To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Elektrycznie składane/rozkładane lusterka

Anonymous - 06-05-2009, 17:11

Witam!

To ja uderze troche w inna strone jak juz wczeniej pisalem mam wersje elegance (troche dziwna bo ma kiere momo i spoiler + skore) i takowe lusterka podgrzewane i skladane, teraz jak je podpiac zeby same sie zamykaly po wyjeciu kluczyka ze stacyjki i same otwieraly po otwarciu samochodu....jak macie pomysly to piszce przetestuje i podziele sie wrazeniami.

Pozdrawiam

Zhan - 06-05-2009, 17:36

po wyjeciu kluczyka to banalnie proste, pod warunkiem, ze mechanizm lusterek po dojsciu do skrajnego polozenia sam wylacza silniczek, bo nie wiem jak to jest skonstruowane...
pod kabel (nie pamietam dokladnie a rozpiske mam w aucie) chyba ACC w stacyjce dajesz przekaznik, ktory jesli jest zasilony zwiera zdublowane z oryginalnego wlacznika lusterek styki otwierajace lusterka, jesli przekaznik jest wylaczony to zwiera zdublowane styki zamykajace lusterka...
z tym ACC tylko nie jestem pewny bo ktorys z przewodow z stacyjce jest taki, ze na czas krecenia rozrusznikiem znika na nim napiecie, trzeba uwazac zeby sie do niego nie podpiac

Bartek - 06-05-2009, 17:49

Zhan, nie jest tak so-easy..... wyłączenie zapłonu blokuje składanie lusterek.....
Anonymous - 06-05-2009, 19:55

Tez tak mysle ale nie chce na slepo rozbierac gala...kurde ze tez ktos juz na to nie wpadl wczesniej i tutoriala nie zrobil.... :? musialbym miec to czarno na bialym albo miec z 3 dni pod rzad wolne to bym to zrobil...odwiedze jeszcze kumpla i moze z nim cos poradzimy.
Zhan - 06-05-2009, 20:53

Bartek napisał/a:
Zhan, nie jest tak so-easy..... wyłączenie zapłonu blokuje składanie lusterek.....

ale tak od razu czy tak jak z szybami po uplywie 20 sekund?
jesli od razu to moznaby sprobowac podlaczyc zasilanie sterownika lusterek pod tenze sterownik od szyb
albo zmontowac i zaprogramowac sterownik na jakims mikrokontrolerze, wtedy lusterka moga nawet machac na pozegnanie ;)

mar111cin - 06-05-2009, 21:08

Wyłączenie zapłonu blokuje składanie lusterek, przestają się składać po wyłączeniu zapłonu.
spown - 07-05-2009, 19:54

c-traxx napisał/a:
Tez tak mysle ale nie chce na slepo rozbierac gala...kurde ze tez ktos juz na to nie wpadl wczesniej i tutoriala nie zrobil.... :? musialbym miec to czarno na bialym albo miec z 3 dni pod rzad wolne to bym to zrobil...odwiedze jeszcze kumpla i moze z nim cos poradzimy.

Masz oryginalny centralny z pilotem, czy jakąś dodatkową centralkę? Jeśli dodatkową, to pewnie ma jakieś wyjście, które poda impuls przy zamykaniu, otwieraniu samochodu, puścić napięcie przez przekaźnik na lusterka wysterowane tym sygnałem i może zatrybi ;)

werdew - 08-05-2009, 23:28

pepi napisał/a:
ale będziesz musiał przerabiac kawałek instalacji i pamiętaj ze będziesz tez musiał wymienić przełącznik ten z lusterek - w składanych jest dodatkowy guziczek :lol:

Jutro rano jade bawic sie z lusterkami,wczesniej czasu nie bylo :wink:
Ja myslalem ze poprostu jedne wyjąć a drugie wsadzic. Podpiąć konektorki, zmienic przełącznik (mam) i po zawodach, a tu wygląda ze bedzie wiecej zabawy :?
Konkretnie co będe musiał przerabiac w instalacji :?: Chce zostawic skladane nie ogrzewane.(narazie)
Jesli mozna, to prosze łopatologicznie - bo te wszystkie kabelki mnie przerastają :lol:
ps. zmiana koloru to nie problem, 4ry wkrety i zdejmuje sie to kolorowe poszycie lusterka.

swinks_UK - 09-05-2009, 14:11

Ha!
Grzesiek, jest jeszcze jeden zonk....

Gniazda i wtyczki kostki sterującej lusterkami (ten kwadratowy panelik z przyciskiem regulacji lusterek) są inne. Musiałbyś mieć rozpiskę pinów kostce VR4 i w kostce zwyłego Galanta, podmienić wtyczkę z swoim Galu na wtyczkę od VR4 i podłączyć odpowiednio piny.
W każdym razie wtyczki w obu wersjach są inne.

werdew - 09-05-2009, 16:43

swinks_UK napisał/a:
Gniazda i wtyczki kostki sterującej lusterkami (ten kwadratowy panelik z przyciskiem regulacji lusterek) są inne. Musiałbyś mieć rozpiskę pinów kostce VR4 i w kostce zwyłego Galanta, podmienić wtyczkę z swoim Galu na wtyczkę od VR4 i podłączyć odpowiednio piny.

Ha panie Tomaszu :!: teraz to juz wiem. :wink:

Schematow i rozpiski pinow bede szukal na forum.
Jest taki pomysł zeby to zrobic ciut inaczej niz fabryka przewidziala :P
Po prostu dodatkowy przełącznik. :lol:
Pytanie dodatkowe za 2pkt. :lol:
Co tu jest :?: (czerwona ramka) bo od frontu jest zaślepka.

Moze wizyta w warsztacie nie do konca udana, ale są i pozytywy.
Oslona prawego przedniego slupka, poprawione - juz sie nie odpina sama :lol:
Oslona swiatla stopu w klapie, poprawiona - sie nie odpina :lol:
Zapalniczka naprawiona, bezpiecznik wymieniony - dziala :lol:
Wyważone koła :!:
Umyty, slicznie :!:

Juz dostalem odpowiedz a propos tego czegos w czerwonej ramce.
Podobno to jest coś do czegoś, czego nie mam, czyli okablowanie do TLC. :?

Anonymous - 11-05-2009, 00:07

spown napisał/a:
c-traxx napisał/a:

Masz oryginalny centralny z pilotem, czy jakąś dodatkową centralkę? Jeśli dodatkową, to pewnie ma jakieś wyjście, które poda impuls przy zamykaniu, otwieraniu samochodu, puścić napięcie przez przekaźnik na lusterka wysterowane tym sygnałem i może zatrybi ;)

Mam centralny z pilotem. Do tego przycisk od luterek ma 3 pozycje: otwieranie, zamykanie i pozycja neutralna. Dodam ze jesli lusterka sie juz zamkna i przycisk zostaje w pozycji zamykania nic sie nie dzieje (jak przycisk neutralny ktory nie wiem po co jest) tak samo w pozycji otwierania. Fajnie by bylo jakis to z centralnym polaczyc, tylko jak?!?

Ps Znalazlem dla siebie tylnie lampy :) numer aukcji na germanowskim ebayu 170328722779

Constans - 27-12-2009, 21:43

Jakiś czas temu facet jadąc z przeciwka stuknął mi w lusterko. Mam pajęczynkę na szkle. Mechanika i podgrzewanie działa. Mam pytanie: czy jak kupię sam wkład, to da się jakoś przełożyć ogrzewanie? (To jest podklejana mata, prawda?) Czy muszę kupić z podgrzewaniem?
robertdg - 27-12-2009, 21:47

Constans, powinienes bez problemu kupic kompletny wklad z podgrzewaniem, bo kupno samego szkla i wklejanie pod nie maty grzewczej, a pozniej montaz na to ramki trzymajacej szkol ma sie nijak do jakosci i montazu i grzania, dobrej jakosci wklad z mata grzewcza oraz ramka montazowa typu P&P powinien kosztowac w granicach nie wiecej jak 60zł, podpinasz kabelki, montujesz lustro i cieszysz oko, no chyba ze zakupisz sobie drugie lusterko oryginalne na czesci, bo maty w zamiennikach nie grzeja tak dobrze jak w oryginalach.

[ Dodano: 27-12-2009, 21:51 ]
Constans, najlepiej kup całe lusterko oryginal za 80zl

swinks_UK - 27-12-2009, 21:52

Constans napisał/a:
Jakiś czas temu facet jadąc z przeciwka stuknął mi w lusterko. Mam pajęczynkę na szkle. Mechanika i podgrzewanie działa. Mam pytanie: czy jak kupię sam wkład, to da się jakoś przełożyć ogrzewanie? (To jest podklejana mata, prawda?) Czy muszę kupić z podgrzewaniem?

Kilka lat temu w GDI miałem tak stłuczone lusterko. Tylko szkło, reszta działała. Kupiłem sam szklany wkład, potem skalpelem delikatnie odkleiłem resztki szkła (uważać na matę!) i wkleiłem na bardzo cienką warstwę silikonu. Działało.

piotrkor1 - 01-03-2010, 17:59

PLPynton napisał/a:
duzo pracy z takim upgrade, wiem bo robilem i upgrade na podgrzewane jak i na elektrycznie skladane. teoretycznie trzeba by zdjac deske aby dostac sie do wiazki pod nia, w celu jej przebudowy. konektor przelacznika lusterek tez do wymiany. rozbebeszyc trzeba tez wiazki drzwiowe :wink:
jak ktos chce mam taki kit wklady, instrukcja plus graty ale ostrzegam, robota na kilka godzin. wystarczy spojrzec na SCHEMAT gdzie ostatnia strona to wersja bez skladania.

Witam!Potrzebuję schematu instalacji składanych lusterek.Kupiłem już prawe lusterko i kostkę.Jeżeli PLPynton już to robił to proszę o dokładne wskazówki.Dzięki.

[ Dodano: 21-04-2010, 08:18 ]
PLPynton, Koledzy pomóżcie zdobyć wtyczkę do kostki elektrycznie składanych lusterek do Galanta.Kostkę już mam,lusteka pomalowane też, tylko brak tej wtyczki do jest inna niż w normalnej wersji a sprzedawca kostki obiecał mi ją ale jakoś do mnie nie dotarła.
Myślę, że po zdobyćiu tego elementu podłączenie nie będzie problemem
Dziękuję za odpowiedz.