[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Filtr stożkowy w Galu
Wiciu - 15-12-2009, 18:06
Witam. Co do stożka, to dźwięk zmienia się pod warunkiem, że wywali się oryginalne gumowe rury itp standardowe połączenia przepustnica-przepływomierz oraz przepływomierz-filtr wiem bo dużo z tym kombinowałem aż w końcu kupiłem dolot u hamburgerów. problem jest taki, że oni maja w innym miejscu akumulator i trzeba rzeźbić bo nie jest to wersja plug and play. Na początku wyglądało to tak (dźwięk się nie zmienił w porównaniu do seryjnego filtra)
foto akurat takie bo innego nie mam
cały zestaw wygląda tak:
jest tak teraz jeszcze trochę pozmieniałem mocowania układ rury ale nie mam aktualnego foto (dźwięk przy 6500-7000 jest powalający, coś jakby się V-TEC załączał
Na alledrogo tez widziałem podobny zestaw ale koszt to ok 400zl a co za tym idzie nie warte swojej ceny
swinks_UK - 15-12-2009, 18:17
Oooo, to wygląda już lepiej .
Źródło powietrza jest w strefie zimnej i do tego wystarczajaco długi odcinek rury by "wirem" z filtra nie walić prosto w MAF.
gem1 - 15-12-2009, 18:44
no właśnie o takim mocowaniu pisałem cały czas
i takie mozecie podejrzeć w linku, który podałem... można jeszcze inaczej, ale to juz trzeba iskry krzesać np wlot powietrza przez błotnik i stożek wpuszczony w nadkole, ale ja nie jestem zwolennikiem takich rozwiazań.... dla co bardziej lękliwych, że stozek z takiego poziomu moze zassać wodę (głębsza kałuza), można też go osłonić od ciepla, a rurą doprowadzić zimne powietrze... ale dobre osłony termiczne to dodatkowy koszt, no i konstrukcja już nam się komplikuje...
pozdro
robertdg - 15-12-2009, 21:22
Wiciu, na ja pierdziu trzeba przyznac ze powalajaco to wyglada, poza efektami akustycznymi zwrociles jeszcze uwage na jakies inne efekty pracy silnika, spalania, etc.,
costa brawa - 15-12-2009, 21:33
Wiciu, a z hydroshieldem jak ? masz go czy bez jezdzisz?
gem1 - 15-12-2009, 23:23
Wiciu, proponowałbym przy takim dolocie pobawić się jeszcze zapłonem przyspieszyć... ustawić go na gorszej benie (95) tak, żeby przy obciążeniach nie uzuskiwał jeszcze stuku (ja w nysie nie byłem w stanie uzyskać spalania stukowego, mimo przkręcenia zapłonu na max do przodu, ale i tak dla bezpieczeństwa ciutes cofnąłem, ale wynika to z dostosowań jednostek SR20DE do tego typu pracy), ale był tuż przed tą granicą i potem lać 98+... zobaczysz jak miło będzie się wkręcać
fajny dolocik... a próbowałeś pośmigać bez tego dolnego zagięcia... krótsza rura, ale prosta i na koncu stożek zwrócony do dołu, a nie w bok... im mniej zakrętów tym lepiej
kubasiw - 16-12-2009, 10:05
Wygląda zacnie, ale właśnie hydroshiled jest jedna z pierwszych rzeczy o jakich pomyslałem widząc umiejscowienie stożka. Do tego jeszcze (jak w prawie każdym galu) brak osłony pod silnik ...
Wiciu, może byś podał jakiś namiar na ten twój zestaw ?
na alledrogo jest tylko cos takiego, ale wygląda zupełnie inaczej (ogólnie średnio zachęcająco)
http://allegro.pl/item843...shi_galant.html
gem1 - 16-12-2009, 10:20
kubasiw - pomijając, ze z tym zestawem nie masz szans na wyprowadzenie stożka w strefę chłodniejszego powietrza, to filtr sam w sobie jest okrutnym badziewiem...
Niestety jakość filtra, ma duże znaczenie i proponowałbym cos z półek K&N, Fujita lub STIGa... (dolot nie jest inwestycją nisko budżetową, jeżeli ma być sprawny)... Z własnego doświadczenia wiem, bo sam używałem jakiś czas, stożki SIMOTY nie są złe, ale do wyżej wymienionych trochę im jednak brakuje...ale nadrabiają na pewno przystępniejszą ceną.
kubasiw - 16-12-2009, 10:56
Mam dokładnie takie samo zdanie.
costa brawa - 16-12-2009, 22:29
sklep "Mtuning" w rzeszowie ma CAI do galanta simoty ale tez jakis taki -cos mi nie pasi w nim ... jednak jakbym kupowal to wolal bym jakis firmowy albo to co jest orginalne ( mialem stozek przez okolo 2 miesiace i wrocilem do org)
ale przy CAI takim jak ma Wiciu, hydro musi byc moim zdaniem - inaczej bym nawet nie odwazyl sie wyjechac na droge - balbym sie
Wiciu - 16-12-2009, 23:16
robertdg, oprócz dźwięku trochę szybciej wkręca się na wysokich obrotach.
gem1, co do zapłonu itp to będę kombinował w dalszym czasie, najpierw wydech i ogarnąć muszę jeszcze trochę dupereli:)
ogólnie stożek jest dość wysoko nad ziemią, tj. tuż pod belką tak wiec musiał bym utopić, auto dużo powyżej progów żeby wodę zassał (poza tym staram się unikać wody )
kubasiw, ja ściągałem cały zestaw od hamburgerów bo w Polsce i okolicach nie mogłem znaleźć takowego
Plan ogólny jest taki ze jeszcze muszę zrobić cały wydech z kwasa razem z kolektorami, potem wycieczka do warszawy na strojenie i liczę na 200+
a tak powinien być zamontowany ów dolot według producenta ale tak jak wspominałem maja mniejsze aku i w innym miejscu
gem1 - 17-12-2009, 07:56
Wiciu.. trzymam kciuki za projekcik
kucy możesz tyle nie uzyskać... ale niutki Ci skoczą i to ładnie, a to najważniejsze , zastanów sie jeszcze nad portingiem kolektora ssącego... prosta robota w garażu, a dająca pozytywne efekty
u nas mniejsze aku też mozna dostać...ale sporo kosztuje w porównaniu z normalnym gabarytem
kubasiw - 17-12-2009, 10:20
Wiciu, myślę że teraz wszyscy czekamy na wykres z dobrej hamowni oraz może na jakiś filmik jak ten CAI gra w galancie Może taki prezent na święta dla forumowiczów
Wiciu - 17-12-2009, 11:01
Sądzę, że pierwsze poważne mody zaczną się dopiero wiosną także wykres z hamowni tez będzie w tym okresie Jeśli pogoda pozwoli i zdobędę jakiś w miarę dobry dyktafon to nagram dźwięk stożka na postoju i w czasie jazdy
jOkerek - 27-02-2010, 19:12
bardzo ciekway i rzeczowy temat... jestem tuz przed pracami wlasnie z doltem i wydechem i namierzylem jescze taki zestaw - podobny i mysle ze tez ude sie go odpowiedni olozyc...
http://allegro.pl/item919...pse_galant.html
co o tym myslicie ?
|
|
|