To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Volvo S40 z silnikiem 2,0D

Owczar - 07-01-2010, 13:53

Nie róbmy OT w temacie Rafała. Podeśle Ci na PW mój typ :)
Rafal_Szczecin - 07-01-2010, 15:36

spoko, rafal sie nie gniewa :D
robertdg - 10-01-2010, 12:30

Widze że chętnych nie ma poza Owczarem, ale dla świetego spokoju umieszcze odpowiedź
robertdg napisał/a:
moj sąsiad ma od nowosci Alfa Romeo 156 z silnikiem 2.0, rocznik 2000
auto ma przebieg 26tyś km, możecie zapytać dlaczego, a no dlatego ze kierownik jak je kupił jezdzil w miedzy czasie jeszcze 2 autami, wypady Alfa byly sporadyczne, syn prawa jazdy nie mial i nie jezdzil, pozniej szeryf zmienif charakter dzialalnosci gospodarzcej i zaczal ciagnac auta z zachodu, alfa stala, na podwurku bylo conajmniej 10 aut, zawsze bylo czym jezdzic, jak narodzilo sie duzo w okolicy handlarzy autami, koles otworzyl komis, syn juz zdazyl zrobic prawko, ale w Alfe wsiadl tylko pare razy, bo na placu zawsze bylo auto bardziej ekonomiczne, mniejsze, mocniejsze, no mozna wyliczac, syn kupił sobie BMW serii5 i tym jezdzi do dzisiaj prowadzi komis ojca, bo ojciec siedzi "na utrzymaniu podatników", a alfa jak stała w garazu tak stoi. Chyba wystarczajace ;-)
j-rules - 11-01-2010, 14:26

a mialem obstawic 30 tysiecy z powodu ciaglego stania w seriwise (Alfa) :) :) :D
Rafal_Szczecin - 03-03-2010, 14:31

w przeciagu rownego (23.02.2009-23.02.2010) roku volvo przejechalo 62324 km , w tej chwili auto ma troche ponad 65000km .

w przeciagu calego roku samochod dwa razy trafil na lawete, z tego samego powodu .
auto za pierwszym razem nie chcialo odpalic, krecil ale lipton, laweta i czyszczenie ukladu paliwowego - w ramach gwarancji, of kors auto zastepcze wszystko bez platne, drugi raz trafilo na lawete poprzez nagly spadek mocy, w konsekwencji zgasniecie i nie odpalanie . laweta ,samochod zastepczy , czyszczenie zbiornika paliwa i znalezienie w ssaku pompy paliwowej kawalka kory ( w sensie drewna ) , koszt akcji 670pln, auto w PL tankowane tylko na stacji jednej marki , dlaczego tak a tak a nie inaczej sie stalo, nei mam pojecia .

w tej chwili lekko paruje reflektor kierowcy, pewno pojdzie na gwarancje, wiecej narzekan co do samochodu brak .
ogolna ocena w skali 0-10 8,5
gydby cofnac sie rok wstecz, ponownie zostaloby wybrane volvo .

z plusow mozna wymienic
- dobre siedzenia ( 1600 km w jeden dzien i nie ma efektu jojo ;) )
- super audio , nie wiem jak gra wersja podstawowa ,ale na tutaj juz kilka osob wypowiedzialo sie b.dobrym slowem na temat jakosci muzyki
- swiatla , bi ksenony skretne naprawe swietnie sie sprawuja,a noc wyglada jak dzien
- spalanie ropy
- poprawne wygluszenie auta
- brak brania oleju
- kufer - zaskakuje bo wyglada na naprawde nie maly

z minusow

- podswietlenie przyciskow od otwierania okien w nocy potrafia walic po galach co staje sie nie przyjemne podczas dluzszej jazdy
- slabe przyspieszenie na 1 i 2 biegu, auto zaczyna jechac dopiero po wrzuceniu 3, pewno chip by ta sprawe zalatwil, ale raczej o tym sie nigdy nie dowiemy
- nie dajace sie wylaczyc do konca ESP

kilkukrotna kontrola policji i pytanie "to wkoncu volvo czy mitsubishi" ?
bezcenne
za nalepe klubowa i auto zaplacisz karta mastercard

Rafal_Szczecin - 21-04-2010, 19:44

przebieg 78500 km .

przy przebiegu ok 45000 uslyszany dzwiek jak by lozyska w kole, podkreslone przy wizycie w ASO, odpowiedz " opony szumia " wymiana opon na zimowe, mozna powiedziec, ze cisza, zalozone nowe opony letnie ( Kleber ) i znow wielki huk podczas jazdy ,samochod najpierw pojechal do mnie na warsztat i weryfikacja za pomoca stetoskopu ,ktore lozysko jest za to odpowiedzialne,poniewaz, szumu podczas krecenia kolem nie ma.
chwila badan i wychodzi ze szum pochodzi z lewego kola, tego samego dnia wizyta w ASO i auto przyjete na gwarancje :!:
dzien pozniej wolowina gotowa do odbioru z nowym lozyskiem, wszystko zrobione na gwarancji .

wielkimi krokami zbliza sie przeglad po 80tkm

Owczar - 22-04-2010, 11:12

Rafal_Szczecin napisał/a:
przy przebiegu ok 45000

Fajnie, że usunęli usterkę, ale taka awaria przy 45tys to chyba troszkę za szybko...

Hugo - 22-04-2010, 11:20

Owczar napisał/a:
Fajnie, że usunęli usterkę, ale taka awaria przy 45tys to chyba troszkę za szybko...
Takie jaja teraz robią. Wszyscy. A ja się zdenerwowałem, ze w moim Galu lożysko zaczęło wyć przy przebiegu prawie 250 000 km :D
Matejko - 22-04-2010, 11:21

Owczar napisał/a:
ale taka awaria przy 45tys to chyba troszkę za szybko...

w leonie mialem po 38 tys km nie ma normy, jeden kraweznik wystarczy :)

robertdg - 22-04-2010, 11:41

Matejko napisał/a:
w leonie mialem po 38 tys km nie ma normy, jeden kraweznik wystarczy
no ale nie zmieni to jednak faktu że to co robili 10lat temu nie ma porównania jakościowego z tym co jest obecnie, sam miałem ostatnio przypadek, znajomy mial wymienione w serwisie około roku temu łozyska tylne w Megane ofkors na nówki oryginały, zrobił na łożyskach może z 20tys km, ostatnio do mnie ze mu cos dziwnie sie auto prowadzi, ku mojemu zdziwieniu okazało się ze oba lożyska ktore miał wymieniane padły, nie szumiały, poprostu wyrobiły sie bieznie i dostały luzu (brak mozliwości kasacji luzu bo łozysko jest dwurzędowe)
Rafal_Szczecin - 22-04-2010, 11:53

przy 45tkm bylo slyszalne,lecz , powiedzieli, ze to opony szumia, i po zmianie na zimowki, faktycznie szumienie ustalo, teraz po zalozeniu letnich szum znacznie sie powiekszyl . co nie zmienia faktu, ze na ta chwile lozysko jest wymienione, i auto moze nabijac kolejne km.
Rafal_Szczecin - 10-05-2010, 17:16

dzis odbyl sie przeglad po 80tkm. w aucie wszystko jak najbardziej ok. kobieta ,ktora przyjmowala samochod, okazala lekkie zdziwienie takim a nie innym przebiegiem auta ,ktore dla przypomnienia ma 15 miesiecy :)
koszt przegladu 1500 zl ( koszt przegladu po 60tkm 1400 pln)

zrobiono : wymiana filtrow + olej, dezynfekcja klimy(na zyczenie) oraz geometria(rowniez na zyczenie)

do tego zgloszony zostal pekajacy szew na fotelu. decyzja : wymiana na gwarancji poszycia dwoch foteli ( co by odcien byl ten sam ) , poszycia zamowione, czekamy na dotarcie i pozniejszy montaz

oby do kolejnego przegladu, juz na 100tkm
:D

londolut - 10-05-2010, 17:38

Rafal_Szczecin, gdzie ta Vołowina taki przelot robi :shock:

wymiana na gwarancji poszycia dwoch foteli ( co by odcien byl ten sam )
Fajne podejście ASO - oby tak dalej - inne marki mają się od kogo uczyć.
Rafal_Szczecin - 10-05-2010, 23:55

londolut napisał/a:
Rafal_Szczecin, gdzie ta Vołowina taki przelot robi :shock:

jak juz mowilem w kazdy wtorek wyjezdza w okolice opola by wrocic w czwartek/piatek, a reszta to po miescie ;) od czasu do czasu jakis wypad za gramanice ;)
jak juz jest, to niech jezdzi ;)

Anonymous - 11-05-2010, 08:03

a reszta to po miescie...

wlasnie trzebaby zmierzyc glowna ulice po ktorej rafi sie lansuje ale po przelocie widac ma ma sporo kilometrow (u nas kiedys byla lipowa lae zrobili z niej deptak :) ),
pewny jestem tez, ze ten wytarty fotel to oznaka naprzemiennej zmiany stylu jazdy z zimnego lokcia na miekkiego lewara :D :D