To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wlew paliwa syczy, zbiornik sie zapowietrza

deejay - 24-05-2014, 09:57

Panowie wszędzie tam gdzie występuje syczenie podczas otwierania korka wlewu paliwa do sprawdzenia jest układ odpowietrzający zbiornik.
Tomii - 24-05-2014, 11:43

deejay napisał/a:
Panowie wszędzie tam gdzie występuje syczenie podczas otwierania korka wlewu paliwa do sprawdzenia jest układ odpowietrzający zbiornik.

a da się to jakoś sprawdzić bez demontażu rury wlewowej, bo chyba przy niej biegnie cienka rurka odpowietrzenia.

deejay - 24-05-2014, 11:48

Odkręcasz korek wlewu paliwa i poprzez pistolet ze sprężonym powietrzem dmuchasz w odpowietrzenie sprawdzając drożność.
Tomii - 24-05-2014, 13:10

deejay napisał/a:
Odkręcasz korek wlewu paliwa i poprzez pistolet ze sprężonym powietrzem dmuchasz w odpowietrzenie sprawdzając drożność.

ok, z drugiej strony czym by się to mogło zapchać ? rurki są metalowe.

swinks_UK - 24-05-2014, 21:05

Bartek, ale zasysanie w Evo to jest prawidłowy "odruch" :wink:
Nie generalizuj, bo niektóre auta mają tak skonstruowany układ, że jakieś podciśnienie się wytwarza przy niskim stanie zbiornika np. w gorące dni. Jak jest w Galantach, nie wiem. W Farcie był wlew przerobiony z JDM'u więc nie był hermetyczny :wink:

Tomek - 24-05-2014, 21:50

Cytat:

no nie wiem
jak jest niedrożne, to znaczy, że znajduję się tam "ciało obce", brud, rdza itp
ładując tam ciśnienie jest ryzyko, że to "coś" znajdzie się w zbiorniku

zakładając, że to odpowietrzenie ma działać, to jaki jest efekt braku odpowietrzenia?? czym niby miałoby to grozić?

w 2 galantach mi tak zasysało powietrze, a jeździły w większości na niskim stanie paliwa (bo LPG)

adaxo - 24-05-2014, 22:19

Wg mnie zasysanie podczas otwierania wlewu jest normalne, miałem tak w poprzednich galantach i mam nadal w vr4. wydaje mi się ze powoduje to system evap, podciśnienie z silnika zasysa opary z baku co by nie śmierdziało, po za tym to na pewno bezpieczniej jest jak zassie niż miały by opary buchnąć z wlewu po otwarciu.
SebekLDZTEO - 04-06-2020, 11:25

Rok temu wymieniałem ta rurę od wlewu paliwa i teraz nie mogę tankować bo odbija albo się przelewa paliwo...co zrobić ?
przemek1602 - 04-06-2020, 15:05

Zdemontuj i zobacz na zaworek