Forum ogólne - Akcyza / karta pojazdu / pierwsza rejestracja ...
arekp - 11-10-2006, 13:13
arturro napisał/a: | ja wychodze z zalozenia ze i tak te pieniadze stracilem ale im troche krwi napsuje, a jak spotka mnie bonus w postaci zwrotu to bede happy |
Wychodze z podobnego. Tylko czemu w tym chorym kraju wprowadza sie przepis, ze z gory oczywista niezgodnoscia z obowiazujacym prawem a potem sie miga od zwrotu.
w druga strone to nie dziala. Nie zaplac ZUSu, podatku dochodowego, VAT czy sie nie rozlicz w terminie lub spoznij sie o 1 dzien z odeslaniem pisma.
Anonymous - 11-10-2006, 13:56
wiesz, w sumie rzecznik nie zakwestionowal akcyzy samej w sobie tylko jej wysokosc wiec zwrotu 100% nawet nie spodziewalem sie.
Anonymous - 12-10-2006, 21:50
Cytat: | Na usta cisnie mi sie tylko skur...... | nie tylko tobie , ale to jest nasza polska rzeczywistość
Anonymous - 13-10-2006, 09:12
zgodnie z obietnica wklejam przyklad (oczywsicie nie mozna tego pisma traktowac jako wzor) pisma ktorego zanioslem dzis do urzedu o zawrot nadplaty za karte:
xxxxxxxxx data
Ul. xxxxxxxxxx
xxxxx Białystok
Urząd Miasta Białegostoku
ul. Słonimska 1
15-085 Białystok
Do Prezydenta Miasta Białegostoku
WNIOSEK O ZWROT NADPŁATY
W dniu xxxxxx 2005 roku dokonałem pierwszej w kraju rejestracji importowanego samochodu marki xxxxx. Wraz z dowodem rejestracyjnym (numer rejestracyjny: xxxxx) Prezydent Miasta Białegostoku wydał kartę pojazdu. Z tytułu wydania karty pojazdu wniosłem w kasie Urzędu Miasta w Białymstoku opłatę w wysokości 500 zł.
W dniu 17 stycznia 2006 roku Trybunał Konstytucyjny wydał wyrok (sygn. akt U 6/04) o niezgodności ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 roku w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu (DZ. U. Nr 137, poz. 1310) z art. 77 ust. 4 pkt 2 i ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. nr 108, poz. 908, nr 175, poz. 1462, nr 179, poz. 1486 i nr 180, poz. 1494 i 1497) oraz z art. 92 ust. 1 i art. 217 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Jest ono również sprzeczne z art. 28 Traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską.
W uzasadnieniu ww. wyroku Trybunał Konstytucyjny uznał za niezasadne podniesienie wysokości opłaty z tytułu wydania karty pojazdu do wysokości 500 zł i zobowiązał Ministra Infrastruktury do wydania do dnia 01 maja 2006 roku rozporządzenia ustalającego opłatę za wydanie karty pojazdu w wysokości uzasadnionej kosztami jej wydania.
W związku z powyższym oraz wobec faktu, że organa administracji publicznej są w pierwszej kolejności zobowiązane do stosowania aktów prawnych wyższego rzędu, a potem aktów wykonawczych, wnoszę o zwrot różnicy opłaty przeze mnie wniesionej a ustalonej nowym rozporządzeniem Ministra Infrastruktury, tj. różnicy między kwotą 500 zł, a kwotą 75 zł.
Zgodnie z art. 74 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja Podatkowa (tekst jednolity: Dz.U. z 2005r. nr 8, poz. 60 z późn. zm.) jeżeli nadpłata powstała w wyniku orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego, a podatnik {…} nie był obowiązany do składania deklaracji – wysokość nadpłaty określa podatnik we wniosku o jej zwrot.
Zwrotu nadpłaty w wysokości 425,00 zł (czterysta dwadzieścia pięć złotych 00/100) proszę dokonać na niżej wymieniony rachunek bankowy:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Załączniki:
kopia ww. karty pojazdu
arekp - 30-10-2006, 07:28
A ja trafilem na kolejne info w zwiazku ze zwrotem akcyzy w Szczecinie:
Kod: | Do Izby Celnej w Szczecinie wpłynęło już 1500 wniosków o zwrot akcyzy za samochody sprowadzone z innych krajów UE. Nawet po korzystnym dla polskich podatników rozstrzygnięciu Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (ETS), wielu z zainteresowanych może otrzymać bardzo niskie zwroty, albo nie dostać ich wcale - wynika z opinii, którą przesłało do naszej redakcji Ministerstwo Finansów.
ETS może wydać orzeczenie w tej sprawie w najbliższych dniach. Nadzieje osób, które liczą, że stwierdzi on niezgodność polskiej akcyzy z europejskim prawem, podgrzało wcześniejsze stanowisko w tej sprawie rzecznika Trybunału. Dlatego wnioski o zwrot akcyzy zaczęło składać sporo szczecinian i mieszkańców regionu.
- Mamy w tej chwili ok. 1500 wniosków. Sprowadzonych zostało do nas 110 tys. samochodów, więc wnioski złożyło dotychczas ok. 1,5 proc. osób, które zapłaciły akcyzę. Trudno przewidzieć, jak wiele osób się jeszcze na to zdecyduje - ocenia Monika Woźniak-Lewandowska z Izby Celnej w Szczecinie.
Z odpowiedzi, którą do naszej redakcji przesłał dyrektor Biura Ministra Finansów, Marek Hajbos, wynika jednak, że podatnicy mogą mieć problemy z odzyskaniem całej akcyzy. Resort ocenia, że opinia rzecznika ETS jest w większości korzystna dla polskiego rządu, gdyż zakwestionował on tylko pewien ułamek podatku. „A zatem jedynie część podatku nałożonego na przywiezione samochody kwalifikuje się, zdaniem rzecznika, do zwrotu. Jest to część przewyższająca podatek akcyzowy zawarty w wartości takiego samego samochodu, zarejestrowanego wcześniej w Polsce” - napisał Marek Hajbos.
Podatek akcyzowy na auta rejestrowane po raz pierwszy w Polsce jest niższy od tego, który nakłada się u nas na samochody sprowadzone z zagranicy. W wielu umowach kupna-sprzedaży zagranicznych aut zaniżona została jednak ich wartość, na podstawie której wyliczona była akcyza. Może się więc okazać, że tylko w niewielkim stopniu przekracza ona podatek nałożony na krajowego odpowiednika, lub jest nawet niższa. W efekcie wiele osób może otrzymać zwrot tylko nieznacznej części zapłaconej akcyzy, albo nie dostać jej wcale.
Zdaniem prof. Dariusza Zarzeckiego, ekonomisty z Uniwersytetu Szczecińskiego, nie wiadomo, czy takie podejście zaakceptuje Unia Europejska. - Rozumiem, że próbuje się znaleźć jakieś wyjście z tej sytuacji, gdyż chodzi tu o obronę wpływów do budżetu. Nie za bardzo przekonuje mnie jednak ta interpretacja. Myślę, że są podstawy, żeby ją oprotestować - uważa ekonomista.
(M. KUBERA) |
Zrodlo: Kurier Szczeciński
Anonymous - 30-10-2006, 07:35
Nawet nie chcę myśleć co zobi nasze ukochane państwo żeby jakoś zdobyć tą kasę na zwrot akcyzy
Anonymous - 30-10-2006, 08:19
takie pisanie o czesciowym lub calkowitym braku zwrotu akcyzy jest poprostu (imho) "sianiem propogandy" aby jak najmniej osob wystapilo o zwrot.
nawet jak zwroca czesc, w moim przypadku to bedzie sporo kasy bo zaplacilem 65% a powinienem ok 3% (chyba tyle ma byc po nowym roku).
update mojej sprawy to:
po odwaloaniu sie do dyr UC przez dyr IC dostalem pismo od tego drugiego ze dalej nie widzi podstaw do zwrotu akcyzy i przekazuje sprawe do tego pierwszego.
w sprawie ksiazki pojazdu dostalem pismo od prezydenta miasta bialegostoku ze nie widzi podstaw do zwrotu nadplaty bo w tym czasie wszyscy placili (zapomnial dodac, ze oprocz tych co kupowali nowe auta), w pismie jednoczesnie zacheca mnie do skierowania sprawy do sadu administracyjnego.
oczywiscie nie omieszkam skorzystac z tej wspanialej rady i po swietach przygotuje pozew przeciwko prezydentowi miasta bialystok.
arekp - 10-11-2006, 17:16
Cytat: | Minister finansów Zyta Gilowska podpisała rozporządzenie znoszące akcyzę na kosmetyki, które były nią objęte oraz znoszące zróżnicowanie stawek akcyzy na samochody w zależności od ich wieku. Rozporządzenie wchodzi w życie od 1 grudnia. |
Wlasnie stalem sie fanem tej Pani Oby tak dalej, tylko czemu tak pozno.
szczeslaw - 11-11-2006, 11:00
arekp napisał/a: | Oby tak dalej, tylko czemu tak pozno. |
Bo jutro są wybory...
Maryjon - 14-11-2006, 19:36
A dokładniej:
Cytat: | Wicepremier, podpisanym rozporządzeniem zrównała także stawki akcyzy samochodów nowych z używanymi. Od 1 grudnia 2006 r. wszystkie te samochody, niezależnie od wieku, obłożone zostaną akcyzą w wysokości 3,1% (do 2000 cm3) i 13,6% (powyżej tej pojemności). |
Ponieważ jeszcze nie zdążyli wprowadzic podatku tzw samochodowego (od emisji spalin) jest szansa że w grudniu będzie można kozystnie na legalu sprowadzać.
arekp - 27-11-2006, 12:26
Ha, w koncu sie doczekalem na reakcje UC w sprawie akcyzy. Dostalem oczywiscie decyzje odmowa z uzasadnieniem na 8 stron A4
Zastanawiam sie teraz ile oni mieli czasu na ta odpowiedz i czy czasem nie przegieli ... musze sprawdzic kiey papiery zawozilem i jakie sa terminy. Byc moze tedy cos uzyskam
ps. moj samochod wg. UC to Mitsubishi Carismo
ps2. i jak tu byc wyrozumialym dla strajkujacej PP kiedy z papierow z UC dowiaduje sie, ze podobno 'przyjalem' pismo, o ktorym nie slyszalem ani go nie widzialem. Po konsultacji telefonicznej z UC dowiedzialem sie, ze przesylke awizowano 2 razy - z czego u mnie w domu ktos jest zawsze obecny - i odeslano ja do UC, ktory na podstawie odpowiednich paragrafow uznal, ze przesylke odebrano!
Urzedniczka w UC byla bardzo mila, powiedziala mi, ze moge pisac odwolanie, na ktore oni mi ponownie odpisza itd. Ale moge tez poczekac na wyrok w Trybunale Europejskim i pozniej wniesc o ponowne otwarcie sprawy w zwiazku z art. 240, pkt. 11 Ordynacji Podatkowej
Chooper - 27-11-2006, 14:33
arekp napisał/a: | Dostalem oczywiscie decyzje odmowa z uzasadnieniem na 8 stron A4
|
ja dostałem 11
arekp napisał/a: | Zastanawiam sie teraz ile oni mieli czasu na ta odpowiedz i czy czasem nie przegieli ... musze sprawdzic kiey papiery zawozilem i jakie sa terminy. Byc moze tedy cos uzyskam
|
nic nie wyzyskasz, ich wiążą jakieś umowy prawne i kiedy z Twojego punktu widzenia wynika, że przedłużyli, to faktycznie jest mimo to wszystko ok (wiem to od radcy prawnego).
arekp napisał/a: | i jak tu byc wyrozumialym dla strajkujacej PP kiedy z papierow z UC dowiaduje sie, ze podobno 'przyjalem' pismo, o ktorym nie slyszalem ani go nie widzialem. |
to oni mają "bałagan" a nie PP, skoro najpierw w UC twierdza, że wysłali i odebrałeś, a potem, że awizowali (skoro wysłali, to muszą mieć potwierdzenie odbioru z Twoim podpisem). Śmiem twierdzić, że pewnie nawet nie wysłali....bo skoro dostajesz inną korespondencję, to dlaczego w Twojej skrzynce nie miałoby być Awizo...?
Anonymous - 27-11-2006, 14:45
Sprowadziłem w wakacje 2004r auto, zapłaciłem kilka tys zł akcyzy.
Realnie, czy jest jakaś szansa aby to odzyskać ?
Anonymous - 27-11-2006, 14:47
no to arek wspolczuje tobie tego odwolania, pamietam ile sie z tym nameczylem.
pamietaj rowniez ze musisz sie odniesc do ich odwolania itd.
Chooper - 27-11-2006, 14:49
arturro napisał/a: | pamietaj rowniez ze musisz sie odniesc do ich odwolania itd. |
dokładnie, trzeba obalić ich argumenty.
Leser Nikt jeszcze kasy nie ostał, ale cała rzesza ludzi walczy o swoje
|
|
|