[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Moduł diagnostyczny OBD2
Owczar - 02-06-2009, 14:58
Kolego tylko i wyłącznie Evoscan, ale nikt nie daje Ci gwarancji. Wiadomo, że działa z VR4. Możesz zapytać twórców programu.
Zaznaczam, ze program jest płatny.
Anonymous - 05-06-2009, 14:09 Temat postu: Problem z Diagnozą komputerową Witam. Nie znalazłem nic co miało by coś wspólnego z moim problemem.
Otóż:
Zakupił mój brat ostatnio (ze 2 tyg. temu)2 rożne interfejsy, oraz 6 różnych programów do diagnozowania pojazdów, jak i usuwania błędów.
Jeden to: ELM 327
a drugi to nawet nie wiem. (robione przez polaka z wieczystą gwarancją i supportem)
No i ok. Złącz jest tam bardzo dużo. Jako że wiem że Gal (EA2W '97 2.0 GLS)ma OBD II to bierzemy kość i.......
Nie chce się połączyć.Kilkanaście prób.....i nici. No to inny program.....i tak w kółko.
Jak nie dało rady to bierzemy drugi interfejs (elm) i tak samo.
Stąd moje pytanie co jest nie tak?
Czy ma Gal jakieś inne łącze?
lub
jak go połączyć z kompem poprzez np. ELM-a?
Dodam tylko że inne auta się łączą.
Sprawdzaliśmy Cari i banglała.....a mój galcio jest zawzięty
Pomocy.....
dodam tylko że świeci mi się błąd SRS i byłem go skasować w firmie się tym zajmującej i gość też nie mógł się połączyć.....
Krzyzak - 05-06-2009, 14:25 Temat postu: Re: Problem z Diagnozą komputerową
Forest_Taft napisał/a: | Czy ma Gal jakieś inne łącze? |
tak - JOBD czyli Japan OBD
zgodnosc ze standardem wprowadzili chyba w 2001 r.
motke - 05-06-2009, 14:40
poczytaj http://forum.mitsumaniaki...light=interfejs
Anonymous - 05-06-2009, 15:13
Dzięki chłopaki.
Hubiii_GW - 15-08-2009, 10:25
hejo chcialbym odgrzebac temat i zapytac sie czy moj Galnat V6 Avance 2000 ( z vinu pokazuje 2001)
bedzie dzialac z elemem ? bo jak wyzej pisze standard dopiero 2001 ;( jmblrea5w1z
dzieki
MakroSerwis - 24-08-2009, 18:45
Wiele osób sądzi, że jeżeli pojazd posiada gniazdo typu OBD2, to obsługuje ten standard. W USA wprowadzono obowiązek jego stosowania od 1996 roku i auta przeznaczone na tamten rynek będą się komunikowały z urządzeniem diagnostycznym w jednym z dziewięciu protokołów, przypisanych do normy. W przypadku pojazdów sprzedawanych w Europie, standard EOBD, czyli odpowiednik amerykańskiego, zaczął obowiązywać dużo później - dla samochodów z silnikiem zasilanym benzyną od marca 2001, natomiast dla diesli dopiero w 2004 roku. Oczywiście, niektóre pojazdy wyprodukowane wcześniej były już wyposażone w odpowiednie protokoły transmisji, jednak o niepełnej funkcjonalności. Niektóre pojazdy benzynowe z roku 2001 również mogą nie spełniać jeszcze tej normy. Sam fakt posiadania 16 - pinowego gniazda absolutnie nic nie oznacza. Np. Galant E52 posiada obydwa gniazda - jedno obok drugiego, jednak nie jest wyposażony ani w OBD2, ani w EOBD.
spown - 19-01-2010, 15:57
To ja mam takie pytanie, znalazłem coś takiego, producent twierdzi, że będzie śmigać, jeżeli jestr protokół JOBD, czytam tutaj, że jest, więc zastanawiam się nad zakupem...
http://interfejsy-diagnos...=produkt&id=102
Jakieś sugestie? Pomysły?
bieniak - 19-01-2010, 19:18
ale do galanta jest inna wtyczka do diagnozy silnika wystarczy zwykłe EOBD jednakże do ABSu SRS jest z EOBD wyprowadzona jeszcze jedna mniejsza podłączana tuż obok zwykłej wtedy jest dopiero pełna diagnoza
swinks_UK - 19-01-2010, 19:30
spown napisał/a: | To ja mam takie pytanie, znalazłem coś takiego, producent twierdzi, że będzie śmigać, jeżeli jestr protokół JOBD, czytam tutaj, że jest, więc zastanawiam się nad zakupem...
http://interfejsy-diagnos...=produkt&id=102
Jakieś sugestie? Pomysły? |
Nie podam ci racjonalnych powodów, ale jakoś przeczucie mi mówi, że nie podpasi. Miałem ostatnio urządzenie diagnostyczne OBD2/JOBD pracujące w obu wymienionych standardach ISO i... nic. Zero komunikacji.
Być może, dlatego że to był VR4...
Owczar - 19-01-2010, 20:05
Ja myślę podobnie. W galu do 2001 roku był chyba jeszcze inny protokół... Szkoda tyle kasy na coś co może Ci pokazać w tym aucie co najwyżej błędy...
spown - 19-01-2010, 22:06
Czyli chyba skończy się na inwestycji w EvoScana, ten musi spasować, czy znów się mylę?
l_i_p_a - 19-01-2010, 22:12
Jeżeli kabel który wykonuje właśnie sprawdzi się w innych modelach mitsu, bo dział u mnie w colcie pod evoscanem to będzie dostępny tu i tam. i dużo taniej niż ściągany ze stanów. pzdr, a takie same opcje. będzie trzeba tylko nabyć na własną ręke ori evoscan. Tylko musi najpierw do mnie przyjechać pare osób chętnych czy działa w innych mitsu. radzę się wstrzymać
swinks_UK - 19-01-2010, 22:22
Do Evoscana wystarczy ci zwykły kabel VAG KKL ze zwartymi pinami 1 i 4. Inwestycja kilku złotych... ale ileż razy można o tym pisać...
Tutaj macie dokładniej:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=46158
l_i_p_a - 19-01-2010, 22:25
Ale taki kabel nie wiem czy czyta błędy silnika, klimy i abs-u? Właśnie to tylko zotało mi sprawdzić w moim kablu bo czyta błędy silnika i je kasuje a czy klimy i abs-u to nie wiem bo nie mam ani klimy ani abs-u w colcie:)
|
|
|