[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Docieranie Lancera - jak?
Radassss - 12-03-2009, 11:59
aaa mityczny Motul...
owszem dobry ale tak samo jak kazdy inny
norma!!! na to powinno sie patrzec, reszta jest milczeniem...
Uwex - 12-03-2009, 12:01
Radassss napisał/a: | dobry ale tak samo jak kazdy inny | - oczywiście , że tak . Kolega pytał , to odpowiedziałem .
A żeby sprecyzować , to z Motula : Motul 8100 Eco-energy lub Eco-clean 5W-30 .
krzychu - 12-03-2009, 12:32
Jak by nie było zasadowa wartość jest opisywana jako zdolność do oczyszczania silnika....
A patrząc na pochodzenie oleju to jak to się przedstawia jeśli chodzi o kraj pochodzenia?
E tam motul
Krzychu
michaello - 12-03-2009, 12:38
Krzychu, Radassss
Tak czytam te Wasze posty i zastanawiam sie czy to tylko fascynacja tymi olejami czy moze juz milosc .
A tak na powaznie wielki szacunek.
Radassss - 12-03-2009, 12:42
ja sie tym zawodowo zajmuje, a wlasnie w pracy siedze ... wnoisek pracuje
a co do pochodzenia to wiekszosc masz i tak napisane EU, czyli prawie caly kontynent
min dlatego ja mam Statoila wlanego bo jest napisane, ze Szwecja czyli jakies tam wieksze zaufanie mozna miec wg mnie
krzychu - 12-03-2009, 12:46
michaello - nie mam guru który mi napiszę ten jest najlepszy
A skończy się chyba na shell-u. Nie słyszę silnika do około 2,5 tys obrotów to może zacznę słyszeć A jak będzie za głośny albo będzie go ubywało to następna zmiana będzie na jakiś mniej zasadowy.
Krzychu
Radassss - 12-03-2009, 12:49
Krzychu no i bym w tym momencie powiedzial amen
spoko nic ci nie bedzie chalasowalo trzeszczalo czy pierdzialo...
no chyba ze sie uprzesz zeby cos uslyszec to wtedy stwierdzisz ze cos nie tak, bo sobie to wmowisz
michaello zajebiaszcze fotki
tomekrvf - 12-03-2009, 12:59
Ja tylko krótko o Shellu 5W40. Mój teść ma Outlandera 2.4MIVEC. Od przebiegu 3000km jeździ na Shellu. Teraz ma 105000km i jako że ostatnio regulowałem mu zawory to mogę stwierdzić że silnik jest tak czysty w środku że można by spokojnie spakować głowicę do pudełka i sprzedać jako nową. Odgłos pracy silnika równie przyjemny jak w nowym samochodzie.
Radassss - 12-03-2009, 13:11
powiem szczerze ze na wiekszosci dobrych olejow tak bedzie
to jest w duzej mierze kwestia zastosowania dobrych filtrow, jesli sie stostuje tanie zamienniki to czesto zawor glowny tych filtrow jest ciagle otwarty i olej nie jest filtrowany, tylko sobie lata gora dol, zalezy to od cisnienia na pompie olejowej jesli filtr tylko pasuje uszczelka i gwintem a jego zawory nie sa odpowiednio ustawione to nawet najlepszy olej nic nie da...
ale to co piszesz tylko potwierdza ze Helix jest dobrym olejem
tomekrvf - 12-03-2009, 14:16
Radassss napisał/a: | ale to co piszesz tylko potwierdza ze Helix jest dobrym olejem |
Przynajmniej jest to test na 100 000km, a nie "wlałem inny olej i już silnik lepiej chodzi"
krzychu - 12-03-2009, 14:18
tomekrvf napisał/a: | Radassss napisał/a: | ale to co piszesz tylko potwierdza ze Helix jest dobrym olejem |
Przynajmniej jest to test na 100 000km, a nie "wlałem inny olej i już silnik lepiej chodzi" |
No ale jak ja jeżdżę w starym aucie na Elf Sporti 15W40 to jak wymianie na nowy od razu silnik ciszej chodzi i to zauważyłem przypadkiem a nie wmówiłem sobie. Pierwsze myślałem że to przez regulację zaworów, ale kiedyś nie regulowałem i też ciszej chodzi zaraz po wymianie.
Tak że Ci co tak mówią mają racje tylko że jak by wymienili na ten sam co mieli też by był podobny efekt
Krzychu
jaca71 - 12-03-2009, 14:22
Dla mnie oleje w silnikach to takie samo VooDoo jak kable w HIFi. Jeden wierzy drugi rozumie. Mnie zastanowiło jedno. Gdy kupowałem opla to panowie w ASO twierdzili tylko Mobil1 nic innego - mówimy oczywiście o olejach klasy konsumenckiej do cywilnych samochodów. Gdzieś około dwa, może trzy lata później zajeżdżam do serwisu i goście twierdzą że teraz najlepszy jest Shell Helix - niech leją pewnie wiedzą. Patrzę na samochód po wyjeździe z warsztatu i wszystko jasne. Stare podkładki pod tablice z nazwą dilernii i reklamą Mobila zamieniona nowymi z reklama Shella. Od tamtej pory kupuję najtańsze oleje spełniające normy i Opelek ma ponad 200km a civek miał ponad 150 i zero problemów...
krzychu - 12-03-2009, 14:32
jaca71 napisał/a: | Stare podkładki pod tablice z nazwą dilernii i reklamą Mobila zamieniona nowymi z reklama Shella. |
Ale bym się jak by mi zamienili moje mitsumaniakowskie albo nakleili jakąś naklejkę na szybę
No a ASO pewnie zawsze będzie szukać w dobrych olejach tych najdroższych coby przy tej samej marży zarobić więcej.
Krzychu
Radassss - 12-03-2009, 14:56
no wiadomo ze wymiana na nowy olej wyciszy...
juz to pisalem ze jakby mieli umowe z Lotosem to Lotos bylby cudem techniki i te silniki na Lotosie by najlepeij chodzily... ,
a prawda jest tak ze mechanik nie ma zielonego pojecia o oleju (przynajmniej wiekszosc)
ile razy sie spotkalem z sytuacja ze klient przynosil olej spowrotem bo mu mechanik kazal i powiedzial ze to g... jest i ze ma byc Mobil... , a ja na to nie ma sprawy moze byc Mobil... norma ta sama prametry bardzo podobne poprosze jeszcze 20
jaca71 - 12-03-2009, 15:13
Dlatego fajnie by było zrobić wątek przyklejony z wartymi polecenia olejami od najtańszych do najdroższych. Wtedy każdy by mógł sobie według przekonań wybrać taki, do którego będzie miał zaufanie.
Nie uwierzę w bajki że jeden producent przegonił resztę... Kiedyś spotkałem się z opinią że dobrze jest kupować oleje (podobnie jak wódkę) mało popularne, bo jest najmniejsza szansa trafienia na podróbki - a to jest największe zagrożenie dla silnika.
|
|
|