[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?
Anonymous - 29-09-2009, 12:54
Bastek77, ile kosztował ten przegląd w którym miałeś wszystko w cenie?
pisałem na ten temat kilka stron wcześniej i wyszczególniłem pozycje z fv:)
Lindinho - 30-09-2009, 17:17
Mała korekta do mojego przedwczorajszego przeglądu: dziś zawitałem do Aso z pretensjami że nikt mnie nie zapytał, czy chcę wymiany filtrów p-pyłkowego i powietrza przy 9600 km przebiegu. Koniec końców zwrócono mi za nie kasę (pomijam ceny z kosmosu) oraz... poszukano filtrów w śmietniku, znaleziono twierdząc że to moje, ja potwierdziłem tylko że są oryginalne, gdyż nie wiem jak często wyrzucają śmieci... oraz założono. Liczę na to że są to moje filtry (a nawet jeśli nie, to że są w zużyciu choćby zbliżone do moich, których przedwczoraj nikt nie raczył mi pokazać) i trochę na nich pośmigam. Nawet jeśli nie rok, to wcześniej sam kupię poza Aso i założę. Właśnie, czy ktoś ma namiar na polecany sklep/sklepy, gdzie mają oba filtry (lub zamienniki) oraz zna ceny?
Podsumowując mój przegląd zamknął się w kwocie 694,22 PLN, na co składa się: 63,00 czyszczenie układu hamulcowego (Szef Serwisu stwierdził że tego nie obejmuje gwarancja), 109,80 diagnostyka MUT, 252,00 przegląd, 44,05 filtr oleju, 4,43 uszczelka korka miski, 159,50 olej Valvoline Synpower 5w40 (dostarczyłem) oraz 64,44 żarówki Philips Premium +30 (dostarczyłem). Łachę wielką mi zrobili - gratis przegląd nadwozia z pieczątką w książce, bo normalnie kasują złotych 40 netto.
Ogólnie w przyszłym roku poważnie się zastanowię gdzie robić przegląd.
Anonymous - 30-09-2009, 20:20
Nie do końca jest tak jak piszesz kolego. Właśnie aby nie chodziły tego typu komentarze mają być jakieś zmiany w systemie ASO ( standaryzacja ).
[ Dodano: 30-09-2009, 20:30 ]
Lindinho, zadziwiasz mnie
Pyłek co został założony przez ASO był z węglem chłonącym zapachy ( np. spaliny innych aut). Fabryczny jest zwykły. 700pln to nie jest dużo - w Twoim przypadku wychodzi około 7 groszy za kilometr koszt przeglądu. Czy to jest dużo w Mitsubishi Lancerze? Fakt, serwis dał z lekka ciała nie omawiając wcześniej tego z Tobą ale....
Twoja wypowiedz budzi we mnie dziwne spostrzeżenia....
Lindinho - 30-09-2009, 20:52
A skąd wiesz, jaki pyłek mi założono? Bo ja szczerze nie wiem i nie zostałem poinformowany.
Jakie spostrzeżenia masz na myśli?
jaceksu25 napisał/a: | Lindinho, zadziwiasz mnie
Pyłek co został założony przez ASO był z węglem chłonącym zapachy ( np. spaliny innych aut). Fabryczny jest zwykły. 700pln to nie jest dużo - w Twoim przypadku wychodzi około 7 groszy za kilometr koszt przeglądu. Czy to jest dużo w Mitsubishi Lancerze? Fakt, serwis dał z lekka ciała nie omawiając wcześniej tego z Tobą ale....
Twoja wypowiedz budzi we mnie dziwne spostrzeżenia.... |
[ Dodano: 30-09-2009, 20:56 ]
Sporo racji, sporo racji. Jednak do wymiany obu filtrów nie potrzeba doktoratu i jeśli będę chciał to zrobić (pyłek pewnie na wiosnę, powietrza za rok), to kupię i przełożę. Pozdrawiam.
Trik napisał/a: | IMO. Skoro już coś zostało włożone to niech to tam siedzi, "Naiwoscią" z Twojej strony było branie klamotów z "feniksa" . Następnym razem wymienił byś przy dystansie odpowiadającym zalecanemu. Przed następnym razem zapoznaj się z zakresem przeglądów, żeby nie zostać "zrobioym w bambuko".
|
Trik - 30-09-2009, 22:53
Lindinho napisał/a: | Jednak do wymiany obu filtrów nie potrzeba doktoratu |
Bardzo konstruktywne myślenie. Ja też już wiem gdzie co jest, jeśli idzie o filtry i doktoratu nie posiadam. Poswięciłem więc tych kilka PLN, przy pierwszym przeglądzie na 20kkm, aby tą wiedzę ,bardziej lub mniej tajemną, pobrać u panów z ASiO Wystarczy czasem przy okazji ładnie zapytać. Lubię też przebywać na hali serwisowej gdy coś jest robione w Moim samochodzie, nawet kosztem złamania zakazu wstępu lub opierdziel, można też wypalić ćmika z majstrem nie krępuje mnie to bynajmniej.
fargo - 03-10-2009, 14:45
W końcu znalazłem filtry powietrza i oleju za normalne pieniądze, powietrza firmowany przez Blueprint a oleju Max Japa, komplet za 100zł z przesyłką. Namiary na firmę na PW jak coś
gerczak71 - 06-10-2009, 11:04
ja też mam pytanie czy na przegląd gwarancyjny można użyć swojego oleju i filtrów czy serwis stwierdzi że to grozi utratą gwarancji?
Anonymous - 06-10-2009, 11:43
gerczak71 napisał/a: | ja też mam pytanie czy na przegląd gwarancyjny można użyć swojego oleju i filtrów czy serwis stwierdzi że to grozi utratą gwarancji? |
Nie wiem jak filtr, ale wczoraj wlali mi moj olej bez narzekania zadnego.
Wazne zeby spelnial warunki podane przez MMC.
[ Dodano: 06-10-2009, 11:48 ]
No wiec wczoraj zrobilem przeglad i z uwzglednieniem moich znizek
Lacznie wyszlo mnie 1230 zł
CO na to poszlo (kwoty szacunkowe bo nie wzialem FVAT z domu):
robocizna 320
robociazna (klocki) 80
olej (Shell Helix Ultra Extra 5W30) ->224 (sam kupowalem)
Klocki -> 250
Filtr oleju -> ok 45
Filtr powietrza -> ok 180
Filtr ppylkowy -> ok 80
Jakas uszczelka -> 18 PLN
i jakis drobiazg -> 30 PLN
Pozdr
AK
Luk - 06-10-2009, 12:49
dwakola, robiłes w AutoGT, tak? Dlaczego wymienili Ci filtr powietrza i ppyłkowy? (wg książki wymiana odpowiednio po 40000 i 60000 - sam tak pisałeś). Uzasadnili jakoś?
Aha i o jakich zniżkach piszesz?
Anonymous - 07-10-2009, 12:10
Z ppylkowym nie prostestowalem, bo ktos wspominal w tym bodajze watku ze warto, a koszt de facto niewysoki.
Z do powietrza Panowie powiedzieli ze przydaloby sie wymienic, bo z ich doswiadczenia wynika ze
ciezko utrzymac w naszych warunkach tak dlugo filtr.
A ze sam widzialem swoj motocyklowy ostatnio po 16kkm, to stwierdzilem ze
jest to malo prawdopodobne zeby filtr wytrzymal 40kkm .
Wiec poszla calosc do wymiany.
W sumie przy calosciowych kosztach utrzymania, ten filtr powietrza to pikus.
Pozdr
AK
Anonymous - 07-10-2009, 13:25
Powiedzcie czy filtry też można im dostarczać, klocki, i te droższe rzeczy obok oleju ?
Ceny w ASO to jakieś chore nieporozumienie !
Za filtr powietrza 180zł !! ?
Przecież to jest rąbanie w żywe oczy i to bez przeprosin.
Nie ma jakiegoś prawa na takie praktyki ?
ohayo - 07-10-2009, 18:16
Witam, no i odebrałem moje wymarzone autko. W AutoGT powiedziano mi, że mam się zgłosić na pierwszy przegląd po 2500. Wiecie, co ten przegląd obejmuje? Ma kosztować 400 zł.
Luk - 07-10-2009, 19:44
ohayo napisał/a: | Wiecie, co ten przegląd obejmuje? |
Wymianę oleju. Nie jest obowiązkowy, zdania na temat wcześniejszej (niz przy 15000-20000km) wymiany oleju są skrajne różne na tym forum. Wśród ASO również. Możesz przywieźć własny (czytaj: tańszy) olej.
lukas43 - 08-10-2009, 21:12
kaeres napisał/a: | Nie ma jakiegoś prawa na takie praktyki ? |
Jest, wg. przepisów GVO możesz jechać do nieautoryzowanej stacji obsługi i tam dokonać przeglądu gwarancyjnego, oczywiście z wszelkimi normami przewidzianymi przez producenta, ale o połowę taniej, w praktyce różnie bywa, zwykle jak coś się dzieję to ASO zwalają winę na nieautoryzowany serwis, ale teoretycznie furtka jest
tu jest link http://gvo.com.pl/
roobku - 27-10-2009, 11:39
wczoraj robiłem w aucie wymianę oleju w krakowskim ASO (RM Filipowicz), olej wlali mi Castrol SLX Prof. 5W30 (z beczki) a policzyli aż 311,93zł (bez robocizny), filtr oleju 42,18
|
|
|