[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Tempomat
Zbigi - 22-05-2012, 13:06
Super sprawa. Nie wyobrażam sobie jazdy bez tego bajeru i korzystam bardzo często. Jak zamieniałem auto to następny musiał mieć tempomat. W Lancerze działał trochę bardziej przyjaźnie niż we Flusiu.
Rafał1975 - 29-07-2013, 22:12 Temat postu: Jak odpalić tempomat? Tak jak w temacie ."Ubieram" moją wersję Lancera w różne bajery między innymi dostał MMCS i kirownicę multifunkcyjną i tu moje pytanie czy jest mozliwe odpalenie tempomatu poprzez wgranie nowego softu lub samo podpiecie pod MUTa czy też muszę jeszcze jakieś części dokupić?Proszę o podpowiedzi
tokyo - 30-07-2013, 23:26
Witam
Bez problemu mozna to zrobic, w kazdym szanujacym sie serwisie MMC uruchomia ta opcje tylko trzeba za pomoca MUT-III zakodowac sterownik.
Pozdrawiam
.swat. - 01-08-2013, 17:01
Podepnę się pod temat.
Może zadam pytanie trywialne ale jak uruchomić tempomat?
Zgodnie z instrukcją krok po kroku uruchamiam jak należy, zapala się nawet kontrolka, jadę powyżej 60 km/h
i ........ nic !!!
Jestem gamoń czy jest coś nie tak?
bart210 - 01-08-2013, 18:21
Najpierw naciskasz "Cruise" (tempomat jest aktywny), a później przy ustalonej prędkości, np. 60km/h naciskasz ACC i puszczasz gaz. To wszystko.
Luk - 01-08-2013, 21:28
bart210 napisał/a: | Najpierw naciskasz "Cruise" (tempomat jest aktywny), a później przy ustalonej prędkości, np. 60km/h naciskasz ACC i puszczasz gaz. To wszystko. |
Oj, chyba nie tak. Najpierw naciskasz ON/OFF żeby włączyć (zaświeci się CRUISE). Teraz żeby ustalić (zapamiętać i utrzymać) prędkość naciskasz COAST/SET. Teraz możesz "przyśpieszać z guzików na kierownicy": ACC = szybciej; COAST = wolniej. Jeżeli wciśniesz hamulec lub sprzęgło, to tempomat się dezaktywuje (NIE wyłączy). Cały czas pamięta ustawioną prędkość, jednak jej nie utrzymuje. Wtedy naciskasz ACC/RES i auto płynnie samo przyśpiesza do zadanej wcześniej prędkości. Jeżeli natomiast w czasie jazdy przyśpieszysz "z pedału gazu" (np. gdy chcesz wyprzedzić) to po puszczeniu pedału gazu sam wróci do zadanej prędkości. Ot i cała filozofia. Aha, CANCEL dezaktywuje, ale nie kasuje zapamiętanej prędkości.
PS. Nie polecam używania tempomatu na drogach innych niż autostrady/ekspresówki. Jak zdejmiesz stopę z gazu, to duuużo więcej czasu zajmie podniesienie jej i naciśnięcie hamulca niż przełożenie z gazu na hamulec...
bart210 - 02-08-2013, 12:45
Luk, masz rację, mój błąd. Pewnie dlatego źle napisałem bo nigdy nie patrzę na przyciski
RalfPi - 02-09-2013, 09:35
http://www.autocentrum.pl...ona-predkoscia/
Czy u Nas w Lancerach jest czujnik "odległości" i zbliżania się do pojazdy przed nami?
Luk - 02-09-2013, 10:03
RalfPi napisał/a: | Czy u Nas w Lancerach jest czujnik "odległości" i zbliżania się do pojazdy przed nami? |
A skąd Ci to przyszło do głowy??
RalfPi - 02-09-2013, 12:43
Mamy bodajże w Lancerach przycisk ACC (czyli Adaptive Cruise Control) - system zapobiegający kolizji..
"Wykorzystując technologię pochodzącą z samolotów bojowych, aktywny tempomat ACC (Adaptive Cruise Control) pomaga w utrzymywaniu bezpiecznej odległości od innych pojazdów.
Układ ACC został zmieniony i udoskonalony. Obecnie aktywny tempomat wykorzystuje...."
ze strony Volvo, ale dla Outka też coś takiego znalzłem.
Luk - 02-09-2013, 14:03
RalfPi napisał/a: | Mamy bodajże w Lancerach przycisk ACC (czyli Adaptive Cruise Control) |
Pomyliłeś skróty
To co jest na kierownicy Lancera, czyli ACC to skrót od Acceleration
PS. No chyba, że w najnowszych Lancerach w najwyższych wersjach to wprowadzili i jest jakiś inny przycisk ACC...
RalfPi - 02-09-2013, 14:27
dzięki Luk.
Dlatego takie oczy zrobiłem
Ostatnio sobie właśnie tym przyciskiem przyspieszałem - faktycznie wygodnie
torpi - 16-04-2014, 01:59
a kojarzycie czy mozna dolozyc tempomat do wersji 1.6?
RalfPi - 16-04-2014, 06:13
Hej - ja tempomat używam raz na pół roku, jak jestem w dłuższej trasie (przynajmniej dla mnie) np. 300-500 km.
Teraz się wybieram do Krakowa w czerwcu - także pewno poleci na Tempomacie.
Co do 1.6 http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=83348.
ZygZak - 12-11-2014, 22:03
Jak jest okazja to zawsze włączam. Dwupasmówka i jazda lewym pasem 100km/h. Na szybszą jazdę mnie nie stać. Ogólnie fajna opcja. Zwłasszcza pszyspieszanie przyciskiem na kierze jest fajne. Jak trzeba schamować to "cancel" potem przyspieszenie i znów "set". Kto nie ma niech żałuje. Ja mam i jestem happy.
|
|
|