Forum ogólne - Mandaty
Student - 05-02-2009, 08:32
Dokładnie i Ja popieram system fiński, tylko właśnie jest ten problem dochodów z którym US do tej pory sobie nie poradził.
12 lat tremu w prywatnej firmie zarejestrowany byłem na 600zł nie pamiętam dokładnie a brałem 2-3tyś. i to jest chore. Generalnie kładłem lach na wszelkie wezwania do zapłaty itp. bo przecież mnie nie stać , teraz jak mój pracodawca opłaca wszystko rzetelnie to nawet oszołomy ze Straży Miejskiej wiedzą jak ściągnąć kwity.
Generalnie w Polsce dużo musi się zmienić abyśmy żyli w normalnym kraju.
A mandaty zawsze przyjmuję z pokorą bo wiem za co dostaję.
LadyInRedMitsu - 05-02-2009, 18:37
Berni no zauwaz, ze ja sie Twojego auta nie czepiam i nawet o nim nie wspomnialam tak jak Ty kolejny raz mojego - tradycyjnie wykrecasz kota ogonem, bo jesli nie zrozumiales co napisalam to ja podkreslalam, ze nie chodzi tu o zazdrosc dotyczaca mojego auta bo auto to tylko auto ja nie przezywam zakupu bo zmienilam kiedy poprzednie sie wysluzylo, tylko o to zeby sie nadmiernie nie martwic o dochody kierowcow w lepszych autach, bo ja im nie zazdroszcze i nie uwazam, ze powinni placic wiecej za to samo wykroczenie co inni. Prawo powinno byc rowne dla wszystkich a nie dzielic ludzi na biedniejszych i bogatszych. W szkolach tez biedniejsze dzieci sa przesladowane przez bogatsze i co otworzysz 2 oddzielne dla biednych i bogatych i podzielisz dzieci wg dochodow? Ja uwazam, ze wszyscy powinni byc traktowani rowno a nie powinnismy tworzyc sztucznych podzialow klasowych wg zarobkow w zadnej dziedzinie. Skoro za kradziez i zabojstwo odpowiadaja wszyscy tak samo to dlaczego nie za mandaty? Finlandii niestety w Polsce nie mamy, wiec mozecie sobie pomarzyc o tym systemie i pisanie o tym jest calkowicie bezcelowe. Najlepiej sprawe drog i predkosci rozwiazali Niemcy i zdecydowanie bardziej wolalabym zeby u nas byly takie drogi jak u nich i dozwolone predkosci, ale my ani drugiej Finlandii ani drugich Niemiec jeszcze dlugo nie zobaczymy, bo wiadomo jak u nas sytuacja wyglada. To sie u nas po prostu nie sprawdzi, bo zbyt duzo ludzi pracuje na czarno pobieraja zasilek a maja inne dochody albo przykladowo pobieraja zasilek i np. pracuja poza granicami Polski. W zwiazku z tym oni by placili malo jako rzekomo "bezrobotni" a Ci ktorzy wykazuja uczciwie wyzsze dochody maxymalne kary niestety system finski sie u nas nie sprawdzi, bo Poska to Polska i wiadomo jak Polacy kombinuja. Musialoby sie tu wszystko zmienic od A-Z wiec nie ma co roztrzasac realiow innych krajow tylko przeczytac nowy taryfikator Polski i jak sie depnie - pokornie placic niestety jak to policjant trafnie powiedzial "ciezka nozka kosztuje".
Adaho_krak - 05-02-2009, 19:43
LadyInRedMitsu, wydaje mi się że nie do końca rozmumiesz wypowiedź Berniego i cały czas posądzasz chłopaka o jakąś dyskryminację bogatych. Pozwolę sobie na rozwinięcie kwesti karania biednych i bogatych. System jaki do tej pory obowiązuje w Polesce (mam na myśli punkty), jak na nasze realia jest OK, choć można by było go poprawić. Niestety może Twoi "bogaci znajomi" (dalej "BZ"), bardzo się przejmują mandatami i trafia to do nich, bardziej niż punkty. Moi "BZ" są wobec tego moralnymi zgniliznami, ponieważ punkty to jedyny argument na ich jazdę z przepisami i to dopiero wtedy gdy mają ich na koncie pod 20. Dla mnie punkty to jedyny w tym momencie bat na "BZ". Zniesienie punktów uważam ze niemoralne i skrajnie niesprawiedliwe. Jedyna alternatywą do obecnie działającego systemu kar w kodeksie drogowym, uważam system przytoczony przez Berniego nazwijmy go fińskim, lecz dopiero po wyeliminowaniu przez państwo oszustów podatkowych. Czyli wniosek: zostańmy przy tym co jest, bo jest w miare (jak na polskie realia) sprawiedliwie.
Uwex - 06-02-2009, 17:56
Adaho_krak - podpisuję się obiema rękami . Już to sobie wyobrażam , jakby to było
bez punktów - ci co ich stać - w schowku drobne 3 tys. na mandaty i hulaj dusza ... .
LadyInRedMitsu - 07-02-2009, 10:56
Adaho adwokacie bo mi sie nie podoba, ze przedstawil wlascicieli lancerow jako takich ktorzy sypia tysiacami z kieszeni. Nie musisz mi tlumaczyc bo mam 18 na koncie wszystkie zgarnelam fiatem ale wiem doskonale za co i przyjmuje z pokora punkty chociaz kasy szkoda Rowniez wlasciciele innych 100 razy lepszych wozow niezbyt chetnie placa mandaty. Nie zauwazylam, zeby osoby bogatsze byly tak chetne do placenia duzych kwot na rzecz pieskow, bo zwyczajowo daje sie 50 albo 100 bez rozrzutnosci a kazdy jest tak samo wsciekly kiedy wpadnie i musi mandat zaplacic. Jak ktos wciska gaz do podlogi to niekoniecznie super fura, teoretycznie w kazdym aucie to mozna zrobic, wiec nie mowcie, ze tylko bogatsi hulaj dusza... bo dobrze wiemy, ze roznymi autami sie wyciaga max - kwestia temperamentu kierowcy a nie tego jakie ma auto itd. Nie robmy z siebie swietoszkow, bo wiadomo, ze kazdy sobie lubi czasami szybciej pojechac, wiec nie ma co krytykowac i robic nagonki na "wariatow" w koncu po co sie kupuje auta powyzej 1.0 ? Nie pochwalam lamania przepisow a zdarza sie kazdemu... kto jest bez winy i nigdy nie zlamal przepisow niech pierwszy rzuci kamieniem Zobaczcie sobie kodeks z gazety prawnej punktacja sie zaostrza i wszystko idzie w kierunku poskromienia kierowcow nie bedzie kolorowo i kazdego sprawiedliwie rozlicza.
cns80 - 07-02-2009, 20:08
LadyInRedMitsu napisał/a: | Rowniez wlasciciele innych 100 razy lepszych wozow niezbyt chetnie placa mandaty. Nie zauwazylam, zeby osoby bogatsze byly tak chetne do placenia duzych kwot na rzecz pieskow, bo zwyczajowo daje sie 50 albo 100 bez rozrzutnosci | Tylko tu chodzi o to że ten kto ma 2 tyś na rękę i zapłaci 1 tyś mandatu ma przed sobą bardzo ciężki miesiąc. A ten kto ma 15 tyś na rękę po prostu nie skoczy na spadochronie, albo nie pójdzie dwa razy do drogiej restauracji, albo nie ponurkuje. Prawda że inaczej boli ?
Adaho_krak - 07-02-2009, 21:01
LadyInRedMitsu napisał/a: | Adaho adwokacie bo mi sie nie podoba, ze przedstawil wlascicieli lancerow |
Uważam, że to czysty przypadek, jakby napisał o Eclipse, czy SpaceRunner to bym się nie obraził.
LadyInRedMitsu napisał/a: | Jak ktos wciska gaz do podlogi to niekoniecznie super fura, teoretycznie w kazdym aucie to mozna zrobic, wiec nie mowcie, ze tylko bogatsi hulaj dusza... bo dobrze wiemy, ze roznymi autami sie wyciaga max - kwestia temperamentu kierowcy a nie tego jakie ma auto itd. Nie robmy z siebie swietoszkow, bo wiadomo, ze kazdy sobie lubi czasami szybciej pojechac, wiec nie ma co krytykowac i robic nagonki na "wariatow" w koncu po co sie kupuje auta powyzej 1.0 ? |
Zanim coś jeszcze napiszesz, polecam http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=15923 szczególnie pkt 10.
Do tego tematu dodam, że w Polsce sprawiedliwie to może nasze wnuki będą miały, a My niestety musimy się męczyć i płacić. Szkoda klawiatury i bicia niepotrzebnej piany. Zastanawia mnie tylko, dlaczego ten temat jeszcze nie trafił do kontrowersyjnych.
Berni - 08-02-2009, 00:24
LadyInRedMitsu napisał/a: | Adaho adwokacie bo mi sie nie podoba, ze przedstawil wlascicieli lancerow jako takich ktorzy sypia tysiacami z kieszeni |
powoli przestaje mi się chciec z koleżanką rozmawiac ponieważ żeby dyskutowac najpierw należy -potrafic czytac ze zrozumieniem- więc zacytuje ponownie sam siebie choc to nieładnie
słowo lancer zostało użyte jako PRZYKŁAD nowego dobrego samochodu gdybym pisał na forum opla to tekst brzmiałby tak "jeśli walisz nową Vectrą...
na forum fiata ...nową cromaa
na forum daci ..nową nie wiem czym-no i teraz mam powód żeby ich przeprosic za porównanie super auta (tak uważam -zupełna powaga)do wyżej wymienionego złomu
i nie musisz już wciskac ctrl+c ctrl+v - /wiem odwracam kota ogonem/
i jeszcze jeden cytat tym razem Twój - Berni no zauwaz, ze ja sie Twojego auta nie czepiam i nawet o nim nie wspomnialam tak jak Ty kolejny raz mojego-
kobieto zastanów się dokładnie i pokaż mi miejsce w moim ostatnim poście gdzie czepiłem się Twojego samochodu?
i jak już mam byc bezlitosny to kolejny TWÓJ CYTAT: nie dzielic ludzi na biedniejszych i bogatszych. W szkolach tez biedniejsze dzieci sa przesladowane przez bogatsze i co otworzysz 2 oddzielne dla biednych i bogatych i podzielisz dzieci wg dochodow?
????? przepraszam koleżanka zatrzymała się na 89 roku czy mieszka na białorusi?/celowo z małej litery/ podział na szkoły dla biednych i bogatych -już mamy osiedla dla biednych i bogatych też- jakieś pytania jeszcze???
jeżeli Cię ponownie uraziłem to oczywiście....przepraszam ale jestem po prawie 30 godzinach "dyżuru" i lekko jestem w.. zmęczony
Uwex, - a czy Ty jako posiadacz dokładnie takiej samej fury ja nasza koleżanka nie obawiasz się tutaj wypowiadac przecież na Całym forum wiadomo że Berni jest pogromcą posiadaczy Lancerów no tak Ciebie ratuje Twój drugi wózek...no tak celowo ... drugi wózek w rodzinie to SAXO -jak u Berniego-- spisek-
cns80 napisał/a: | Tylko tu chodzi o to że ten kto ma 2 tyś na rękę i zapłaci 1 tyś mandatu ma przed sobą bardzo ciężki miesiąc. A ten kto ma 15 tyś na rękę po prostu nie skoczy na spadochronie, albo nie pójdzie dwa razy do drogiej restauracji, albo nie ponurkuje. Prawda że inaczej boli ? |
Ale tu moje pytanie czy nie o tym właśnie dyskutujemy i czy przypadkiem kolega nie chce byc podejrzany o napastowanie biednych"bogatych"/nie odwracam kota ogonem i nie napastuje ludzi bogatszych ode mnie?/
To tyle ..i moja droga koleżanko- teraz się naprawdę zdziwisz o dornach i gosiewskich też nie było przypadkiem- Twój cytat "ani drugiej Finlandii ani drugich Niemiec jeszcze dlugo nie zobaczymy" tak i sama to potwierdzasz w swojej wypowiedzi- u nas bezrobotni udają bezrobotnych/przynajmniej częśc- o tych którzy naprawdę nic nie mają nie dyskutujemy bo nasza dyskusja ich nie dotyczy/ politycy udają że mają słuzbe więc pracują za zupę i kielicha więc 6 stów na żonę której się dzieciaka pyknęło to nie ma-/uprzedzam zarzut nie zaglądam nikomu do portfela/ no o bogatszych ode mnie to nie wiem czy mogę pisac bo jakiś lincz już chyba nademną wisi- ale napisże a Ci zamożni udają że zatrudniają ludzi za najniższą pensje krajową -wiesz o czym mówie????- o tak zwanej szarej strefie- i tu się z Tobą zgodzę dopóki tak będzie to możemy zapomniec o autostradach ponieważ one idą właśnie z naszych podatków -a system fiński jak najbardziej oki ale stworzony dla narodów "karnych" a my Polacy nigdy do takich się nie zaliczaliśmy.- należy zapytac czy na szczęście??
Ps. mój kot Raul prosi żebyś więcej nie pisała że odwracam go ogonem bo to nieprawda
mimo wszystkich niesłusznych zarzutów pozdrawiam z uśmiechem
cns80 - 08-02-2009, 21:38
Berni napisał/a: | czy przypadkiem kolega nie chce byc podejrzany o napastowanie biednych"bogatych" | Chce I się nie boi
akbi - 08-02-2009, 22:17
cns80 napisał/a: | Może mi powiecie dlaczego nauka jazdy Yarisem przed skrętem w prawo mocno odjeżdża do lewej ? |
zapewne uczono prawidłowego pokonywania zakrętów ... wchodząc w prawy zakręt z maksymalnie lewej strony nie dotyczy tylko wówczas gdy jeździsz z przyczepą ... podczas takiego pokonywania zakrętu minimalizujesz siłę odśrodkową ..czytaj możliwość wpadnięcia w poślizg.
cns80 - 09-02-2009, 07:43
akbi napisał/a: | zapewne uczono prawidłowego pokonywania zakrętów ... wchodząc w prawy zakręt z maksymalnie lewej strony nie dotyczy tylko wówczas gdy jeździsz z przyczepą ... podczas takiego pokonywania zakrętu minimalizujesz siłę odśrodkową ..czytaj możliwość wpadnięcia w poślizg. | Na suchym w środku lata z prędkością 15 km/h ? Tak to mogli Kubicę uczyć Szkoda że zapominają mówić że jeśli za późno odbije się do lewej przed prawym zakrętem to wspomaga się siłę odśrodkową i zarzuca tyłem . Trochę dziurawa ta teoria Arku
akbi - 09-02-2009, 09:11
cns80 napisał/a: | Na suchym w środku lata z prędkością 15 km/h ? |
a co chciałeś ...podstaw uczyć zupełnie zielonego kierowcę ...tfu ...nawet jeszcze nie kierowcę ...przy prędkości 100 km/h .... takich podstawowych nawyków najlepiej uczyć przy minimalnej prędkości
cns80 napisał/a: | Szkoda że zapominają mówić że jeśli za późno odbije się do lewej przed prawym zakrętem to wspomaga się siłę odśrodkową i zarzuca tyłem |
oczywiście ... samo wjeżdżanie w zakręt prawy z maksymalnie lewej strony nic nam nie da, jeśli nie dopowie się, że na szczycie zakrętu należy być maksymalnie po prawej stronie, a na wyjściu z tegoż zakrętu ponownie po lewej
cns80 - 09-02-2009, 09:26
akbi napisał/a: | oczywiście ... samo wjeżdżanie w zakręt prawy z maksymalnie lewej strony nic nam nie da, jeśli nie dopowie się, że na szczycie zakrętu należy być maksymalnie po prawej stronie, a na wyjściu z tegoż zakrętu ponownie po lewej | No jeszcze zapominają mówić że należy się mieścić we własnym pasie Poza tym ten manewr jest kompletnie nie przydatny przy skręcie na skrzyżowaniu w mieście przy małych prędkościach Za to jest cholernie uciążliwy dla osób które właśnie wyprzedzają albo jadą z przeciwka. Bo nigdy nie wiadomo co taki kierowca ma na myśli - czy sposobi się do skrętu czy go wyniosło na mój pas Tak to sobie mogą jeździć kierowcy dynamiczni i bez potrafiący wysunąć się do lewej odpowiednio wcześniej, a nie rzucający autem w lewo na 2-3 metry przed skrętem. Wystarczy trochę lodu i ten skręt im wyjdzie w przeciwną stronę niż chcieli
Uwex - 09-02-2009, 13:10
Berni - nie po to sie zapisałem do Mitsumaniaków , żeby sie kogoś bać !
A o spiskach to już dosyć się nasłuchałem w telewizji .
akbi - 09-02-2009, 22:26
cns80 napisał/a: | No jeszcze zapominają mówić że należy się mieścić we własnym pasie |
nie napisałem też, że podczas takich "manewrów" nie powinniśmy patrzeć się do tyłu, nie jeść hamburgerów, nie wysiadać z auta .... Patryk ... czy uważasz, że ludzie nie znają aż tak oczywistych rzeczy
cns80 napisał/a: | Poza tym ten manewr jest kompletnie nie przydatny przy skręcie na skrzyżowaniu w mieście przy małych prędkościach |
Ty pisałeś o prędkości 15 km/h ... a przy takiej można wpaść już w poślizg ... zimą na przykład ... Pamiętaj ...dobre przyzwyczajenia pozwolą uchronić Ci tyłek ... Wątpię abyś pamiętał o prawidłowo dobranym torze jazdy jadąc szybciej ...gdy na co dzień jeździsz ..."od tak"
cns80 napisał/a: | Za to jest cholernie uciążliwy dla osób które właśnie wyprzedzają |
wyprzedzanie na zakręcie ????
cns80 napisał/a: | albo jadą z przeciwka |
nie jest, gdyż ten z naprzeciwka powinien być po przeciwnej stronie swego pasa w momencie przejazdu obok Ciebie
cns80 napisał/a: | Tak to sobie mogą jeździć kierowcy dynamiczni i bez potrafiący wysunąć się do lewej odpowiednio wcześniej, a nie rzucający autem w lewo na 2-3 metry przed skrętem. |
a gdzie ja napisałem, że zjeżdżamy do lewej 2-3m przed skrętem w prawo
cns80 napisał/a: | Wystarczy trochę lodu i ten skręt im wyjdzie w przeciwną stronę niż chcieli |
Patryś ... chyba nie wiesz o czym piszę
|
|
|