FAQ & How to? - PB95 czy PB98
Anonymous - 07-12-2006, 23:45
sla napisał/a: | nie wiemy co lejemy do baków |
zgadza się!
na poparcie podaję link do australijskiego shella gdzie jak byk stoi ze 100 oktanowy VPowerRacing zawiera 5% etanolu (w przeciwieństwie do poczciwego VPower 98, na którym mi się super jeździ, a na VPR wcale nie lepiej, a może nawet gorzej):
klik
A może by tak spytać naszych BP, Neste, Shell, Statoil a skład i specyfikacje paliwa?
Życzę powodzenia, może się komuś uda (w co wątpię). A swoją drogą czemu jako konsumenci nie mamy wyegzekwować prawa do takich informacji?
JCH - 08-12-2006, 08:24
zulu napisał/a: | A może by tak spytać naszych BP, Neste, Shell, Statoil a skład i specyfikacje paliwa? |
Kiedyś wysłałem zapytanie do BP i NESTE. Jak myślisz która z firm odpowiedziała
Krzyzak - 08-12-2006, 08:48
JCH napisał/a: | zulu napisał/a: | A może by tak spytać naszych BP, Neste, Shell, Statoil a skład i specyfikacje paliwa? |
Kiedyś wysłałem zapytanie do BP i NESTE. Jak myślisz która z firm odpowiedziała |
BP?
Ja pytałem kiedyś na Statoil - nie znali składu, ale wprost powiedzieli, że paliwo mają (tym razem) z Lotosa. Nawet chcieli pokazać dokumenty.
JCH - 08-12-2006, 12:11
Krzyzak napisał/a: | JCH napisał/a: | zulu napisał/a: | A może by tak spytać naszych BP, Neste, Shell, Statoil a skład i specyfikacje paliwa? |
Kiedyś wysłałem zapytanie do BP i NESTE. Jak myślisz która z firm odpowiedziała |
BP? |
Niestety nie. Zdziwiony pewnie będziesz ale odpowiedziało NESTE.
Anonymous - 08-12-2006, 18:12
sla napisał/a: | Mniejsze spalanie na benzynie, którą teoretycznie jest 98, świadczy tylko o tym ,że nie wiemy co lejemy do baków. Jeżeli będziemy tankowali benzynę spełniającą wszystkie normy zawsze mniej spalimy na 95. |
Nie znam sie na fachowych terminach ale na szkoleniach mówiono nam że 98 ma więcej oktanów dzięki czemu w miarę inteligentny silnik pobierze jej mniej niż 95 aby wytworzyć taką samą, bądż lepszą moc.
Oczywiście mówimy o samochodach. które rozróżnią jakie paliwo mu wlaliśmy.
Anonymous - 08-12-2006, 20:00
też obstawiałem NESTE
może dlatego że tam tankuje i jakos dobrze mi sie na tym jeździ w porównaniu z innymi stacjami
sla - 08-12-2006, 21:36
Ficu865 napisał/a: |
Nie znam sie na fachowych terminach ale na szkoleniach mówiono nam że 98 ma więcej oktanów dzięki czemu w miarę inteligentny silnik pobierze jej mniej niż 95 aby wytworzyć taką samą, bądż lepszą moc.
| Moc a spalanie to dwie różne sprawy.Silnik pali mniej wtedy gdy benzyna ma większe wartości energetyczne, a te posiada 95.
Anonymous - 08-12-2006, 22:08
O dziwo Shell daje się ciągnąć za język. Zdam relację jak zakończe wymianę ciekawych maili dot. oznaczeń produktów, specyfikacji, siarki, etanolu, itd. Padło na Shell, ale dotyczy to pewno i Statoill i BP i Neste i innych na rynku.
Przy okazji podaję link do ciekawej strony o zdatności silników do używania mieszanek paliwowych z 5% i 10% etanolu.
Etanol?
Wynika z tego zestawienia, że nasze miśki już od dawna mogą nawet 10% spirita spalać, w przeciwieństwie do niektórych modeli znanych marek, np. Audi, Ford, itd.
Anonymous - 09-12-2006, 09:55
sla napisał/a: | benzyna ma większe wartości energetyczne, a te posiada 95. |
Jesteś pewien??? Co rozumiesz przez wartości energetyczne? Przecież to nie Isostar...
gdyby tak było to paliwo rakietowe miałoby 95 oktanów...
sla - 09-12-2006, 12:48
Ficu865 napisał/a: |
gdyby tak było to paliwo rakietowe miałoby 95 oktanów... |
O ile się nie mylę to w samochodach nie ma silników rakietowych, ale idąc twoim tokiem rozumowania konie powinno się poić 98 zamiast karmić owsem. Wartość energetyczna to jest ilość energii dostarczana w czasie spalania, wiedza ta jest dostępna na poziomie szkoły podstawowej. Co prawda jestem tylko lekarzem, ale dzięki temu mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że goglowanie nie boli, ale może przyczynić sie do rozwoju intelektualnego i poszerzenia wiedzy.Gorąco zachecam.
Anonymous - 09-12-2006, 13:05
Jeśłi tak dobrze badasz ludzi jak znasz się na paliwach to spoko...
"Według koncernu paliwa BP Ultimate spalają się lepiej i dokładniej od paliw standardowych, wyzwalając przy tym większą ilość energii (zaznaczyłem żebyś nie przeoczył). Umożliwia to przejechanie znacznie większej ilości kilometrów na tej samej ilości paliwa"
źródło
Nie muszę googlpwać żeby wiedzieć podstawowe informacje. Dla mnie to logiczne. Im więcej oktanów tym większa moc. Może zacznij tankować owies do swojego auta...
sla - 09-12-2006, 13:23
Po pierwsze piszemy o normalnych paliwach a nie o uszlachetnionych i tylko takie możemy porównywać żeby miało to sens.. Po drugie gdy piszesz o BP Ultimate to na jej mniejsze ewentualnie spalanie nie ma wpływu ilość oktan tylko dodane uszlachetniacze. Po trzecie jeżeli dla Ciebie jest logiczne , że im więcej oktanów tym większa moc to świetnie, bo tego nikt nie neguje, ale jeżeli umiesz czytać ze zrozumieniem to my tutaj piszemy o spalaniu a nie o mocy. Cieszę się, że nie musisz goglować aby mieć podstawowe informacje, ale w dzisiejszym świecie to troszkę za mało i warto je mieć w wersji trochę rozbudowanej.
Anonymous - 09-12-2006, 13:37
sla napisał/a: | ilość oktan tylko dodane uszlachetniacze |
Człowieku co za herezje wypisujesz??? Ilość oktan zależy od sposobu obróbki paliwa a nie od dodanych jakichś chemikaliów czy innych dodatków.
sla napisał/a: | my tutaj piszemy o spalaniu a nie o mocy. |
Temat brzmi pb 95 czy pb98
Powiedz mi proszę po co są wprowadzone paliwa które mają 98 oktanów? dla picu?
A paliwa lotnicze dlaczego mają duuuużo więcej oktanów? żeby wytworzyć większą moc.
Nie chodzi mi tutaj o to że nie ma nic lepszego jak 98 na orlenie tylko o to co napisałeś że pb95 wytworzy więcej energii od 98.
sla - 09-12-2006, 14:03
Widzę, że jednak nie umiesz czytac ze zrozumieniem, albo zacietrzewienie to uniemożliwia. Ja nie napisałem, że ilość oktan zależy od uszlachetniaczy, tylko,że ilość oktan w paliwie o którym piszesz nie ma wpływu na spalanie tylko wpływ na to mają dodane uszlachetniacze.Żeby było dla Ciebie zrozumiałe- W paliwie Ultimate na ewentualne mniejsze spalanie główny wpływ mają dodane uszlachetniacze a nie ilość oktan.Paliwa 98 wprowadzono po to aby podnieść kulturę pracy silnika a nie obniżyć spalanie. Jeżeli znasz jakieś języki obce to jest na ten temat dosyc dużo dostępnej literatury. Ty nie rozumiesz nawet po polsku, dlatego nie widzę sensu aby dawać odsyłacze do stron zagranicznych. Może jakiś bardziej cierpliwy forumowicz wytłumaczy Ci zależności między ilością oktan a spalaniem. Moc a spalanie to dwie różne sprawy.
Anonymous - 09-12-2006, 14:07
sla napisał/a: | Ja nie napisałem, że ilość oktan zależy od uszlachetniaczy, tylko,że ilość oktan w paliwie o którym piszesz nie ma wpływu na spalanie tylko wpływ na to mają dodane uszlachetniacze |
No fakt nie zrozumiałem o co Ci chodziło
Widze że już się pogubiłeś o czym rozmawiamy.
"Nie chodzi mi tutaj o to że nie ma nic lepszego jak 98 na orlenie tylko o to co napisałeś że pb95 wytworzy więcej energii od 98."
Dalej nie dociera?
[ Dodano: 09-12-2006, 14:10 ]
sla napisał/a: | Ty nie rozumiesz nawet po polsku, dlatego nie widzę sensu aby dawać odsyłacze do stron zagranicznych. |
Jeśli chcesz mnie obrazić musisz się bardziej postarać
|
|
|