To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

Krzyzak - 15-10-2008, 22:38

tucci napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
Galant EAxW - czyli kombi ma NIVO - samopoziomujace zawieszenie z tylu
,ale czy kazdy, bo ja tez kupilem KYB 341213 na tyl, i mam zamiar je wymienic w sobote :shock: .

do tej pory myslalem, ze kazdy kombi - ale tomekrvf daje ponizej inna informacje, wiec nie chce wprowadzac w blad
ja do tej pory zawsze sie z takimi spotykalem

Marcino - 15-10-2008, 23:45

Ja dorobiłem sprezyny do amorków z wersji V galanta - jak zamontołem same amorki i stare spęzyny to galant lezął na glebie chyba najniżej w polsce..:), pasowała średnca śprezynyn jednak te od nivomatu są za słabe. nowy zestaw mam mam juz prawie 2 lata i jest ok a jeżdze z butla LPG - ponoć moje spęzynki to wytrzymają..:) Nie narzekam....... ponad 200 już jechałem i jest ok. dorobiło mi to dwóch gości w Pruszczu gdańskim chyba za 230zł w 2,5 godzinki, byłem w szoku...
winter1986 - 26-10-2008, 15:05

Ja z tyłu zamontowałem amorki KYB a sprężyny dobrałem od passata b5 kombi. Były ciut za długie, więc zostały minimalnie przycięte. Na szerokość pasowały bez problemów. Obecnie auto nie wisi ani nie wyskoczyło w górę (można zobaczyć w mojej galerii)
Marti - 26-10-2008, 18:09

winter1986 napisał/a:
Ja z tyłu zamontowałem amorki KYB

Możesz podać ich symbole - może mi się kiedyś przydać...

Anonymous - 28-10-2008, 22:11

Mam pytanie. Jak wygląda ten cały system samopoziomujący? nie spotkałem się jeszcze z czymś takim.......Nie wiem czy przypadkiem nie czeka mnie wymiana....
gmtb - 29-10-2008, 15:25

Forest_Taft napisał/a:
Mam pytanie. Jak wygląda ten cały system samopoziomujący? nie spotkałem się jeszcze z czymś takim.......Nie wiem czy przypadkiem nie czeka mnie wymiana....

Łatwo poznać. Amorek nivomata powinien być znacznie większy, "komora" golenia ma jakieś 70 mm średnicy, a osadzenie sprężyny jakieś 120 mm. Poza tym oznaczenie amorka to MA 333 474 lub 424 jest to oznaczenie mitsubishi, orginalne oznaczenie producenta to SACHS 444 242.

[ Dodano: 29-10-2008, 15:28 ]
Marcino napisał/a:
Ja dorobiłem sprezyny do amorków z wersji V galanta - jak zamontołem same amorki i stare spęzyny to galant lezął na glebie chyba najniżej w polsce..:), pasowała średnca śprezynyn jednak te od nivomatu są za słabe. nowy zestaw mam mam juz prawie 2 lata i jest ok a jeżdze z butla LPG - ponoć moje spęzynki to wytrzymają..:) Nie narzekam....... ponad 200 już jechałem i jest ok. dorobiło mi to dwóch gości w Pruszczu gdańskim chyba za 230zł w 2,5 godzinki, byłem w szoku...

Małe pytanko. Czy osadzenie amorka z galanta V było takie samo jak w nivo. Chodzi mi o rozstaw śrub.

Anonymous - 29-10-2008, 23:08
Temat postu: Amortyzatory MR455682 KYB a MR333474 SACHS
Witam.
:arrow: Czy amortyzatory MR455682 KYB ze znaczkiem Mitsubishi są odpowiednikiem MR333474 SACHS :?:
Podobno te pierwsze są do EA2W.
:arrow: Czy ktoś ma takie u siebie i czy będą pasować do EA3W zamiast SACHS'ów :?:
Aha na KYB jest jeszcze oznaczenie hc28 czy coś takiego.

Marcino - 30-10-2008, 00:07

WITAM
Jeśli chodzi o tył to nr nie pamietam ale mam takie zdjęcie

Na oko widać który amorek jest nivomat a który zwykły
Pozdrawiam

Marcino - 30-10-2008, 00:41

Tak wygladają i taka jest rożnica:

Anonymous - 30-10-2008, 08:16

Marcino, czy ten symbol co podałem to jest do kombi bez nivo czy od sedana :?:
Jeśli do kombi bez nivo to czy mocowania są takie same jak w sachs'ach :?:
Mam możliwość kupienia tych amortyzatorów ze sprężynami, ale nie wiem, czy wszystko :rock:

Marcino - 30-10-2008, 08:31

Mocowanie jest to samo - amorek dołem wciska sie na stożku, góra standardowo jest mocowana jak kazdy amorek.
Pozdr

akbi - 30-10-2008, 11:15

Marcino napisał/a:
Tak wygladają i taka jest rożnica:

hm ... no to albo mi zamienią KYB na przednie, albo będę miał tylne do sprzedania :D

akbi - 30-10-2008, 11:24

BARTWERK napisał/a:
Mam możliwość kupienia tych amortyzatorów

a w jakiej cenie??
bo też mam do sprzedania KYB nowe tylne do Gala EAxW :)

Anonymous - 30-10-2008, 12:33

Same amortyzatory mi nic nie dadzą.Dzięki akbi :biggrin:
Trudno mi powiedzieć ile za całe kolumny amortyzatorów ,bo jest to transakcja wiązana :wink:
Czy ktoś może mi konkretnie odpowiedzieć na pytania,czy amortyzatory o symbolu MR455682 KYB ze znaczkiem Mitsubishi :
:arrow: SĄ BEZ NIVO :?:
:arrow: PASUJĄ DO EA2W I EA3W Z TEGO SAMEGO ROCZNIKA TJ 1999 :?:

Anonymous - 30-10-2008, 13:54

A wracając do tematu NIVO to na jakiej zasadzie to działa? Mnie się kojarzy z jakimś przełącznikiem od wysokości itd......a tu nie ma żadnych kabli przy amorkach......

Zna ktoś zasadę działania NIVO? Jeśli tak to bardzo proszę o naświetlenie sprawy....

Akbi, czy będziesz miał do sprzedania te z NIVO? U mnie jeden umarł i chcę wymienić na to samo.....