Space Star Techniczne - [MSS ALL] ELEKTRYKA - Przełacznik sterowania elektrycznymi s
JCH - 16-04-2011, 22:28
O ile pamiętam jest jeszcze śruba trzymająca boczek drzwi na wysokości lusterka. Nie masz jej zaznaczonej na rysunku.
Bizi78 - 16-04-2011, 23:07
Witam.
Do wyjęcia panela od strony kierowcy nie trzeba demontować całego boczku. Należy go podważyć ja zrobiłem to swoimi palcami i paznokciami (trochę ciężko siedzi) od strony wierzchołka panela nad przyciskiem window lock. Czasami nie próbuj podważać od drugiej strony bo nic to nie da. Po wysunięciu panela odepnij kostkę i odkręć 8 śrubek i wszystko masz jak na dłoni. Przycisk jest cały plastikowy i się wyrabia. Jedyną radą jest jego wymiana. Na alledrogo występują zestawy naprawcze cena około 50zł. Ja okazyjnie zakupiłem na ww portalu cały panel z 4 przyciskami od carismy w cenie 65zł. W ASO polecili mi cały panel za bodajże 500zł netto. Jeżeli chcesz to mogę przesłać ci kilka fotek na maila.
Pozdrawiam.
Ten kawałek blaszki trzyma się tapicerki.
Uploaded with ImageShack.us
franek333 - 18-04-2011, 17:03
Witam
Ja ostatnio miałem do czynienia ze zdejmowaniem boczków.
Poszło jak po maśle
Najpierw wykręciłem te blachowkręty z zaślepkami a następnie znalazłem bardziej odstający punt boczka, wsadziłem rękę i przesuwając w kierunku kołeczków każdy kolejno wyskakiwał. Bez żadnej szarpaniny.
Z ponownym założeniem nie było żadnych problemów
Jeśli chodzi o sam przełącznik zespolony szyb to powinien wyjść jak go umiejętnie podważysz w kilku miejscach płaskimi wkrętakami.
Te pojedyńcze od pasażerów właśnie tak wychodzą.
Odejdzie Ci zdejmowanie boczka - tylko pamiętaj żeby wiązkę elektryczną z kostką sobie czymś złapać, np. przywiązać sznurkiem bo może Ci wpaść do drzwi i może okazać się że już wtedy nie obędzie się bez jego zdejmowania
Pozdrawiam
tomiś - 18-04-2011, 18:48
A ja szarpnąłem raz odo dołu - odczepiły się 3 dolne, potem za bok - kolejne 2 poszły gładko.
W sumie było ich 6 - ten jeden nie wiem kiedy ale też się wyczepił i nic się w ten sposób nie popsuło. Natomiast zacząłem metodą bez zdejmowania boczków ale to się skończyło pęknięciem jednego elementu, w który wkręca się jedna z 8-u śrubek (posklejałem).
Przycisk naprawiłem majstrując w nim nowe mocowanie. Szyby się otwierają i zamykają więc chyba tak zostawię...
na razie tyle pozdrawiam
p.s. przełącznik szyb, krańcówki, klamka klapy bagażnika - to wszystko nawaliło ostatnio (w jednym czasie); jakie typowe usterki mogą się jeszcze pojawić ? a może warto czemuś zapobiec ?
lapass - 29-04-2011, 13:10
tomiś napisał/a: | jakie typowe usterki mogą się jeszcze pojawić ? a może warto czemuś zapobiec ? |
Teraz to chyba po ptokach, ale jak miałeś zdjętą tapicerkę z drzwi, to mogłeś obejrzeć, jak wygląda cięgno, które steruje "grzybkiem" od zamka
(tym, za który się opuszcza, kiedy zamykasz drzwi z centralnego).
Czasem pojawia coś takiego, że po kliknięciu otwierania na pilocie ten grzybek nie przesuwa się do góry i drzwi pozostają zablokowane. Trzeba ten grzybek ręką podnieść.
Mam tak u siebie i wiem, że miewają inni.
Pierdoła, ale czasem denerwuje.
halbog - 29-04-2011, 16:41
lapass napisał/a: | Czasem pojawia coś takiego, że po kliknięciu otwierania na pilocie ten grzybek nie przesuwa się do góry i drzwi pozostają zablokowane. Trzeba ten grzybek ręką podnieść.
Mam tak u siebie i wiem, że miewają inni. | mam tak czasami zimą.
Pozdrawiam
Bogdan
Anonymous - 13-05-2011, 14:56
Witam. Właśnie jestem po wymianie klawisza,tego z podświetleniem sterujący szybą od strony kierowcy..Wymiana jest naprawdę bardzo prosto, a sam klawisz kupiłem na allegro od ,,Mitsustyle" z wysyłką 62 zł.Odkręciłem boczek drzwi, kilka zaczepów, kilka wkrętów, delikatnie, bez nerwów...i gotowe.Kasa za wymianę została w kieszeni Pozdrawiam...
qbotos - 11-06-2011, 21:04
Klawisz do cari (niestety bez podświetlenia ale jakoś to przeboleje) kupiłem tutaj za 28zł:
AUTO GT Sp. z o.o.
Autoryzowany Dealer Mitsubishi Motors
ul. Wrocławska 4
01-493 Warszawa
www.autogt.pl
tomiś - 03-10-2011, 12:51
lapass napisał/a: | Czasem pojawia coś takiego, że po kliknięciu otwierania na pilocie ten grzybek nie przesuwa się do góry i drzwi pozostają zablokowane. Trzeba ten grzybek ręką podnieść.
Mam tak u siebie i wiem, że miewają inni.
Pierdoła, ale czasem denerwuje. |
fakt, ten problem pojawił się zaraz po tym jak skręciłem wszystko do kupy
żeby otworzyć drzwi z pilota - muszę naciskać kilka razy (za każdym razem grzybek wysuwa się o milimetr a żeby otworzyć drzwi musi się wysunąć chciaż do połowy)
No cóż będzie trzeba jeszcze raz wszystko rozebrać...
darcun4 - 27-04-2015, 20:25 Temat postu: Panel sterowania szyb. Czy istnieje możliwość wyjęcia panelu sterowania szyb (nr 4 na rysunku) bez zdejmowania boczku?
Jeżeli tak, to wyciągać od przodu? Z tyłu?
image hosting free
OK. Już doczytałem, że trzeba boczek ściągnąć.
marecki338 - 27-04-2015, 20:38
z przodu panelu po spodem jest blaszka zabezpieczająca. delikatnie podnieść panel i z przodu panela wsunąć długi cienki śrubokręt i docisnąć delikatnie blaszkę . wysunie się bez rozbierania tapicerki . pewne na 100 %
darcun4 - 27-04-2015, 20:44
marecki338, jeżeli to testowałeś, to dzięki za info.
Na forum doszukałem się tylko, że Bizi był jedynym co tego dokonał w MSS.
cakp - 28-04-2015, 10:38
Nie podwadzisz blaszki bez zdejmowania boczku gdyż blaszka jest ponizej linii podkłokietnika.
http://img7.imageshack.us/img7/9739/v2ey.jpg
zółta linia
http://img17.imageshack.us/img17/4987/oxqd.jpg
Moje ślady podwadzania bez zdejmowania boczku
Zdjęcie boczku to tylko 5min pracy. Parę śrubek. Reszta to zaczepy.
http://img844.imageshack.us/img844/2668/7ain.jpg 5 punktów do odkrecenia
Tu masz manual
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=77061
darcun4 - 02-05-2015, 21:38 Temat postu: , No to wracam do tematu nieszczęsnego przełącznika szyb.
Dzisiaj zdemontowałem boczek (bez tego się nie dało) i rozebrałem cały panel. Pękł oczywiście ten środkowy pierdolnik na którym klawisz chodzi przód/tył (zaznaczony na zielono). Sklejenie nic nie dało. Przeglądając Allegro, ceny zarówno do MSS'a jak i Carismy są lekko mówiąc chore ale ceny do Grandisa czy Colta są w miarę znośne.
Czy ktoś już może testował, czy klawisze z tych modeli podpasują? Patrząc na fotki, to tak prawie, prawie. Tylko czy to "prawie" to duża różnica?
how do you print screen
image hosting 5mb
Bizi78 - 02-05-2015, 21:55
Zapytaj w ASO, z tego co czytałem to są tańsze niż na allegro .
Tutaj o nich temat z działu carismy:
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
|
|
|