[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] LPG w Galancie EAxx
kamil73-73 - 25-10-2007, 23:40
Co do spalania masz rację ,choć swojego Gala mam dopiero 3tygodnie teścik pokazał że 14\15 literków lpg to norma ,15 to tylko dlatego że nie wytrzymałem i często na osi było 4\5 tyś obr. Uważam ten wynik za bardzo dobry ,w końcu poco się kupuje v6 .Co do instalacji to ja mam landi sek. i myśle że to jedne z najlepszych instalacji ,potwierdzają to również testy (bmw trends maj bmw seria5 )ajeżeli chodzi o zwykłą instalkę to jak najbardziej będzie chodził tylko przy ciężkiej nodze więcej spali
krzysio1972 - 26-10-2007, 10:37
MisiekK napisał/a: | Pytam bo jestem przed założeniem a wkładke ze schowkami moge wywalić i tak jest zawsze przywalona bagazem. |
To wywalaj i zakladaj wiekszy zbiornik. Ja mam stako 630mmx225mm 53 l i podloga ze schowkami jest leciutko podniesiona. Szerszego nie wlozysz, ale wyzszy tak, stako ma jeszcze o h=250mm 60l i i h=270mm 65l, po wywaleniu schowkow oba sie powinny zmiescic.
bart napisał/a: | W spalanie 12 na gazie w silniki 2,5 to nie uwierze |
Ja srednie mam ponad 14, ale duzo miasta. A 12 to mam na autostradzie nie przekraczajac 140.
yaro1976 - 26-10-2007, 10:45
u mnie instalka Landi, przez rok czasu średnie spalanie 13,44, wahania od 12,3 do 14,78.
swees - 26-10-2007, 14:46
cos duzo pala wam te galanty. ja mam instalke z ag centrum (zenit). 100% po miescie, raczej zakorkowanym, permanentnie wlaczona klima, przy niskich temperaturach max 13.5-14l/100km. trasa dziadkersko spokojna (czyli do 110) - 9.1l/100km. trasa po drogach jednopasowych, pare naprawde ostrych wyprzedzan - 9.6l/100km. trasa z (podkreslam) srednia predkoscia ok 160-170km/h 12.5l/100km. wyniki wielokrotnie sprawdzane, maksymalne odchylenia od podanych do +/- 0.2l/100km.
pozdr
Anonymous - 26-10-2007, 15:08
Instalka Landi jest naprawde fajna. Nie odczuwam spadku mocy wzxgledem benzyny ... ba nawet nie wiem że mam gaz . Spalanie po miescie 15 - 16 litrów a w trasie koło 12. Z tym ze to 3.0 V6.
Pozdro,
pacyko
krzysio1972 - 26-10-2007, 15:52
Powiem tak, ja wszystkie tankowania zapisuje i srednia ponad 14 l/100km mi wychodzi, ponad 200 tankowan. Do wyliczenia sredniej biore pod uwage droge jaka przejezdzam do momentu rozgrzania sie silnika i przelaczenia na lpg, zwieksza to srednia o 0.4 l.
Ja uwazam swoje spalanie za calkiem normalne, zreszta potwierdza to tez watek, w ktorym piszemy o spalaniu. Poza tym roznice moga byc spore, po pierwsze miasto miastu nie rowne, po drugie srednie predkosci, obserwuje duze roznice w spalaniu w zaleznosci od predkosci, po trzecie wyposazenie samochodu(ma wplyw na ciezar), ASB, klima, itp i po czwarte i najwazniejsze technika jazdy, ja nie wiem co bym nie zrobil to nie zejde do spalania jakie moja zona uzyskuje, ja na zbiorniku robie 250km, ona 350km
t.o - 08-11-2007, 21:15 Temat postu: [EAx 97-04] Czy ktoś z Was ma instalacje LPG Stag300 ? Witam,
chodzi o silnik 2.5V6 (163KM)
Czy jesteście zadowoleni z tej instalacji?
Jeśli tak to proszę o podpowiedzenie jaką konfigurację macie założoną (reduktor, wtryskiwacze itp.)
Archiwum przegrzebane _od dechy do dechy_
Dzięki!
t.o
Marcino - 08-11-2007, 21:28
Witam
Ja mam podobna Stag 200, miałbym 300 ale gosciowi nawailiła centarlka- wada fabryczna i zamotował mi staga 200. Zgodziłem sie bo wyjsdzałem wtedy na dłuzej.
Ale po kolei, reduktor mam Landi Renzo stałego ciśnienienia najmocniejszy, wtyryskiwacze Valtec, dysze chyba 2.2 albo 2.5mm. Do tego zbiornik Stako.
Zadnych stzrałów, zamuleń itp, przełacza mis ie przy 27st, po dokałdnym ustawieniu nie czyć róznicy na jałowym, nic nie trzesie nie zamula i jedzie jak złoto. Stag 300 obługije szybsze wtryskiwacze, nie potrafie powiedziec jaki to ma bezpośredni wpływ.
Ostanio średnie spalanie na trasie to około 9.6l, jazda noramalna tzn tak do 130 i jak to w korkach przez duze miasta jak np Poznan. PO mieście pali 11-13 w zalezniści od tego gdzie i jak sie jedzi. Ja jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
MisiekK - 10-11-2007, 12:38
parę dni temu odebrałem Gala ze STAG300, reduktor EUROGAS na 200KM, wtryski VALTEC czerwone, pięknie założona żadnych luźnych węży itp, filtr na przegrodzie silnika łatwo dostępny, pokrywa kolektora nie podniesiona!
Nie zauważyłem różnicy benzyna/gaz i płynnie się przełącza w obie strony, a mam porównanie do starszej SGI w Galaxy VR6, gdzie występują mimo wielu regulacji "dziury turbinowe" itp.
Butla w kole 60L - w kombi nie wejdzie większa bo wytłoczenie pod lewarek przeszkadza.
Panowie by to wyklepali centymetr lub dwa w lewo, ale po drugiej stronie jest tłumik i by stukał potem.
Niedługo zamieszczę fotki jak wyciąłem schowki w bagazniku aby podłoga leżała ładnie na butli.
Ogólnie jeśli chodzi o montaż polecam zakład w Gdyni Grabówku. Koszt 3400zł.
t.o - 10-11-2007, 12:52
MisiekK napisał/a: | parę dni temu odebrałem Gala ze STAG300, reduktor EUROGAS na 200KM, wtryski VALTEC czerwone, pięknie założona żadnych luźnych węży itp, filtr na przegrodzie silnika łatwo dostępny, pokrywa kolektora nie podniesiona!
Nie zauważyłem różnicy benzyna/gaz i płynnie się przełącza w obie strony, a mam porównanie do starszej SGI w Galaxy VR6, gdzie występują mimo wielu regulacji "dziury turbinowe" itp.
Butla w kole 60L - w kombi nie wejdzie większa bo wytłoczenie pod lewarek przeszkadza.
Panowie by to wyklepali centymetr lub dwa w lewo, ale po drugiej stronie jest tłumik i by stukał potem.
Niedługo zamieszczę fotki jak wyciąłem schowki w bagazniku aby podłoga leżała ładnie na butli.
Ogólnie jeśli chodzi o montaż polecam zakład w Gdyni Grabówku. Koszt 3400zł. |
Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
Słyszeliście coś o reduktorach Emmegas?
Taki zestaw mi proponują z wtryskiwaczami valteka i zastanawia mnie czy to słuszny wybór.
Anonymous - 25-11-2007, 19:43 Temat postu: 2.5 V6 24v. LPG sekwencja w okolicach Lublina Zdecydowalem sie na montaz, auto jak w temacie. Lokacja Lublin lub Warszawa plus okolice.
Prosze o podpowiedzi tych ktorzy maja juz sekwencje w swoich EA5:
-jaka sekwencja i za ile (BRC proponowano mi 4900, PRINS za 5900. w tym wtryski pod kolektorem, wlew wpod klapka wlewu paliwa, zbiornik najwiekszy mozliwy dobierany ze stako)
-gdzie warto a kogo z daleka omijac.
-na co zwrocic szczegolna uwage dzisiaj.
Temat mialem zakladac w dziale LPG ale po przeszukaniu odnosze wrazenie ze do V6 lepiej tu.
Z gory dziekuje za wszelka pomoc.
Anonymous - 26-11-2007, 17:15 Temat postu: Re: 2.5 V6 24v. LPG sekwencja w okolicach Lublina
PLPynton napisał/a: | Zdecydowalem sie na montaz, auto jak w temacie. Lokacja Lublin lub Warszawa plus okolice.
Prosze o podpowiedzi tych ktorzy maja juz sekwencje w swoich EA5:
-jaka sekwencja i za ile (BRC proponowano mi 4900, PRINS za 5900. w tym wtryski pod kolektorem, wlew wpod klapka wlewu paliwa, zbiornik najwiekszy mozliwy dobierany ze stako)
-gdzie warto a kogo z daleka omijac.
-na co zwrocic szczegolna uwage dzisiaj.
Temat mialem zakladac w dziale LPG ale po przeszukaniu odnosze wrazenie ze do V6 lepiej tu.
|
Witam,
szczerze polecam PRIMA GAZ na ulicy ROWEROWEJ.
załozylem BRC Sequent 56 z wlewem pod klapka, wtryski nad kolektorem bo i tak sa zasloniete oslona silnika, butla STAKO ale celowo mniejsza zeby nie musiec rezygnowac z polki pod podloga (mam kombi)
zaplacilem jakos 4500 czy 4400 i jezdze juz pare miechow. Rewelacja! I co wazne - serwis super - bylem na regulacji i sam szef sie zajął moim autkiem. Naprawde profesjonalna obsluga. Przed moim miśkiem gazowali kilka takich samych - w tym jednego z mitsumaniakow - co tez jest istotne bo znaja ten silnik i wiedza co i jak.
Polecilem ich koledze z pracy - zagazowal Audi A6 2.4 V6 i tez jest bardzo zadowolony. Mial problem z autkiem - co prawda nie przez gaz - ale pojechal do nich bo nie wiedzial co to - i tez mu pomogli - wykryli co nie tak i powiedzieli co to. Pomoglo.
Odradzam na pewno ALBA GAZ... nie ma nawet co komentowac
Piekarz - to przereklamowany zaklad o czym przekonalem sie serwisujac tam wczesniej gaz w poprzednim aucie.
sa jeszcze 2 zaklady godne uwagi- Solar Gaz na Lotniczej i Transwag na Łęczyńskiej - jesli chcesz gaz w Lublinie to poza tymi swoma i tym, w ktorym sam zakladalem bym nie szukal. Z miesiaciac szukalem gazownikow i sie zastanawialem co i gdzie wiec mysle, ze mozesz mi zaufac
pozdro i mam nadzieje, ze Ci to pomoze
Marcino - 26-11-2007, 20:53
A dlaczego nie Stag 300, jest tanszy za 3.500 myśle ze spokojnie załoysz. W oklicach lublina jest taki zakłąd w mosczance, ja zakałdalem w filli w Chwaszcynie, ten sam gościu ma dwa warsztaty.
www.gazwsamochodzie.pl
Polecam
Matejko - 26-11-2007, 21:43
tam gdzie ja montowalem - wielkopolska miejscowosc Mroczen k. Kepna, stag300 2999zl do 6cyl ze zbiornikiem w kolo.
i co moge napisac warsztat polecam(a dlugo szukalem i mam do nich jakies 80km) i instalacje takze moge polecic, tylko przy montazu trzeba pamietac jakie wtryski montowac, bo niektore nie maja mozliwosci regeneracji i trzeba cala listwe wymieniac a to ok 100zl/cylinder, u siebie mam bodajze zolte valteki, ktore regeneruje sie w sposob taki, ze sie je wyciaga, myje w spirytusie zmienia jakies uszczelki i sa podobno jak nowe.
Anonymous - 26-11-2007, 22:28
ja sie balem stagga - niby ludzie polecaja ale przekonal mnie serwis brc i bezproblemowa dostepnac kazdego elementu instalacji od reki. To tez wazne w razie czego.
a namiary - 602 388 665 - do szefa, 081 534 51 37. Pogadaj moze od razu z szefem - fajny gosc, dobrze sie zna. Sam jezdzi V6 z gazem (tylko VW) - gosc lubi takie autka - to wszytsko jest wazne.
wyrobili sie w 1 dzien - autko zostawilem po 8, kolo 18 bylem po odbior.
pozdro
bart
|
|
|