak jeszcze byl u mnie to blotnik sie rozsypal - ale byl malowany, zle zabezpieczony i przegnil, nowy wlasciciel mial zalozony nowy z orginalnym lakierem bez sladu korozji - reszta zakonserwowana i to tez by bylo na tyle
Anonymous - 09-12-2008, 16:48
Kofi napisał/a: | Carisma Artura to problem raczej jednostkowy. |
Matejko napisał/a: | na Artura to nie ma co sie ogladac - on za bardzo dbal o auto, za czesto myl, a jak wiemy czeste mycie skraca zycie, |
hehe no wlasnie ramzinho, pewnie widzial na carismie kropki po krowich plackach,
Anonymous - 10-12-2008, 12:25
Moja Cari - 11 lat i zero rudych śladów.Mowa oczywiście o blachach bo niestety blok silnika zardzewiały na potęgę
maatohewetbi - 26-12-2008, 19:13
Student napisał/a: | Wszystkie samochody rdzewieją ale francuskie i włoskie bardziej.
|
Skąd masz takie informacje?Francuzy mają dobre blachy o włoskich nie wspomnę.Widziałeś kiedyś zardziewałą Lagunę albo Bravę?
Student napisał/a: |
Standardowe miejsca w Cari to przy korku wlewu paliwa, przy odbijakach drzwi, i gdzieś pzry zakolach.
|
Tu akurat się zgodzę. U mnie stan karoserii jest wręcz idealny, ale kropki korozji pojawiają się przy korku wlewu paliwa, na nadkolach i to wszystko.
Piwor - 26-12-2008, 20:12
Nadkola są z plastiku. ;P
Anonymous - 27-12-2008, 14:40
U mnie nie ma rdzy na nadwoziu ale jest na bloku silnika. Wygląda jakby stał w solance Ale jak dobrze pójdzie to już nie długo ponieważ w RFN - ie stoi ładny bloczek i chyba go przygarnę
Piwor mam nadzieję że żartujesz z tymi plastikowymi nadkolami ? Carisma to nie Trampek i nie Corsa żeby miała plastik na nadkolu.
Jeżeli jest rdza to się ją wycina lub jeżeli jest w początkowej stadium czyści i zabezpiecza. Innej filozofii nie ma. Zamiast gadać trzeba było rudą wygonić (jeżeli jest na to możliwość)
Anonymous - 27-12-2008, 18:46
Piwor napisał/a: | Nadkola są z plastiku. ;P |
Cichanos napisał/a: | (...) Piwor mam nadzieję że żartujesz z tymi plastikowymi nadkolami ? Carisma to nie Trampek i nie Corsa żeby miała plastik na nadkolu. (...)
|
nadkola są plastikowe - błotniki nie.
Cichanos, spójrz we wnękę gdzie jest koło...
crimi - 27-12-2008, 23:30
damiano dobrze gada. Piwo mu sie nalezy.
A jak juz tak wnikac w szczegoly, to pod nadkolem, jest dopiero blacha, ktora i tak jest zazwyczaj zabezpieczona, niedosc ze ocynkiem, to jeszcze bitgumem/bitexem lub srodkiem pochodnym. A blotnik, to sie oglada codziennie patrzac na auto
|
|
|