[97-04]Galant EAxA/W - Swap 2.0 --> 2,5 V6
skobalt - 15-11-2017, 21:28
Aha... A wiec tak przed próbą odpalenia auta podłączyliśmy klemy do akumulatora i nagle zaczęło się dymić gdzieś w okolicach alternatora. Okazało się, że omyłkowo podłączyliśmy jakąś masę co szła w wiązce silnika ta z wtyczkami do wtrysków do plusa z alternatora.Teraz nie wiem czy ten incydent nie narobił bałagany w aucie. Bezpieczniki całe.
[ Dodano: 16-11-2017, 16:54 ]
No jedna usterka opanowana... Dzięki za pomoc. Wymieniłem wiązkę tą w progu i pompa paliwa zaczęła pracować. Ale chyba tej drugiej wiązki w progu od strony kierowcy nie muszę wymieniać? Teraz jeszcze muszę opanować ten klimatronik. Niestety tu już mi brakuje pomysłów.
kamil - 16-11-2017, 19:12
Co się dzieje z klima??
skobalt - 16-11-2017, 22:18
Właśnie, że nic się nie dzieje.Cały ten panel klimatronika w ogóle się nie świeci.
savagger995 - 07-02-2019, 17:40
Niestety zdiagnozowano w moim galu wypaloną uszczelkę pod głowicą mam sedana przedlifta 2.0 z 98roku. A szkoda mi bardzo z nim się rozstać więc stwierdziłem żeby kupić w Niemczech na części całego V6. Pytanie jaki musi być rodzaj przedlift czy po-lift aby było jak najmniej przeróbek? Brać sedana czy kombi czy różni się wtedy długość wydechu. Co z sankami przednimi i kolumną kierowniczą są do wymiany?
robertdg - 07-02-2019, 17:52
Najlepiej z okolicy Twojego rocznika bo były drobne zmiany w wiazce elektrycznej, aczkolwiek w razie W jezeli kupisz kompletnego dawce to przelozysz kompletna wiazke
savagger995 - 07-02-2019, 18:36
Dał byś radę rozpisać co po kolei wymieniać możliwe ,że gdzieś już było rozpisane
robertdg - 07-02-2019, 18:52
Galant jest jak klocki lego, osobno wiazka silnika osobno wiazka komory silnika w dodatku podzielona na lewa i prawa strone, etc
ale co do SWAP-u to wiadomo
Silnik (komplet z poduchami i osprzetem), skrzynia, układ wydechowy, przewody wspomagania, przewody kompresora klimy, wiazka silnika, zegary (licznik), nie pamietam czy przewód paliwowy zostaje czy trzeba podmienic, pewnie jest cos jeszcze co pominalem, ale z grubsza to mniej wiecej tak wyglada
Hugo - 07-02-2019, 19:09
Jeszcze układ wydechowy kompletny najlepiej, bo w rzędówce flansza przy katalizatorze jest pod kątem, a w V6 jest w poziomie. No i inna średnica rury wydechowej.
savagger995 - 07-02-2019, 19:34
Układ hamulcowy zostaje tak serwo jest inne w 2,5 v6?
Hugo - 07-02-2019, 19:38
Wózek zawieszenia i przekładnia kierownicza są identyczne w 2,0 i 2,5 V6 od początku produkcji do 09.2000 r., bo od wtedy w V6 wprowadzono aluminiowy wózek zawieszenia przedniego zamiast stalowego i inną przekładnię kierowniczą. Serwo i pompa hamulcowa są identyczne w obu wersjach silnikowych.
Pieraś - 17-05-2019, 10:57 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Swap na 2.5V6? Cześć.
Pytanie hipotetyczne, bo wystawiłem Galanta na sprzedaż ale wiem, że za cenę, którą dałem nie pójdzie .... a szczerze mówiąc nie bardzo widzę kandydata na zastępcę, bo w co nie wsiądę to nie ma tego "wow". Wracając do Galant nie płaczę, wręcz zaczynają się na chwilę wyrzuty sumienia ... w zasadzie mi brakuje tylko mocy. Nie mam problemów z autem, a jedyne co robię to eksploatacja plus jak mam ochotę coś poprawić (heble, rozpórka).
Czy mógłby ktoś opisać na czym polega w praktyce swap z 2.0 na 2.5 i jaki to koszt i co trzeba przełożyć, przerobić by pasowało? Nie biorę pod uwagę ... kup od razu lepiej V6 ... nie nie kupię, bo jestem drugim właścicielem swojego auta i jest zadbane i wiem,że mogę zapierdalać 200kmh i cało dojadę i wrócę tak kolokwialnym skrótem.
Bizi78 - 17-05-2019, 12:10
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=30603
Pieraś - 17-05-2019, 12:12
danke
skobalt - 18-05-2019, 21:57
Witam!
Powiem Ci tak: Przerabiałem ten temat 1,5 roku temu. Z dużą pomocą Hugo dałem radę razem z wujkiem. Wg mnie to najlepiej kupić drugiego całego Galanta i przełożyć co trzeba, bo trochę tego jest. Jak kupiłem całego Galanta przytarganego z Niemiec w wersji SE za 2000zł. Jakbyś miał jakieś pytania to pisz. Chętnie pomogę.
Emilo811 - 04-11-2020, 12:51 Temat postu: Zmiana 2.0 na 2.5 - jak to ugryźć żeby było dobrze Witam
Na początku chciałem sie przywitać po długiej nieobecności .Mój misiek to Galant 2.0 R z 99 r w kombi. Od 2014 roku jeździłem Galancikiem po włożeniu do niego gazu do tej pory aż przez moje niedbalstwo strzelił pasek i rozwalił mi głowice. Przez jakiś czas zastawiałem sie razem z mechanikiem co robić czy robić tą głowicę i pewnie inne rzeczy po drodze czy po prostu wykorzystać sytuacje i zmienić silnik na 2.5 bo o tym też myślałem od jakiegoś czasu. Zdecydowałem sie na zmianę silnika. I teraz mam kilka pytań i potrzebują doradztwa. Wiem że mogę na was liczyć.
1. Czy muszę zmienić zawieszenie ? Jeżeli tak to jakie ? Gdzie szukać ?
2. Poszukuję kolektorów do tego silnika i kompletnego układu wydechowego ? Czy macie namiary na sklep tym handlujący lub osobę obcykaną w tych tematach ?
3. Czy hamulce i tarcze muszę wymienić na inne ? Jeżeli tak to na jakie ?
4. A teraz coś z innej beczki. Szukam lotki na tył ze światłem ,rozpórki do silnika i listwy nad tylną rejestracją z napisem Galant ? Macie może na zbyciu
|
|
|