[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Głośniki w Lancerze
mazin - 26-11-2010, 19:40
Słucham dużo i głośno (bez przesady), także w samochodzie. Nie mam wyciszenia/wygłuszenia, ale planuje, może na wiosnę?, kto to wie... Chciałbym jednak zmienić głośniki. O ile do przednich nie mam zastrzeżeń i "dają radę" nawet przy mocnym sygnale, o tyle tylne charczą nawet przy stosunkowo niewielkiej głośności (zwłaszcza prawy). Najczęściej są wyciszone i mam "scenę". Często jednak wożę pasażerów z tyłu i jest niestety kicha ;-( Czy moglibyście poradzić konkretny model (i jaki to rozmiar?) do tyłu? Jeśli cena nie będzie zaporowa, to od razu wymienię przód, nie chodzi o hi-endowe superwypasione grajki, ale raczej o coś co będzie wyraźnie lepsze od fabrycznych. Myślałem też o przełożeniu tych z przodu do tyłu a z przodu o czymś lepszym. Czy ich rozmiary są takie same? Potrafi ktoś podać konkretną markę/model, która zmieści się w miejscu fabrycznych?
Trik - 26-11-2010, 23:52
mazin, kliknij tu dla przykładu. http://www.pioneerelectro...#section=stages Można złożyć cobie końplet a potem dobrać coś tanszego od innego producenta.
krzychu - 26-11-2010, 23:53
A nie lepiej poszukać rozbitego intensa? Wziąć cały zestaw? Tak też sobie dumam czy jak się zamontuje sub-a w bagażniku czy faktycznie jest sens wyklejać drzwi? W końcu to głownie niskie tony mają problem (bo ruszają tapicerką), tylko pytanie czy Wasze radyjko ma możliwość limitowanie na przednie niskich tonów (filtra górnoprzepustowego).
mazin - 27-11-2010, 00:18
krzychu napisał/a: | A nie lepiej poszukać rozbitego intensa? Wziąć cały zestaw? Tak też sobie dumam czy jak się zamontuje sub-a w bagażniku czy faktycznie jest sens wyklejać drzwi? W końcu to głownie niskie tony mają problem (bo ruszają tapicerką), tylko pytanie czy Wasze radyjko ma możliwość limitowanie na przednie niskich tonów (filtra górnoprzepustowego). |
Ale ja suba, wzmak i pioneera zamiast fabryki już mam (i odcina co trzeba). Zostało wygłuszenie i głośniki
[ Dodano: 27-11-2010, 00:26 ]
Dzięki Trik!
Widzę, że na przód proponują 6 i 3/4" (takich nie spotkałem) a na tył 6,5", czyli po naszemu 16,5 cm. W jednej opcji, najuboższej, 16,5 jest i z przodu, czyli da się. Muszę tylko poszperać za informacją o głębokości montażu. Rozważam jakieś hertze (250 zeta) albo rockford fosgate - są na allegro u jednego sprzedawcy za 299, inni mają dużo drożej. Ale poszukam na jakichś forach, może coś w tej cenie, albo ciut drożej wynajdę. Opiszę potem, czy było warto, czy też to wyrzucone pieniądze
jac - 27-11-2010, 17:32
mazin, ponizej masz dane serwisowe glosnikow montowanych w lancerkach:
The following three types of speakers are available.
4 speakers (Front door: 16 cm, rear door: 16 cm)
6 speakers (tweeter: 3.5 cm, front door: 16 cm, rear door: 16 cm)
9 speakers (tweeter: 3.5 cm, front door: 16 cm, rear door: 2-way coaxial 16 cm, subwoofer: 25 cm) <Rockford Fosgate® premium sound system>
For the front door sash trim, two types of tweeters, the balance dome tweeter <Vehicles with 6 speakers> and soft dome tweeter <Vehicles with 9 speakers (Rockford Fosgate ® premium sound system)>, have been established. The soft dome tweeter can play clearer treble with less distortion compared to the balance dome tweeter. For the better treble, two types of front sash garnish, resin type <Vehicles with 6 speakers> and punching metal type <Rockford Fosgate ® premium sound system>, has been established. With the punching metal type, the metal has been adopted for the punching part to enlarge the punching opening, enabling the playback of cleaner treble.
For the front door speaker, two types of speakers, 16 cm paper cone speaker <vehicles with 4 speakers, 6 speakers> and PP (polypropylene) cone speaker <Rockford Fosgate® premium sound system>, are available. For the rear door speaker, two types of speakers, 16 cm paper cone speaker <Vehicles with 4 speakers, 6 speakers> and PP (polypropylene) cone 2-way coaxial speaker <Vehicles with 9 speakers (Rockford Fosgate® premium sound system)>, are available. Compared to the paper cone speakers, the PP (polypropylene) cone speakers can playback crisper bass. The door opening of the vehicles with 9 speaker (Rockford Fosgate® premium sound system) is blocked by using the sheet metal cover and the urethane integrated resin sheet (resin cover and water proof film) to make the door into a speaker box, thus improving the sound quality. As an advantage of the sheet metal cover, the rigidity of the areas around the speaker has been increased, and the higher sound pressure, suppression of high harmonic, and suppression of dumping are achieved to improve sound quality.
mazin - 29-11-2010, 13:18
jac napisał/a: | mazin, ponizej masz dane serwisowe glosnikow montowanych w lancerkach:
|
jac, dzięki, trochę rozjaśniło mi obraz. Przy wyborze konkretnego modelu będę się kierował tym, nadal niestety nie wiem, jaką głębokość montażowa wchodzi w grę. Te lepsze są raczej "wysokie", to znaczy mają spore magnesy, dlatego muszę znać tę wartość, by po zakupie nie okazało się, że niestety nie wlezą ;-(
jac - 29-11-2010, 20:12
mazin napisał/a: | nadal niestety nie wiem, jaką głębokość montażowa wchodzi w grę |
niestety w "serwisowce" nie ma danych na ten temat, pozostaje Ci tylko albo podejsc do zaprzyjaznionego serwisu i zagadac zeby pozowolili Ci zajrzec w moze akurat rozprute drzwi albo pruc swoje....
Niebieska R-ka - 07-12-2010, 13:47
Witam
Własnie w sobotę wygłuszałem drzwi w swoim lancerku i powiem efekt naprawdę super, ale wymieniłem też głośniki,nie chciałem tego robić ale jak zobaczyłem te fabryczne to zmieniłem zdanie.
Demontaż tapicerki trwa dwie minuty,trzy wkręty i kołki tapicerskie,/dobrej jakości/ mozna je użyć kilka razy i nie pękają. Nowe głośniki wymagają dystansu lub wykorzystania starych,ale to wymaga trochę pracy i pomysłu.
mazin - 07-12-2010, 22:41
Niebieska R-ka A czy możesz podać dokładny model głośników i ew. grubość pierścieni-dystansów?
bastek - 08-12-2010, 13:08
Niebieska R-ka, może jakieś zdjęcie robiłeś? mierzyłeś jaki duży głośnik wejdzie?
Niebieska R-ka - 08-12-2010, 19:27
Witam.Zdjęć nie robiłem ,grubość pierścienia {wykorzystałem te które tam były}około 3cm.,dolutowałem kabelki i nie musiałem przerabiać wtyczki i gniazda.
Głośniki które zamontowałem to JBL GTO 6528S.Dla mnie wystarczy a efekt jest o niebo lepszy.
Powodzenia.
fargo - 08-12-2010, 20:31
Niebieska R-ka napisał/a: | JBL GTO 6528S |
Nie rozumiem dlaczego wsadziłeś głośniki dwudrożne? U ciebie nie było wysokotonowych oddzielnie w lusterkach??
benji - 09-12-2010, 14:34
A co sądzicie o tych głośniczkach?
http://www.rockfordfosgat...en_US&p_status=
Mam zamiar założyć je do tylnych drzwi.
Czy będą pasować?
Ma też jeszcze jedno pytanie - czy w Mitsubishi Lancer Invite z 2009r. (MY 2010) jest wyprowadzone okablowanie do wzmacniacz oraz do subwoofera w bagażniku tak żeby można było bezpośrednio podłączyć obie rzeczy bez dodatkowych prac.
Pod siedzeniem pasażera oraz w bagażniku w zaślepce znalazłem jakieś wtyczki nie podpiętą do niczego - czy może to być od nagłośnienia?
Niebieska R-ka - 10-12-2010, 10:30
fargo napisał/a: | Niebieska R-ka napisał/a: | JBL GTO 6528S |
Nie rozumiem dlaczego wsadziłeś głośniki dwudrożne? U ciebie nie było wysokotonowych oddzielnie w lusterkach?? |
Akurat kupiłem je w bardzo dobrej cenie i dlatego
Silverrr - 23-12-2010, 10:05
a czy może ktoś wytłumaczyć mi jak debilowi jak dobrać taki zestaw? Chciałbym zmienić głośniki wszystkie i dołożyć wzmacniacz pod fabryczne radio w Invite'cie z 2008 roku. Z przodu z tego co wyczytałem mają być 3.5cm a w drzwiach po 16 cm. Ale... jakie? oO
|
|
|