To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5W 2.5] sportowy wydech

kkkarol - 24-02-2010, 09:41

Jesli chodzi o głosne wydechy to jestem przeciwny, jednak zakupiłem gala ze sportowym wydechem (taki był to co zrobic) i jakie moje wrazenia....
Ogolnie dziwnie sie zachowuje, nie moge jezdzic na niskich obrotach bo robi sie rezonans i na tylnej kanapie mozna oszalec. Samochód wycisza sie wraz ze wzrostem obrotów a na tym forum wszyscy opisuja odwrotnie (wieksze obroty wiekszy hałas) wiec czy u mnie jest jakis pseudo sport tłumik czy o co chodzi ? Dzwiek nie jest wiejski i obciachu nie ma aczkolwiek znajomi stwierdzili ze na dłuzsze jazdy 5 i wiecej godzin to przegiecie czyms takim jezdzic ...
pozdrawiam

Anonymous - 24-02-2010, 12:01

Cytat:
A czy to temat o felgach czy o wydechu?

a co ty taki służbista ?

Cytat:
ten grill to z Avance'a? jakoś dziwnie to wygląda w połączeniu ze zderzakiem sporta.

Właśnie to mi się bardzo podoba. Tak kupiłem od niemca

Cytat:
Jeśli tak to pięknie wchodzi okrągła o średnicy 10cm. Wygląda jak ori do galanta.
Ta elipsa też niefajna :P
I zdecydowanie za długi ten wydech - za bardzo wystaje poza obrys misia.

elipse miałem poprzednio i tak chciałem mieć teraz tym bardziej ze mam wycięcie eliptyczne w zdeżaku. Ale każdy ma inne gusta. Fakt za długi za nisko leży.

Cytat:
Tłumik wygląda jak zamontowany za karę.

Zamontowany z przymusu bo poprzedni się rozsypał...

Trochę popracujemy i będzie ładnie.

W przyszłości ULTERSPORT sobie odpuszczę i niech to będzie temat do przemyśleń dla osób szukających tłumika do EA...

Dziwię się tylko iż patrząc na powyższe posty to ktoś miał już montowany ich tłumik jeśli się nie mylę to nick: os12 i nic nie mówił że kiepsko leży tłumik.

Było mineło.

Owczar - 24-02-2010, 12:27

Dział Samochody - OT zabroniony, w temacie posta ma byc napisane czego temat dotyczy a nie tylko POMOCY! Za taki temat autor dostaje ostrzeżenie. Za OT również.
domel - 25-05-2010, 23:08

koledzy podpowiedzcie mi jakie sa skutki wyciecia kata ?
lego86 - 26-05-2010, 09:28

No to pokaże kilka zdjątek jak to u mnie wygląda z wydechem. Był on zakładany jeszcze przez poprzedniego właściciela w Niemczech.

bartezr - 26-05-2010, 23:22

mialem taki wydech tylko podwojny w poprzednim aucie i musze powiedziec ze to sa super wydechy.... sam bym taki zalozyl do swojego :mrgreen: tylko na razie funduszy brak :(
bieniak - 20-10-2010, 22:18

witam wszystkich może ma ktoś takie informację potrzebuję średnicę wydechu do 2,5 v6 dokładnie chodzi mi o rury gdzie kiedy jakie zwężki są no i przy katalizatorze jakie są średnice.mam plan żeby zrobić wydech z kwasówki:)
Anonymous - 09-01-2011, 10:23

Ello.
Panowie (i Panie), czy takie coś ma jakiś sens?:
Mitsuwiki
Pzdr

Tomek - 09-01-2011, 10:45

z wydechem to neiwiele ma wspólnego, można powiedziec, że nic

A ta dodatkowa puszka (jak sie to zwie?) z powietrzem to ma zastosowanie tylko w 2.0, bo ja u siebie w 2.5 nie mam, a w 2.0 mialem
a jakie ma zastosowanie to nie mam pojecia, wiec i jej usuniecie nie wiem jaki ma sens

[ Dodano: 09-01-2011, 10:48 ]
wogole jak to zobaczylem pierwszy raz w 2.0 to myslalem, ze to jakis prywatny patent, bo jakos profesjonalnie to nie jest zrobione, ale potem sie przekonalem ze to fabryczne

wilukce - 09-01-2011, 11:03

Tam jest napisane, że to jest niby jakieś pudło rezonansowe. Podobno jego usunięcie powoduje bardziej sportowy dźwięk silnika, w co szczerze wątpię :D
sipex - 09-01-2011, 12:31

z tego co wiem to ta puszka redukuje zawirowania powietrza i woda ktora sie osadza w wlocie skrapla sie tam zeby nie byla zasysana do filtra:)
pitbu77 - 09-01-2011, 16:32

No to ja jeszcze dołożę swoje 5 groszy.

Zacznę od głównego zastosowania tego dodatkowego zbiornika-zasobnika powietrza.
1) Otóż dodatkowa objętość powietrza dostarczanego do silnika jest potrzebna przy nagłej zmianie obciążeń przy niskich obrotach aby nie doszło do zadławienia silnika (w skrajnym przypadku).
Ponieważ w Galantach nie ma systemu jak np. w Fordzie zwanym "crossflow" czyli zmiennej długości kolektora dolotowego (i tym samym zmiany objętości powietrza tuż przed komorami spalania), potrzebna jest taka właśnie puszka. Przy wysokich obrotach silnika zbiornik ten nie jest w ogóle wykorzystywany ze względu na dużą prędkość powietrza w kolektorze dolotowym i tym samym duże podciśnienie, powietrze nie jest gromadzone w tym zasobniku.
2)
Cytat:
Tam jest napisane, że to jest niby jakieś pudło rezonansowe. Podobno jego usunięcie powoduje bardziej sportowy dźwięk silnika, w co szczerze wątpię

Owszem dodatkowym zadaniem tej puszki jest stabilizacja fali powietrza i zmniejszenie nieregularnych zawirowań masy powietrza podawanego do komór spalania. W pewnym stopniu dzięki tej puszce mieszanka paliwowo-powietrzna jest lepiej przygotowana.
Dźwięk silnika może ulec niewielkiej zmianie. Układ wydechowy i dolotowy są wbrew pozorom ze sobą ściśle powiązane. Objętości tych układów są odpowiednio szacowane i dobierane w fazie testów silnika.

3)
Cytat:
z tego co wiem to ta puszka redukuje zawirowania powietrza i woda ktora sie osadza w wlocie skrapla sie tam zeby nie byla zasysana do filtra:)

Owszem może to być miejsce skraplania się wody z powietrza tylko, że nie ma tam otworu żeby woda wyciekała z tej puszki. Poza tym wilgoć i tak przedostaje się z powietrza do silnika nie wspominając o samej wodzie w deszczowy dzień, która jest zasysana do silnika.
Zastanawiacie się dlaczego widać "dymiące" wydechy w zimie? Gdzieś ta woda (widoczna już jako para wodna) musi zostać usunięta, a że nie bierze udziału w procesie spalania - zostaje wydalona przez wydech.

:idea: I jak? Wymądrzyłem się? :rolleyes:

gem1 - 10-01-2011, 00:02

a ta tzw "puszka", czy też dodatkowy zasobnik powietrza to tłumik szmerów....
tomek84, w 2.5 też jest... u Ciebie po prostu ktoś zdemontował :)

malina_drizzt - 10-01-2011, 00:20

gem1 napisał/a:
a ta tzw "puszka", czy też dodatkowy zasobnik powietrza to tłumik szmerów....
tomek84, w 2.5 też jest... u Ciebie po prostu ktoś zdemontował :)

Jaki wpływ na pracę i dźwięk silnika ma usunięcie i zaślepienie tej puszki?

kubasiw - 10-01-2011, 12:46

Wiecie może jaka jest seryjna średnica wydechu w 2,5 V6 ? I czy jest stała od wyjścia z kolektorów do końca ?